Annonce
Aarhus

Holch Povlsen vil renovere endnu et historisk hus på Skt. Clemens Bro: Her er planen

Det er Rømerhus til venstre og Wormhus til højre. Arkivfoto: Flemming Krogh
Bestseller-milliardæren Anders Holch Povlsen fortsætter, hvor han slap med Rømerhus. Nu skal bygningen på modsatte side også renoveres.

AARHUS: Anders Holch Povlsen har i den grad set sig varm på området omkring Skt. Clemens Bro i Aarhus.

Først renoverede han det såkaldte Rømerhus på den ene side af gågadebroen i et projekt, som for en gangs skyld ikke gav nogen videre debat i Aarhus. Resultatet var entydigt vellykket og en forskønnelse af midtbyen, mener så godt som alle århusianere vist.

Så betalte han for en trappe fra Skt. Clemens Bro og ned til gangarealet langs åen.

Og nu vil han tage fat på Wormhus, der ligger lige tværs over gaden fra Rømerhus. Det skriver Licitationen på baggrund af en pressemeddelelse fra selskabet Aplace A/S, der er bygherre på projektet og ejet af Anders Holch Povlsen.

Projektet handler først og fremmest om at være med til at bevare nogle unikke, historiske bygninger.

Anders Krogh, projektansvarlig hos Aplace A/S

Vil invitere byen ind

Ud over Wormhus omfatter projektet også Kannikegade 4-6, der senest har huset Danske Bank. Denne bygning ligger ud til Bispetorv, men er bygget sammen med Wormhus på bagsiden.

- Projektet handler først og fremmest om at være med til at bevare nogle unikke, historiske bygninger. Vi går ind i projektet, fordi vi har en passion for arkitektur og historiske bygninger, og allerede da vi erhvervede bygningerne, vidste vi, at der fulgte et stort ansvar med. Det er ikoniske bygninger i Aarhus, og vi tager opgaven med at istandsætte og renovere dem meget seriøst, forklarer projektansvarlig Anders Krogh fra Aplace A/S ifølge Licitationen i en pressemeddelelse.

Planen er, at de i alt 8600 kvadratmeter i fremtiden skal indeholde både butik, hotel og restaurant. Der er dog endnu ikke fundet konkrete lejere.

- Samtidig har vi et stort ønske om at åbne bygningerne op og gøre dem tilgængelige for brugere, så de fremadrettet kan spille en større rolle i byrummet, som vi blandt andet har set det hos vores naboejendom Rømerhus. Det har gennem mange år været nogle lidt lukkede bygninger - specielt ud mod Aaboulevarden og Kannikegade, siger Anders Krogh.

Annonce

Gamle huse bygget sammen

Wormhus blev bygget samtidig med Skt. Clemens Bro og stod færdig i 1884.

Arkitekt på huset var ifølge Aarhus Stadsarkiv Carl Lange, der blandt andet også har tegnet Rytterikasernen på Vester Allé og Infanterikasernen på Høegh-Guldbergs Gade.

Kannikegade 4-6 er noget nyere. Bygningen blev opført i 1933 som hovedsæde for Aarhus Privatbank og blev senere overtaget af Danske Bank og gjort til bankens hovedfilial i Aarhus.

I 1970’erne blev de to bygninger slået sammen til én ejendom med adgang fra den ene bygning til den anden.

Fra gadeplan ligner det to separate ejendomme, men Wormhus og Kannikegade 4-6 er faktisk bygget sammen som én sammenhængende bygning bagved i gårdarealet. Kort: Google Maps / Jesper Bech
Annonce

Restaurant med udsigt

Projektet mangler stadig at komme i nabohøring, men såfremt Aarhus Kommune finder stemplet med "godkendt" frem, forventer Aplace at kunne gå i gang med at skrælle bygningerne i løbet af 2020 og derefter starte selve renoveringsarbejdet i 2021.

Planen er, at der skal være restaurant i kælderen ud mod åen, butik og hotel i stueetagen samt hotelværelser på første og anden sal. På tredje sal skal der være hotelrestaurant med udsigt over byen.

I gårdrummet, hvor de to bygninger i dag er bygget sammen, er det meningen, at det nuværende glastag i førstesalshøjde skal hæves op i tredjesalshøjde.

Glasset skal bevares, så der på den måde skabes en atriumgård, der leder lys hele vejen ned til butiksarealet i stueetagen.

Selve facaden på Wormhus har over årene gennemgået en række ændringer, men med den forestående restaurering føres den nu tilbage til det oprindelige udtryk. Lige som det skete med renoveringen af Rømerhus.

Slutdatoen for projektet endnu ikke - den kan først meldes ud, når de nødvendige tilladelser er i hus.

Danske Banks tidligere hovedsæde i Aarhus ligger i Kannikegade lige ud mod Bispetorv. Arkivfoto: Kim Haugaard
Sådan så det ud, da der var rejsegilde på Wormhus i 1884. Huset blev opført samtidig med Skt. Clemens Bro. Som det fremgår af billedet, var Rømerhus endnu ikke bygget på dette tidspunkt. Det kom først til i 1895. Foto: Aarhus Stadsarkiv.
Det Aarhus-baserede selskab Aplace A/S er bygherre på projektet og grundlagt af Anders Holch Povlsen, der er ejer af tøjkoncernen Bestseller. Pressefoto
Anders Holch Povlsen har også bekostet en ny trappe, der forbinder Skt. Clemens Bro med vejen langs åen nedenfor. Den blev stillet op i august 2019, og det var fremsynet, må man sige. Trappen vil i den grad også blive en gevinst i forhold til den kommende renovering af Wormhus, hvor kælderetagen skal mere i spil. Arkivfoto: Kim Haugaard.
Annonce
AGF For abonnenter

Stiftens analyse: Det er ikke mange AGF-spillere, der kan se sig selv i spejlet - holdet skal finde en decideret måltyv, hvis de vil tilbage til den sjove ende af tabellen

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Rikke-Marie skal scannes for alvorlig sygdom, men hospitalet har først tid i 2024: - Jeg troede ikke mine egne øjne

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Et af byens ældste spisesteder har kendt rigmand som erklæret stamkunde - det forstår man

Aarhus

Aarhus Pride lukker flere centrale gader: Få seneste nyt om trafik og politi

Debat

Vi sad med ryggen mod muren foran politikerne: Jeg er rystet over, hvordan det lokale demokrati fungerer

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Aarhus

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Aarhus For abonnenter

Rådmand afviste fællesråds repræsentant til møde om havneudvidelse: Det beklager han nu

Erhverv

Frø-virksomhed er blevet en blomstrende forretning: Vækstkurven er stejl, fortæller direktør

Kultur

En læser undrer sig: Hvorfor dropper Friheden ikke musikere, som Tivoli i København aflyser af frygt for slåskampe?

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Aarhus

Køreplanen er klar: Letbanen skruer op for trafikken

Aarhus For abonnenter

Fra Napoleons generaler til Jægergårdsgade: På Klassisk 65 er de danmarksmestre i at sable champagne

Alarm 112

Tidligere ansat i politiet tiltalt for hacking og børneporno: Skaffede sig ulovlig adgang til 140 kollegers mobiltelefoner

Annonce