Annonce
Aarhus

Hold øje med himlen: To nye havørne er kommet til Aarhus

<p>Havørneparret ved Egå Engsø har fået to unger, der nu er på størrelse med forældrene. Billedet er taget, før æggene var lagt. Foto: John K. Ravn Lauritzen</p>

Havørneparret ved Egå Engsø har fået to unger, som nu er ved at være flyveklar. Uvist hvor de slår sig ned.

Annonce

Det var genstand for stor bevågenhed fra ornitologer, fotoentusiaster og andet godtfolk, at to havørne havde slået sig ned ved Egå Engsø for godt halvandet år siden. Og det var genstand for endnu større opmærksomhed, da det et år senere kom frem, at de havde bygget rede.

Derfor måtte man fra Dansk Ornitologisk Forening holde redens placering hemmelig, så det unge ørnepar kunne udruge og opdrage deres første unger i fred og ro fra den nysgerrige omverden.

Det er nu sket, og de to ørneunger er nu omkring de 75-80 dage, som gør dem flyveklar.

»I søndags så vi den ene unge flyve over Mollerup Golf Club, og senere tog den en prøvetur over engsøen,« siger naturvejleder i Aarhus Kommune, Bjarne Golles.

Han fortæller, at de to unger nu er på størrelse med deres forældre, og at forældrene i forbindelse med opdragelsen nu kan finde på at køre en sultetaktik, som tvinger ungerne til selv at begynde at finde føde.

Annonce

Årslev eller Egå

Ørneforældrene har hele tiden pendlet mellem Egå Engsø og Årslev Engsø for at finde føde, men da reden er tættest på Egå Engsø, ved man endnu ikke, hvor ungerne vælger at slå sig ned, ligesom man endnu ikke kender kønnet på de nu store ørneunger.

»Det er ikke til at vide, hvilken engsø de vælger, eller om de vælger noget helt tredje. Vi formoder også, at forældrene til marts igen vil lægge æg, og det kan også have en betydning,« siger Bjarne Golles.

Han glædes over, at det er lykkedes det unge ørnepar at opfostre deres første unger, og han roser samtidig folk for at give rovfuglene fred.

»Jægere som normalt har bukkejagt i skoven, hvor ørnene har rede, har droppet jagten for ikke at forstyrre, og folk har generelt været gode til at lade dem være i fred, og det er dejligt,« siger naturvejlederen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Statsminister, hvad er meningen?

Aarhus For abonnenter

Vagtfirma på Aarhus Ø: - De unge er ved at smadre en århusiansk turistperle

Aarhus For abonnenter

Efter ny uro på Aarhus Ø: Antallet af private vagter fordobles

Annonce