Annonce
Kultur

Horror i Horsens: Krimimesse lægger igen an til en morderisk weekend

Mange af de kendte, danske krimiforfattere er hyppige gæster på Krimimessen i Horsens. En af dem er Jens Henrik Jensen, som ikke har så langt at køre - han bor lidt uden for byen. Arkivfoto: Søren E. Alwan

Lørdag 6. og søndag 7. april danner Fængslet i Horsens rammen om 18. udgave af Krimimessen. Programmet for de to dage offentliggøres onsdag 13. februar.

Bøger: Krimiforfattere, krimilæsere, krimiforlag, krimier på tv og som podcasts, virkelighedens krimi-efterforskere - hele det store krimi-setup rykker lørdag 6. og søndag 7. april ind på Fængslet i Horsens.

Årets messe bliver den 18. i rækken, og med forventet 7500 besøgende vil de to dage igen markere, at når det gælder krimier, er Horsens og Fængslet mødestedet.

Onsdag 13. februar offentliggør Horsens Bibliotek, som står bag messen, årets program, der traditionen tro rummer masser af godbidder. Flere end 200 programpunkter fordeles på de otte scener, og alle de førende forlag - i alt mere end 30 - stiller op med både nyheder og gode tilbud. Her får du en forsmag.

Annonce
Mere end 30 forlag har stande på Krimimessen og lokker med både nyudgivelser og gode tilbud. Arkivfoto: Søren E. Alwan

Kendte navne på besøg

Krimimessen åbnes lørdag klokken 10 af kulturminister Mette Bock. Derefter overlades scenerne til forfatterne.

Mange af de kendte danske navne vil være med. Sara Blædel, Jussi Adler-Olsen, Jesper Stein, Elsebeth Egholm og Michael Katz Krefeld er nogle af dem.

Udlandet bidrager også. Krimilæserne kan møde forfattere fra Italien, England, Skotland, Tyskland, Sverige, Norge og Island. For eksempel svenske Camilla Läckberg, norske Gunnar Staalesen, skotske Ian Rankin, engelske Sharon Bolton, Rachel Abbott og Lisa Jewell.

Flere af forfatterne er op til messen aktuelle med nye bøger, så interviewerne på de otte scener, blandt andre Jysk Fynsk Mediers kulturjournalist Anette Hyllested, får travlt med at læse.

De trænede krimimesse-gæster ved, at mange bøger på tilbud kan betyde meget at slæbe på. Arkivfoto: Søren E. Alwan

Fokus på tyske krimier

Selv om vi har Tyskland lige syd for os, er krimier derfra få på det danske marked.

Som noget nyt sætter Krimimessen derfor fokus på tysk kriminallitteratur og på den enorme popularitet, genren oplever hos vores nabo. Det betyder blandt andet, at flere tyske krimiforfattere tager turen til Horsens for at fortælle om deres bøger.

Fra de tyske succeshistorier kan der være lidt af et spring til de danske selvudgivere. Men også denne gruppe af håbefulde forfattere vil være med på messen. De og nogle af de mindre forlag får deres egen afdeling i det store telt i Fængselsgården, hvor også en af messens scener er placeret.

De seneste år har besøgstallet på Krimimessen ligget omkring 7500. Det betyder trængsel ved nogle af scenerne og de andre tilbud. Arkivfoto: Søren E. Alwan
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Annonce