Annonce
Østjylland

Horsens får hovedrolle i nyt stort uddannelsessamarbejde

Fra 1. august 2019 optager Horsens VUC ikke flere 16-25-årige uden ungdomsuddannelse. De skal i stedet gå på FGU, der er en ny forberedende grunduddannelse, der blandt andet erstatter VUC, produktionsskoler og kombineret ungdomsuddannelse. Arkivfoto

Som følge af en ny uddannelsesreform bliver VUC-aktiviteter samt produktionsskolerne og den kombinerede ungdomsuddannelse erstattet af ny FGU-uddannelse. Horsens bliver centrum for sydøstjysk FGU-samarbejde.

Annonce

Horsens: Horsens kommer til at danne fyrtårn, når et nyt, stort sydøstjysk samarbejde på uddannelsesområdet ser dagens lys i sommeren 2019.

Det har Undervisningsministeriet godkendt efter ønske fra samarbejdets parter.

I dag er udbuddet bredt, når unge mellem 16 og 25 år uden ungdomsuddannelse leder efter afklaring og opkvalificering. Sådan bliver det ikke ved med at være, efter Folketinget har vedtaget en reform inden for det forberedende uddannelsesområde.

Med den vil de unge ikke længere kunne vælge mellem eksempelvis VUC, produktionsskole eller kombineret ungdomsuddannelse. De bliver alle erstattet af den ny "forberedende grunduddannelse", FGU, der har til sigte at give unge bedre vilkår for at vælge deres rette vej mod uddannelses- og arbejdsmarkedet, og som træder i kraft 1. august 2019.

Lokalt afføder reformen den ny institution FGU Sydøstjylland, der involverer Horsens, Hedensted, Skanderborg, Odder og Samsø kommuner.

FGU


  • 29. maj 2018 vedtog folketinget en uddannelsesreform på det forberedende uddannelsesområde.
  • Reformen lægger op til en ny forberedende grunduddannelse, FGU, for unge mellem 16 og 25 år uden ungdomsuddannelse.
  • FGU'en erstatter blandt andet VUC, produktionsskoler og kombineret ungdomsuddannelse som uddannelsestilbud til unge mellem 16 og 25 år.
  • FGU'en skal afklare og kvalificere de unge til at vælge deres rette vej mod uddannelses- og arbejdsmarkedet.
  • Horsens Kommune etablerer sammen med Hedensted, Skanderborg, Odder og Samsø kommuner FGU Sydøstjylland, som får hovedafdeling i Horsens.
Annonce

Overdrager 10-20 lærere

Den ny FGU-institution afventer i øjeblikket, at Undervisningsministeriet konstituerer en bestyrelse, der frem mod jul skal vælge en skoleleder.

Det fortæller Dinna Balling, rektor på Horsens HF & VUC, der er en af de uddannelsesinstitutioner, der bliver berørt af den ny FGU-konstellation.

- Vi kommer både til at overdrage elever, lærere og lokaler til den nye institution. Vi skal således af med halvdelen af vores grundskoleafdeling svarende til 22-23 procent af vores samlede butik, siger hun.

I skolens lærerstab skal mellem 10 og 20 lærere overgå til FGU.

- Vi går ind og kigger på, hvem der brænder for at arbejde med den unge aldersgruppe, så de kan komme med over i den nye institution, siger Dinna Balling, der samtidig slår fast, at skolens HF-afdeling ikke bliver berørt af omstruktureringen.

Annonce

Kigger på Campusgrunden

Også Horsens Produktionshøjskole og den kombinerede ungdomsuddannelse på Learnmark bliver inddraget i den ny FGU-institution, hvis hovedafdeling skal placeres i Horsens.

- Når den ny bestyrelse har ledelsen på plads, skal man finde ud af, hvor institutionen skal ligge. Intet ligger fast, men det forlyder, at man kigger på muligheden for på sigt at bygge på Campusgrunden, siger Dinna Balling, der er spændt på at følge omvæltningerne, ikke mindst på hendes egen skole.

- Omstruktureringen giver os mulighed for at fokusere på de voksne og lave et mere rent voksenmiljø i vores grundskoleafdeling, siger hun.

Foruden hovedafdelingen i Horsens får FGU Sydøstjylland afdelinger i Hedensted, Skanderborg og Odder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Helt friske corona-smittetal: Aarhus er stadig langt over grænsen for at blive grøn kommune

Aarhus

Corona-virus gik nærmest amok på Aarhus-bar: Antallet af smittede er nu oppe på 25

Østjylland

Manden bag en af Aarhus' største erhvervssucceser i ny bog: Succesfuld ledelse er ikke kompliceret

Annonce