Annonce
Aarhus

Holder du også af barolo?: Den gamle vin har det store bundtræk

Gemmas Langhe Nebbiolo bøjer sig for kooperativet Terre del Barolos prestigevin fra marken Rionda - men vinen fra Bilka kan også drikkes med fornøjelsen. Foto: Kenneth Klingenberg.
I et direkte opgør mellem en ni år gammel barolo og en fem år yngre Langhe Nebbiolo overrasker den billige vin - men det er den gamle og lagrede barolo, der har tiden for sig.

Barolo er både en by, en kommune, en zone, der dækker et langt større område, og en betegnelse for en bestemt type vin på druesorten nebbiolo fra det område. Men ”en barolo” er for mange et synonym for en god, italiensk rødvin, og med navnet ”Barolo” på etiketten forventer man at få god vin i glasset.

Men i hele zonen, som har knap 2000 hektar vinmarker fordelt på 11 kommuner, fremstilles årligt omkring 13 millioner flasker barolo, og der er selvfølgelig forskelle i kvaliteten. Som det er tilfældet med andre ”mærkevare-vine”, fx. amarone og brunello, gør man sig selv en tjeneste ved ikke at sætte forventningerne for højt, hvis man falder over en ”billig” barolo. De gode producenter ved godt, hvad deres vin er værd, og de kan også sælge den til prisen.

Det handler om udbud og efterspørgsel, for selv om 13 millioner flasker lyder af meget, er det eksempelvis under halvdelen af den samlede produktion i Pauillac, Margaux, St. Estephe, St. Julien og Pomerol, hvor en stor del af de bedste røde bordeauxer laves. Og der er det som bekendt ikke noget problem at kræve høje priser for sin vin, selv om den måske først og fremmest stråler på grund af navnet.

Annonce

Klimaforandringer

Det samme kan være tilfældet med en barolo, for medmindre andet er angivet på etiketten, for eksempel i form af navnet på en af de 181 MGA’er, der inddeler zonen i underzoner og markparceller, kan vinen udmærket være blandet af druer fra flere marker med forskellige vækstforhold, og de fleste producenter laver en blandingsvin, der må regnes som deres basis-barolo.

Men både nord, øst og syd for Barolo-zonen laves også vin på nebbiolo, og selv om den ikke må kaldes barolo, kan de bedste sagtens sammenligne sig med deres mere kendte storebror (men de er ikke nødvendigvis billigere).

Årsagen skal til dels findes i druen. Knopperne på nebbiolo-planter springer tidligt ud, og i køligt forårsvejr i Piemonte betyder det, at de nye skud risikerer at få frostskader, hvilket kan reducere udbyttet af druer kraftigt. Samtidig er druerne længe om at modne, og det forøger risikoen for, at de tager skade af regn i efteråret. Druernes behov for en lang modningsperiode under optimale forhold betyder, at nebbiolo har været førstevælger til de bedste marker.

Men vinbønder, der ikke har skøde på en mark i Barolo, har fået hjælp fra vejrguderne de senere år. Flere fortæller om den forskel, som et varmere klima har gjort for modningen af druerne, og at nebbiolo nu også kan modne på marker, hvor den tidligere gav mindre gode resultater. Derfor kan det give mening at lede efter alternativer med navne som Roero, Nebbiolo d’Alba - eller Langhe Nebbiolo, som der netop står på etiketten på dagens billigere alternativ til baroloen.

Nebbiolo-druen i vindistriktet Langhe. Foto: Alessandro Cristiano, Colourbox.
Annonce

Frugten skinner igennem

Druerne til en Langhe Nebbiolo kan sagtens stamme fra en mark i Barolo-zonen (eller i Barbaresco), fordi producenterne kan bruge betegnelsen til vine, som ikke vurderes gode nok til at blive solgt som barolo - det kan for eksempel være vin fra unge planter, eller vin af druer, som blev sorteret fra, da der skulle laves barolo.

Dagens Langhe Nebbiolo er dog lavet på druer, der er dyrket omkring landsbyen Roddino. Den ligger cirka tre kilometer øst for Monforte d’Alba og dermed lige uden for Barolo-zonen. Vinen har lagret i ni måneder - 70 procent i ståltank, 30 procent på store fade af slavonsk eg, og det er en del af forklaringen på, hvorfor frugten skinner så meget igennem. Dertil kommer, at 2018-nebbioloerne fra Langhe generelt viser sig at være meget tilnærmelige lige nu. Vinen er fundet på Bilkas hylder og koster 99 kroner.

Og den fandt en fan, da den og baroloen blev blindsmagt under optagelsen af podcasten, som du kan høre via linket her i artiklen.

Annonce

Begge kan drikkes med fornøjelse

- Den smager fremragende. Rigtig godt. Mit umiddelbare bud ville være, at det her er bossen, lød gættet fra Martin Seymour, som kun vidste, at de to vine begge var på nebbiolo.

Undertegnede havde købt vinene og vidste derfor også, at den ene var fem år ældre end den anden, og jeg skrev bossen ud for den ældre vin, en barolo fra marken Rionda ved Serralunga d’Alba i den sydøstlige del af Barolo-zonen - kun tre-fire kilometer fra Roddino.

På etiketten står Arnaldo Rivera, hvilket er navnet på grundlæggeren af Terre del Barolo og kooperativers ”prestige-serie”, der laves med druer fra enkeltmarker. Den har fået en anden behandling end vinen fra Gemma, med 32 måneders lagring på nye, franske 600 liter-fade og derefter seks måneder på flaske, før den blev frigivet. Prisen var 325 kroner på tilbud hos Philipson Wine, men den er siden købet blevet udsolgt - nu fås 2015 til 450 kroner.

Den har tydeligt mere alder i både duft og smag, og det også kan være en advarsel, hvis man hellere vil have vin med ung frugt. Det er en vin med et solidt bundtræk, som slet ikke er færdig med at udvikle sig.

Men som vi kunne konkludere efter blindsmagningen: Det er to gode vine, og de kan begge drikkes med fornøjelse nu. Men der er mere klasse over bossen end bumsen.

Annonce
Kultur For abonnenter

Anmeldelse af Hobbitten: Det kunne så let være helligbrøde at pille ved Tolkiens mesterværk, men resultatet er fremragende

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Navne

Mindeord: Henrik Ochsner var et sjældent menneske i ordets fineste forstand

AGF For abonnenter

David Nielsen siger farvel til AGF: 1.693 dage med 'Let's fucking go!'

Aarhus

Classic Race Aarhus genopstår i miniformat søndag

Aarhus

Dårlig dømmekraft på sidste skoledag: Elever fik overrakt karameller med nåle i

For abonnenter

Sommer på vej! Derfor bliver Vestkysten igen den store vinder

Aarhus

Vandrehistorien: Passer det, at Beder-Malling trækker dødbringende lyn til?

Byudvikling For abonnenter

Nye toner: Borgerne får bedre muligheder for at blande sig i byudviklingen

Aarhus For abonnenter

Fra ballademager til kongen af donut: Læs historien om Ninos, der startede fra bunden og har kæmpet sig op

Debat

Magt- og udstødelseskultur findes ikke kun på Herlufsholm: Det gennemsyrer hele konkurrencestaten og dansk politik

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Alarm 112

Batteri-virksomhed brød pludselig i brand: Beredskabet var massivt til stede

Sport For abonnenter

Tre teams er tilbage i kampen om det nye stadion i Aarhus: Disse mageløse stadioner har de arbejdet på tidligere

Kultur

Revy-grin tilbage i Smilets by: Aarhus får igen sin egen revy

Annonce