Annonce
Østjylland

Hold til højre-kampagne giver pote: Bilister kommer hurtigere frem på E45

Bilisterne har taget budskabet "Hold til højre" og "Det er det modsatte af venstre" fra Vejdirektoratets kampagne i oktober, til sig. I gennemsnit kom 15 procent hurtigere frem i trafikken. På strækningen mellem Horsens N og Ejer Baunehøj, hvor skiltene også har stået, er 23 procent kommet hurtigere frem, oplyser Vejdirektoratet. Pressefoto

Næsten hver fjerde bilist på E45 mellem frakørslerne Ejer Bavnehøj og Horsens N kom hurtigere frem ved at holde til højre, konkluderer Vejdirektoratet efter kampagne i oktober.

Det betaler sig at holde til højre på E45.

Det er konklusionen, efter at Vejdirektoratet i oktober søsatte en kampagne med budskabet "Hold til højre".

Her blev mange biler udstyret med magneter på bagsmækken, og der blev sat skilte op på fem udvalgte motorvejsstrækninger i hele landet, blandt andet strækningen mellem Horsens Nord og Ejer Bavnehøj.

Rigtig mange bilister har reageret på kampagnen, og gennemsnitligt er 15 procent kommet hurtigere frem i trafikken, fordi de har holdt til højre.

På den østjyske motorvej mellem frakørsel 54 og 55 er næsten hver fjerde, nemlig 23 procent, kommet hurtigere frem, oplyser Vejdirektoratet i en pressemeddelelse.

Annonce

Kampagnen

Vejdirektoratets Hold til højre-kampagne har kørt i uge 40-43. Skilte med "Hold til højre" og "Det er det modsatte af venstre" har stået på følgende motorveje i kampagneperioden:


  • På den fynske motorvej (mellem frakørsel 54 og 55) er 17 procent kommet hurtigere frem.
  • På den østjyske motorvej (mellem frakørsel 54 og 55) er 23 procent kommet hurtigere frem.
  • På Holbækmotorvejen (mellem frakørsel 15 og 16) er 22 procent kommet hurtigere frem.
  • På den nordjyske motorvej (mellem frakørsel 32 og 33) er 20 procent kommet hurtigere frem.
  • På Vestmotorvejen (mellem frakørsel 36 og 37) har der ikke kunnet måles en forbedring.

En megafonmåling fra 2017 viser, at 89 procent af bilisterne opfatter sig selv som hensynsfulde i trafikken, men kun 40 procent mener, at andre viser hensyn til dem i trafikken.

Kilde: Vejdirektoratet

Bilisterne har taget budskabet "Hold til højre" og "Det er det modsatte af venstre" fra Vejdirektoratets kampagne i oktober, til sig. I gennemsnit kom 15 procent hurtigere frem i trafikken. På strækningen mellem Horsens N og Ejer Baunehøj, hvor skiltene også har stået, er 23 procent kommet hurtigere frem, oplyser Vejdirektoratet. Pressefoto

Bilisterne ved det godt

- De fleste trafikanter ved godt, at de kunne være bedre til at vise hensyn i trafikken ved blandt andet at trække ind i højre vognbane, når der er plads til det. Vores skilte og magneter minder dem om, at trafikken glider bedre, når vi viser hensyn, og så kommer alle hurtigere frem, siger Marianne Foldberg Steffensen, leder af Vejdirektoratets sikkerhedsafdeling.

Det er ikke sidste gang, at kampagnen kører, lover Vejdirektoratet.

Trafikken på motorvejene er eksploderet de seneste år, og det er Vejdirektoratets opgave, at vejkapaciteten udnyttes bedst muligt.

Det gøres blandt andet ved at minde bilisterne om, at trafikkultur er noget, vi er fælles om.

Det er de andre, der er dårlige

- De fleste bilister siger til os, at de selv er gode til at holde til højre, og at det er alle de andre, der er dårlige til det. Så vi er nødt til at få bilisterne til at rette blikket mere kritisk mod sig selv, og det er dét, vi prøver at gøre med Hold til højre-kampagnen, siger Marianne Foldberg Steffensen.

Ud over skilte og magneter har Vejdirektoratet suppleret kampagnen med en virtuel robotpsykolog, der konfronterer bilisterne med deres kørsel online.

Mere end 100.000 personer har interageret med kampagnen på de sociale medier.

Stikprøver viser, at hver gang der er en bilist, der ikke holder til højre, går det i gennemsnit ud over to andre bilister. På en delstrækning på 22 km kan der dagligt være op imod 1800, der bliver fanget bag bilister, der ikke holder til højre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Blog

Blog: Ingen skal være ensomme

”Ensomhed. Det er en følelse, som rammer mange. Det gælder ikke alene socialt udsatte, det gælder ældre mennesker, som ser deres ægtefælle og deres jævnaldrende falde fra – hvor blev de af, alle de, der fyldte hverdagen? Men det kan ligeså vel gælde børn og ganske unge mennesker. Hvem vil lege med mig? Hvem har jeg at snakke med? Ikke bare på Facebook, men rigtigt: ansigt til ansigt under fire øjne med en jævnaldrende eller med en, der er ældre, og som man kan betro sig til. En at dele sine tanker med. Vi har brug for at tale sammen, også om ensomheden. Vi har brug for hinanden. Vi har brug for at få bekræftet, at vi betyder noget.” Sådan sagde vores kloge dronning blandt andet i sin nytårstale. Og som sædvanligt har majestæten ret: Ingen skal være ensomme. Men ensomheden er opstået i takt med at tidsånden, hvor samfundet har udviklet sig til, at vi alle er vores egen lykkes smed. Vi er omringet af en syg mig-mig-mig-kultur, hvor de stærkeste med lethed overlever på første klasse, mens de lidt svagere fuldstændig kynisk efterlades på perronen, når eksprestoget buldrer afsted. Aldrig har der i Statstidende været så mange efterlysninger af pårørende til en ensom afdød, og det sker oftere og oftere, at man hører om en person, der er fundet død i sin lejlighed – en måned efter døden indtrådte. Og ikke så sjældent er det en besøgsven, der finder afdøde. En besøgsven – smag lige på ordet! Jamen, hvad er det for en uorden? Hvorfor kan vi i et lille land som Danmark ikke tage os bedre af hinanden? Vi skal huske kontakten til familiemedlemmer, til gamle venner, til naboerne og til dem vi møder på vores vej. Glem nu for pokker den dér med, at vi vil ikke blande os – vi skal netop blande os, være nysgerrige, vise interesse og omsorg – ja, kort sagt: gøre noget!

Aarhus For abonnenter

Dyreforsøg: Salamanderen skal lære os at gendanne rygsøjlen

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];