Annonce
Udland

Hongkong markerer et halvt års protester med masseoptog

Thomas Peter/Reuters

- Jeg kan ikke se nogen ende på det, men vi giver ikke op, siger demonstrant efter et halvt års protester.

Hundredtusinder af sortklædte demonstranter fra alle samfundslag var søndag på gaden i Hongkong for at deltage i nye demonstrationer, som markerede et halvt års opstand mod styret i det kinesisk-regerede territorium.

For første gang siden august havde politiet tilladt en demonstration, som er organiseret af Civil Human Rights Front, en af Hongkongs største prodemokratiske grupper.

Organisatorerne siger, at over 800.000 var på gaden søndag ved den største demonstration i adskillige måneder.

- Vi har haft over 800.000 deltagere, siger Eric Lai, som var med til at organisere aktionen.

Politiet siger, at 11 mennesker blev anholdt forud for den store demonstration i forbindelse med en række politirazziaer. Der blev beslaglagt et håndskydevåben under operationen. Demonstrationerne begyndte i juni, da styret i Hongkong forberedte en ny lovgivning, som skulle gøre det muligt at fængsle indbyggere fra Hongkong i selve Kina.

De har siden udviklet sig til at være bredere i deres sigte, og nu er protesterne vendt mod selve regeringen og dens repræsentanter.

- Jeg vil kæmpe for frihed, indtil jeg dør, siger June - en 40-årig mor.

Arrangørerne af søndagens protestaktioner advarede søndag, at uanset om det er med en fredelig march eller ved valg, så vil regeringen ikke høre det.

Den følger kun ordrer fra Kinas kommunistpart, siger en 50-årig demonstrant, som kun ønsker at oplyse sit efternavn, som er Wong.

- Jeg ved ikke, hvor lang tid kampen vil vare, tilføjer en anden demonstrant ved navn Kelvin.

- Jeg kan ikke se nogen ende på det, men vi giver ikke op, siger han.

En frugthandler ved navn Leung gav jordbærbakker til demonstranter omkring ham.

- Jeg ville tage sødt med til Hongkongs indbyggere, som har haft et meget svært halvt år, siger han.

Det delvist autonome Hongkong er blevet rystet af stadigt voldsommere gadekampe, som er den hidtil største udfordring af Kina, som overtog den tidligere britiske kronkoloni i 1997.

/ritzau/Reuters


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Blog

Blog: Husk nu 2020

Det er blevet nytårsaften. En aften, som af mange ses som “årets aften”. En aften, hvor vi kollektivt gør status og giver en ny chance. Festen nytårsaften skal være vildere og større end den plejer at være. Og vi skal spise endnu mere mad og være endnu smukkere klædt end nogensinde før. Og så skal vi huske at gøre os nogle nytårsforsætter. Nytårsforsætter er lidt en sjov størrelse. De er blevet vores årlige “touch-base” på den personlige udvikling, som vi egentligt gerne vil tage, men ifølge statistikkerne har svært ved at indfri. Så mange af os gør som kartoffelavler Oluf Sand gør det, med sine julegaver, nemlig ønsker os det samme i år, som vi plejer at ønske os, for det nye år. Og det er jo egentligt lidt skørt, at vi bruger nytåret til at ville forbedre noget i vores liv. For dagen i dag, er jo ikke mere særlig end dagen i går. Det øjeblik, du oplever lige NU, er altid det samme. Begreber som “sidste år”, “næste år”, “2019” og “2020” - er begreber der KUN findes i den kollektive fantasi. Det eneste sted, du nogensinde kommer til at møde “morgendagen”, det er i dit hoved. Der er kun lige NU! I det lys burde det eneste ønske, vi mennesker har, være ønsket om at være tilstede i nuet. Det må, alt andet lige, være det vigtigste sted at være - hele livet. Og mon egentligt ikke, at mange af de andre ønsker vi går og har for os selv, ville “gives os i tilgift” - når vi er til stede i nuet? For i det at være tilstede i nuet byder os at være nærværende og mere mindfull. Og dermed også mindre fyldt af vores ego-styrede tanker om hvad vi; burde, kunne, skulle og må gøre. Sådan oplever jeg det i hvert fald, i min model af verden. Nytårsaften 2019 havde jeg mange overvejelser omkring. Skulle jeg rejse væk og opleve noget nyt? Eller skulle jeg blive hjemme i DK og takke ja til den ene eller den anden festlige sammenkomst? I stedet for nogle af mulighederne, valgte jeg i år noget helt andet. Nemlig at tilbringe min aften, med det menneske der kender mig allerbedst - mig selv. Jeg skal ikke noget - og jeg var kun mig selv.

Aarhus For abonnenter

Dyreforsøg: Salamanderen skal lære os at gendanne rygsøjlen

Aarhus For abonnenter

Protester og vedtægt fra 1959 lammer kommunalt trafik-projekt: Halvfærdig busholdeplads i Skåde har en uvis fremtid

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];