Annonce
Aarhus

Hospital i gigantisk corona-omstilling: 134 sengepladser og 1.000 ansatte efteruddannet

Aarhus Universitetshospital er i gang med en enorm omstilling, der skal bane vej for behandling af en stor mængde patienter med Covid-19. Der er allerede gennemført efteruddannelse af langt over 1.000 medarbejdere. Foto: Michael Svenningsen
På Aarhus Universitetshospital er 84 senge klar til coronasmittede, og kapaciteten kan på to dage øges med yderligere 50 pladser. Søndag var der over de seneste uger behandlet 67 corona-patienter på hospitalet samt efteruddannet cirka 300 sygeplejersker og over 1.000 andre ansatte i Covid-19.
Annonce

AARHUS: 134 sengepladser til patienter med Covid-19.

Det er den aktuelle kapacitet på Aarhus Universitetshospital, som står i en kolossal omstilling på grund af corona-krisen.

- Det går rigtigt godt med at etablere Covid-19 afsnit. Vi har etableret to afsnit med i alt 84 sengepladser, og de næste to afsnit er stort set klar. De skal blot have et varsel på to dage til at lave de sidste fysiske omrokeringer, inden de er klar til at blive taget i brug. Dermed har vi 134 sengepladser, siger direktør Poul Blaabjerg fra Aarhus Universitetshospital.

Søndag var status, at Aarhus Universitetshospital i løbet af de seneste uger har behandlet 67 patienter med Covid-19. Ifølge hospitalsledelsen er det lykkedes at håndtere hasteopgaven.

- Vi har haft både plads, udstyr, personale og kompetencer til de Covid-19-syge patienter, vi hidtil har haft, oplyser Poul Blaabjerg.

Beredskabet på Aarhus Universitetshospital

Tirsdag 18. februar trådte staben bag kriseberedskabet på Aarhus Universitetshospital sammen for første gang i forbindelse med corona-krisen. Staben mødes dagligt.

Siden er der lavet en lang række initiativer, som skal ruste hospitalet bedst muligt til at håndtere patienter smittet af coronavirus.

Der er eksempelvis etableret to akut Covid-19 klinikker - en for børn og en for voksne - til at modtage patienter efter henvisning fra de praktiserende læger. Skadestuen har opdelt sit venteværelse i to: Et venteværelse til patienter med småskader, og et venteværelse til patienter med hoste og snue, som man mistænker for at være smittet med Covid-19.

Hospitalet har sat gang i en omfattende udsættelse af aftaler med patienter, der ikke har et akut behov for behandling. Det skal frigøre kræfter til corona-indsatsen, som blandt andet omfatter efteruddannelse af personale og etableringer af sengepladser til patienter med Covid-19.

Annonce

Klar til 348 patienter

Aarhus Universitetshospitals corona-beredskab er planlagt til at håndtere op til 348 patienter med Covid-19.

Ved siden af de første fire sengeafdelinger med 132 pladser råder hospitalet over yderligere tre sengeafsnit i foreløbigt beredskab til mennesker hårdt ramt af coronavirus. Dertil kommer intensivpladser, som kan inddrages til pleje og behandling af patienter med Covid-19.

Alt i alt kan der skabes 203 sengepladser og omkring 145 intensivpladser til patienter med Covid-19.

Indsatsen sker på baggrund af retningslinjer og prognoser fra sundhedsmyndighederne. Bekymringen er, at der i de kommende uger sker en voldsom udvikling i corona-epidemien og antallet af smittede.

Annonce

Personale omskoles

Omstillingen af Aarhus Universitetshospital udløser store forandringer for dele af personalet.

Læger, sygeplejersker og andre ansatte må forlade de normale arbejdssteder for at indgå i corona-beredskabet. Desuden er hospitalet begyndt at anvende personale, der under corona-krisen har meldt sig til en regional jobbank.

I forbindelse med ændringerne sker der en omfattende efteruddannelse og omskoling. Eksempelvis har 300 sygeplejersker fået undervisning i at passe patienter på intensiv afdeling.

- Desuden er et hold medicinstuderende, som er i gang med at lære at passe respiratorpatienter, i praktik i form af følgevagter, og vi er i gang med andet hold og planlægger et til to hold mere, forklarer Poul Blaabjerg.

Direktøren tilføjer, at personalet på eksisterende afsnit med Covid-19-patienter allerede har gennemført de nødvendige uddannelser.

Direktør Poul Blaabjerg fra Aarhus Universitetshospital oplyser, at der på få uger er opbygget et solidt beredskab til at modtage patienter med Covid-19. Men der er stadig lang til slutmålet i hospitalets corona-plan. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Smitterisiko i fokus

Corona-indsatsen på Aarhus Universitetshospital rummer også en mere almen efteruddannelse i håndteringen af patienter med Covid-19.

- Vi foreløbig haft 1.000 ansatte igennem korte kurser i hygiejne og brug af værnemidler ved pleje og behandling af Covid-19-syge patienter, og vi er lige nu ved at forberede en udvidet undervisning i hygiejne, værnemidler samt pleje og behandling af Covid-19-syge for større grupper af personale på AUH, fortæller Poul Blaabjerg.

Medarbejdernes viden om brug af værnemidler skal grundlæggende reducere smitterisikoen.

Hensynet til smitterisikoen er vigtig i forhold til patienter. Men kampen mod smitte er også afgørende, når det handler om at bevare en personalegruppe uden højt sygefravær på grund af Covid-19.

Annonce

Stabilt fravær

Nu og her ser strategien mod udbredt coronasmitte blandt ansatte på hospitalet i Skejby ud til at virke.

- Der har gennem hele epidemien været medarbejdere, der har været fraværende på grund af karantæne eller hjemsendelse, eller som har været sygemeldt Covid-19-sygdom eller med mistanke herom. Men vi ser ikke tegn på stigning i det fravær, forklarer Poul Blaabjerg.

Omdrejningspunktet for indsatsen mod smittespredning af coronavirus på Aarhus Universitetshospital er en ekstrem forsigtighed i omgangen med patienterne.

- Den vigtigste forebyggelse af smitte af personale består i at behandle Covid-19 og Covid-19-mistænkte patienter som isolationspatienter, understreger Poul Blaabjerg.

Aarhus Universitetshospital har i alt knap 10.000 ansatte.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lyt med: For to år siden kørte Jesper sin kone på plejehjem: - Jeg følte mig som det mest utro væsen over for Hanne

Danmark

'Træls', 'tåbeligt' og 'det vil vi ikke tolerere': DF-bagland kritiserer degradering af Kofod og Kjærsgaard

Annonce