Annonce
Aarhus

Hoppe med føl: Vilhelmsborg har fået to nye firbenede

Hollænderen Brigitte Boss har skabt Vilhelmsborgs nye skulptur. Foto: Hans Petersen
Ny skulptur på plænen foran hovedbygningen på godset ved Mårslet.
Annonce

AARHUS: Vilhelmsborg Gods har fået en ny, fornem skulptur på plænen foran hovedbygningen. En hoppe med føl, støbt i bronze, blev afsløret lørdag eftermiddag.

Giveren er foreningen Dansk Varmblod, og skulpturen er en gave til Dansk Varmblods avlere.

Jan Pedersen, formand for Dansk Varmblod, begrundede hvorfor foreningen giver medlemmerne en gave, og skulpturen blev afsløret af Jørgen Dam, Sølsted i Nordjylland. Han er den første avler, der fik kåret en hoppe med guldmedalje.

Kunstneren, hollænderen Brigitte Boss, var til stede. Med hende knytter Dansk Varmblod forbindelse til det land, som Marselisslægten, der skabte Vilhelmsborg, kommer fra.

Marselis-slægten

Navnet Marselis, som findes i flere sammenhænge i Århus, stammer fra den hollandske Marselis-slægt fra 1600-tallet. Slægten kan føres tilbage til den hollandske storkøbmand Gabriel Marselis, der blev født omkring 1575 og døde 1643. Han var gift med Anna l'Hermite (død 1652).

De fik otte børn, hvoraf de to fik tilknytning til Danmark. Det var Selio Marselis og Gabriel Marselis.

Gabriel Marselis (1609-1673) blev stamfar til Marselis-slægten, som fik betydning for Århus. Han var hollandsk storkøbmand, uddannet i sin fars købmandsforretning i Hamburg. Han kom i forbindelse med kong Christian IV og blev storleverandør til den danske hær og hoffet. Den danske stat kom i gæld til ham, og til dækning fik han tildelt flere jordgodser. Han blev gift med Isabeau van der Straaten, med hvem han fik otte børn, blandt andre sønnerne Constantin og Vilhelm, heraf navnene på godserne Constantinsborg (i Stavtrup) og Vilhelmsborg (i Mårslet).

Dansk Varmblod holdt bagefter spisning fest for 1000 medlemmer, og indimellem blev der tid til at holde auktion over eliteføl.

Vilhelmsborg ejes af Aarhus Kommune. Bygninger og jordarealer er stillet til rådighed for Foreningen Det Nationale Hestesportscenter Vilhelmsborg. Den daglige drift af Det Nationale Hestesportscenter står Driftsaktieselskabet Vilhelmsborg for. Dansk Varmblod er en del af dette.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce