Annonce
Udland

Hongkongs økonomi vakler efter 100 dage med uro

Tyrone Siu/Reuters
Konsekvenserne af urolighederne i Hongkong begynder at vise sig i byens økonomi. Eksperter frygter recession.

Mandag er det 100 dage siden, at den igangværende bølge af protester begyndte i Hongkong.

Senest i weekenden efterlod prodemokratiske demonstranter et spor af kaos efter sig i Hongkongs gader. De begik hærværk mod regeringsbygninger og togstationer og blev mødt af politiets tåregas og vandkanoner.

De fortsatte uroligheder har skabt usikkerhed om det asiatiske finansielle centrums fremtid. For ikke overraskende er Hongkongs økonomi blevet påvirket af de mange ugers uroligheder.

Krisen truer ifølge flere eksperter med at sende Hongkong ud i recession, skriver The Guardian.

De økonomiske konsekvenser blev ifølge Financial Times særligt tydelige søndag, da Hongkongs internationale lufthavn meddelte, at den i august oplevede årtiets største fald i passagerer.

I august faldt antallet af turister i Hongkong samlet set med 40 procent i forhold til samme måned sidste år. Det oplyste Hongkongs finansminister, Paul Chan, i sidste uge ifølge BBC.

Der er ikke umiddelbart tegn på, at demonstrationerne nærmer sig en ende.

- Vi har kæmpet i 100 dage nu. Hvad får folk til at tro, at vi vil give op nu?, sagde en 28-årig demonstrant ved navn Peter til Financial Times søndag.

Demonstrationerne i Hongkong tog for alvor fart i begyndelsen af juni, hvor borgere protesterede over et nyt lovforslag. Forslaget ville gøre det muligt at udlevere borgere fra Hongkong til retsforfølgelse i Kina.

Hongkongs leder, Carrie Lam, trak siden lovforslaget tilbage, og i begyndelsen af september blev det officielt droppet. Alligevel er protesterne fortsat.

Den London-baserede konsulentvirksomhed Capital Economics forventer, at krisen fortsætter og vil medføre recession i Hongkong i tredje kvartal.

- Især detailsalget er blevet hårdt ramt, og turismen fra Kina er faldende, sagde økonomen Julian Evans-Pritchard fra Capital Economics til The Guardian i slutningen af august.

- Fire procent af Hongkongs bnp kommer fra turismen, og 75 procent af turisterne kommer fra Kina, og de er stoppet med at rejse til Hongkong på grund af den måde, som demonstrationerne bliver beskrevet i Kina.

Hongkongs regering annoncerede i august, at det sænker forventningen til den økonomiske vækst i 2019 til mellem nul og en procent. Tidligere lød regeringens skøn på mellem to og tre procent.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

Aarhus

Første Aarhus-bilbrand kan være opklaret: Sigtet havde mistænkelige sår i ansigtet

Danmark

71-årig mand anholdt for at have kørt 22-årig værnepligtig ihjel: Havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce