Annonce
Mærk Aarhus

Hop ombord på JULdamperen

Foto: Nanna Saugstrup Christensen
Hørte I det? Afgangssignalet. Nu er der ingen vej tilbage. Vi sætterkurs. Juldamperen, som ellers er døbt Svanen, er skibets navn i de sidste par måneder af året, og med god grund. Julehyggen har i den grad indtaget det lille skib, som sejler gæsterne rundt og serverer en oplevelse i Aarhus Havn

Lige bag ved Dokk1 ligger den. Juledamperen. Når den altså har tid til at ligge til kaj. Det er jo juletid, og når man har taget navneforandring til Juldamperen, er tiden jo knap.

Masten er klædt på med julelys, og alt imens mørket sænker sig over Aarhus, bliver køen til gangbroen kun længere og længere.

En times guidet havnerundfart er, hvad Aarhus Sail Event tilbyder, og det ligger jo ligefor, at man iklæder turen julelys og julepynt og selvfølgelig krydrer oplevelsen med gløgg og æbleskiver.

Ombord

- Velkommen ombord, lyder det denne fine onsdag, hvor det er Lars Hede, som forkæler passagerne på dagens anden tur med sin viden om alt fra nybyg til de gamle fiskekuttere.

Vi bliver taget med hele vejen rundt om Aarhus Ø – fra havsiden.

Udsendte medarbejdere stiger ombord – for øvrigt sammen med skipperhunden Siv, som viser, at man her kan være helt tryg, idet den blot lægger sig til rette på dækket og for at tage sig en lur. Det er ikke dens første tur, tænker man.

Vi kommer indenfor. Smukt pyntet op og med ”levende” lys på bordene. Stemningen rammer én med det samme. Her er både hyggeligt og varmt.

Vi kigger os omkring. En lille familie fylder et bord. Et kærestepar et andet. En storvenindegruppe er også med på turen, mens flere sidder på nedre dæk.

Afgang

Et tudehorn lyder.

Lars Hede tager mikrofonen.

- Hørte I det? Afgangssignalet. Nu er der ingen vej tilbage. Vi sætterkurs.

Han smiler.

- Vi håber, alle er søstærke. Vi håber også, at I har lyst til at høre fortællinger, og at I ikke har noget imod, at vi slukker lyset, når vi kommer lidt længere ud. Det bliver så meget smukkere at nyde udsigten, hvis der ikke er lys ombord.

Ruten ligger klar. Inderhavn mod nord. Sårundt om Aarhus Ø ad nordsiden. Videre ind i den gamle fiskerihavn. Gennem lystbådehavnen og rundt i Bassin 7.

Aarhus Ø

Bestillingerne ved bordene bliver gjort. Nogle ønsker at nyde gløgg og æbleskiver, mens andre hygger sig med varm kakao. Et par stykker vil nyde turen med en drink i stedet. Vi mangler intet og føler os forkælet.

Som den fødte guide finder Lars nu igen mikrofonen frem og begynder sine fortællinger.

- Aarhus Ø. Byens nye bydel. For blot ti år siden var her intet. Jo, en stor containerplads. Den er nu – som I kan se på højre side – flyttet, da byggeriet ingen ende vil tage. Rigtig mange mennesker ønsker at bo tæt på vandet – ja, flere faktisk helt tæt på, lyder det.

Lars fortæller om de smukke bygninger, som blandt andre den danske arkitekt Bjarke Ingels står bag, og som nu er hjem for mange tusinde mennesker på Aarhus Ø.

- Der er tænkt over mange detaljer. Blandt andet at man på sit stand-up paddle board kan sejle ind mellem flere af bygningerne. Ind til bygningen kaldet Isbjerget, som rummer flere end 200 boliger.

- Den mastodont, vi kommer forbi nu, bliver Danmarks højeste bygning med sine 142 meter, 44 etager og 400 lejligheder. Lighthouse. Kun toppen mangler for at nåden rette højde. Og salget af lejligheder i dette fyrtårn går efter sigende ret godt.

- De første flytter ind i sommeren 2022, og med tiden kommer der en restaurant på toppen.

Et fint afbræk

Fortællingerne fortsætter. Lyset ombord bliver slukket, så passagerne kan se mere. En ting er at gå rundt på øen, på havnen, på kajen, i lystbådehavnen. Men at se det hele udefra– og ret tæt på – er noget andet. At få de små historier med er et krydderi.

Pulsen ryger ned. Turen varer en time. Et godt afbræk i dagens, ja, julens ræs. En hyggestund med dem, man har kær. Et godt (jule)alternativ. En oplevelse.

Der bliver fortalt historier om bygninger og om områder, man måske ikke kender – så godt.

Lej båden

Svanen ligger normalt i Hobro og har siden 1994 sejlet charter og tursejladser igennem Mariager Fjord.

Skibet sejler fortsat i Mariager Fjord om sommeren, men til jul rykker det til Aarhus og tilbyder havnerundfart.

Fredage og lørdage er der henholdsvis jazz- og bluesbands ombord. Endvidere er det muligt at booke et dæk for helt op til 45 personer eller at leje hele skibet for op til 98 personer, hvis man ønsker at holde et privat selskab eller årets julearrangement ombord.

Læs mere påaarhussailevent.dk

FAKTA

Bygget 1994

Værft Hvide Sande Skibs- og Bådbyggeri

Passagerer Godkendt til 98 passagerer

Længde 18,46 m

Bredde 5,01 m

Dybde 1,7 m

Tonnage 19,7 bruttoregisterton

Motor Gardner diesel 125 kW


Aarhus For abonnenter

På fem år har otte mennesker mistet livet i Aarhus Havn: Far til druknet efterlyser mere sikkerhed

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Erhverv For abonnenter

Bundsgaard topper Stiftens Magtliste: Her er borgmesterens bud på, hvem der ellers er magtfulde i Aarhus

Livsstil For abonnenter

Tegnestue på kajkanten: Anders er med i kampen om at designe Danmarks næste klassiker

Byudvikling

Beboerne stemt ned: Boligblokke i 'hård ghetto' skal jævnes med jorden

Debat

Stiften mener: Hvor mange skal dø, før kommunen vil sikre havnen?

Thulesen Dahl: Pia Kjærsgaard skal ikke ind i ledelsen af DF

Erhverv For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 10 til 1

Aarhus

På trods af corona og isolation: Sexsygdom spreder sig i Aarhus

Maiken har set flere af sine efterskolevenner sige farvel efter coronaen: - De bliver socialt udmattede, og så vil de hjem

Debat

Byudviklingen løber amok i Risskov: Vi glæder os til at se, hvad du dur til, Steen Stavnsbo

Aarhus For abonnenter

Skoler og institutioner under ekstremt pres: Flere steder er mere end halvdelen af de ansatte ramt af sygdom

Alarm 112

Voldsomt færdselsuheld i nat på E45: Lastbil bragede ind i bil på nødsporet