Annonce
Udland

Hollands premierminister undskylder for behandling af jøder

-/Ritzau Scanpix
I undskyldningen siger han, at der blev gjort for lidt for at beskytte jøderne mod nazisternes forfølgelse.

Den hollandske premierminister, Mark Rutte, har undskyldt på vegne af den hollandske regering for dets handlinger under Anden Verdenskrig.

I sin undskyldning siger han, at der blev gjort for lidt for at beskytte de jødiske borgere mod nazisternes forfølgelse, skriver dpa.

Rutte undskyldte søndag under en markering af 75-året for befrielse af koncentrationslejren Auschwitz, der lå i det tyskbesatte Polen, den 27. januar 1945.

- Da de sidste overlevende stadig er blandt os, undskylder jeg på vegne af regeringen for, hvad staten gjorde dengang, siger Rutte under markeringen i Amsterdam.

Det er første gang, at den hollandske regering specifikt har undskyldt for de handlinger, der blev taget af staten under krigen.

I 2000 udtrykte regeringen sorg over den "kolde modtagelse", som de jødiske overlevende fik af landet, efter at de kom hjem fra koncentrationslejrene.

Holland blev invaderet af nazisterne i 1940. Regeringen flygtede sammen med dronning Wilhelmina til Storbritannien.

Af de 140.000 jøder, som boede i Holland på tidspunktet for Holocaust, blev omkring 102.000 myrdet af nazisterne.

De hollandske myndigheder udførte villigt de tyske besætteres ordre, sagde Rutte.

De støttede nazisterne, mens "en gruppe landsmænd blev valgt ud, blev ekskluderet og fratog dem deres menneskeværdighed under et morderisk regime", sagde premierministeren.

Der var modstand, men "samlet var det ikke nok", sagde Rutte.

- For lidt beskyttelse. For lidt hjælp. For lidt anerkendelse.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Se hele listen: Her er lå de bevaringsværdige bygninger, der er revet ned

Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Aarhus

Oversvømmelser lukkede to veje, og så blev folk tossede: - Vi fik fingeren og skældud

Østjylland

Politi advarer om risiko for akvaplaning efter uheld på østjysk motorvej: Det er meget farligt

Annonce