Annonce
Østjylland

Horsens rykker frem i erhvervs-dukseliste - sådan klarer kommunen sig

Dansk Byggeri konkluderer i en ny analyse, at både Horsens, Hedensted og Odder kommuner i løbet af det seneste år har skabt bedre vilkår for at drive virksomhed i kommunerne. Her er det Odders industrikvarter fra luften. Arkivfoto

Horsens, Hedensted og Odder kommuner er blevet mere erhvervsvenlige det seneste år, konkluderer Dansk Byggeri i sin årlige analyse.

Horsens: Horsens Kommune er blevet mere og mere imødekommende for erhvervslivet.

Det konkluderer Dansk Byggeri, som hvert år vurderer landets 98 kommuner på en række parametre om alt fra skatter og afgifter til investeringer i offentlige bygninger og prisen og åbningstiderne på genbrugspladsen.

I den netop offentliggjorte ananlyse har Horsens Kommune rykket sig fra en placering som nummer 36 sidste år til nu at være nummer 23. Forrige år lå Horsens Kommune med en bundplacering som nummer 92.

Det er også gået fremad for både Hedensted og Odder kommuner. Hedensted er rykket fra en 37. til en 24. plads, og Odder fra 11. til 7. pladsen.

- Det viser, at mange af vores østjyske kommuner ser virksomhederne som et aktiv for deres lokalområde, og de ved, at jo nemmere de gør det at drive virksomhed, des større er chancen for, at antallet af arbejdspladser og skatteindtægter vokser, siger formand for Dansk Byggeri Michael Ancher i en pressemeddelelse.

Formanden mener endog, der er potentiale til, at en af de østjyske kommuner med en ekstra indsats måske kan snuppe førstepladsen til næste år.

Selvom analysen altid er interessant, vægter jeg endnu mere det daglige samarbejde, vi har og forpligter hinanden på.

Peter Sørensen, borgmester i Horsens Kommune (S)

Sådan har Dansk Byggeri gjort

Dansk Byggeri har indsamlet data på 31 parametre - tre af dem er nye i år.Nye parametre er: Politik om erhvervspraktik i folkeskolerne, skole- og virksomhedssamarbejde og brug af byggeriets aftalegrundlag AB 92.

I videst muligt omfang er der anvendt data fra Danmarks Statistik, kommunale regnskaber og andre offentlige kilder. Hvor det ikke er muligt, er der indhentet oplysninger via kommunale hjemmesider eller via spørgeskema sendt til kommunaldirektørerne.

Dansk Byggeris medlemmer har ved hjælp af et spørgeskema defineret, hvor væsentlige de syens, de forskellige parametre er. Svarene er brugt til at fastsætte vægtningen af de enkelte parametre i den samlede analyse.

Virksomheder i Horsens, Hedensted og Odder kommuner har i det seneste år fået bedre vilkår, konkluderer Dansk Byggeri i sin årlige analyse. Arkivfoto

Farvel til dækningsafgift

Dansk Byggeri har indsamlet data på 31 forskellige parametre for, hvordan det er at drive virksomhed i kommunerne.

Det gælder bl.a. sagsbehandlingstider, skatter og afgifter, udbudspolitik, kommunale investeringer, politik om erhvervspraktik i folkeskolen og skole-virksomhedssamarbejde.

Sagsbehandlingstiden i Horsens Kommune er i gennemsnit 11 dage, og det var det samme sidste år. Men dækningsafgiften, som Horsens Kommune de seneste år har faset ud, så den nu er et rundt nul, har været med til at skubbe Horsens op ad listen.

Andre områder, hvor Horsens Kommune i år klarer sig bedre end sidste år, er parametre som arbejdsgarantier i forbindelse med udbud, kommunale investeringer og byggetilladelser. I det seneste år har Horsens Kommune udstedt byggetilladelse til virksomheder for 147 pct. flere kvadratmeter i forhold til året før.

På enkelte parametre er det gået den forkerte vej i Horsens Kommune. Det gælder udvikling i antallet af virksomheder, langtidsledighed og antallet af nyledige i arbejde.

Annonce

Forbedringer er skabt i fællesskab

På rådhuset i Horsens glæder borgmester Peter Sørensen (S) sig over kommunens fremgang i analysen.

- Det er altid rart at se, at de tiltag, vi laver, har en effekt. Men det er noget, der sker i fællesskab med virksomheder og de faglige organisationer, og selvom analysen altid er interessant, vægter jeg endnu mere det daglige samarbejde, vi har og forpligter hinanden på, siger han.

Borgmesteren fremhæver også de østjyske kommuners samarbejde i Business Region Aarhus.

- Og nu vil jeg studere analyse og se, om der er steder, vi kan agere endnu bedre. Det vil jeg også gøre sammen med Dansk Byggeri, som jeg har jævnlige møder med. Vi mødes allerede i næste uge, siger han.

Mens det er gået fremad i flere østjyske kommuner, er Skanderborg rutsjet 21 pladser ned ad listen - fra 23 til 44. Helt i top ligger Billund, og Tårnby Kommune må se sig hensat til bundplaceringen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce