Annonce
Aarhus

Hospital i Skejby laver flere sengepladser: - Nye mutationers evner til at sprede sig hurtigt maner til eftertanke

Aarhus Universitetshospital har øget beredskabet for at være klar til flere patienter i forbindelse med den forventede fremgang for den engelske og mere smitsomme variant af coronavirus. Fredag var der 42 corona-patenter på hospitalet i Skejby, men der er nu lavet forberedelser til at behandle langt over dobbelt så mange. Foto: Lise Nielsen
Især den særligt smitsomme engelske variant af coronavirus bekymrer de danske sundhedsmyndigheder. Antallet af smittede danskere forventes at stige, og det får Aarhus Universitetshospital til at øge antallet af sengepladser i corona-beredskabet. En af de store bekymringer er, hvis den engelske mutation spreder sig blandt ansatte.

Aarhus: Fra 73 til 109 sengepladser. Det er et af de tiltag, som Aarhus Universitetshospital har taget for at ruste corona-beredskabet til nye og mere smitsomme variationer af coronavirus.

- Vi er nu godt forberedt på det øgede smittetryk, som sundhedsmyndighederne har varslet på grund af især den nye engelske variant af coronavirus. Men det er klart, at de nye mutationers evne til at sprede sig hurtigt maner til eftertanke i forhold til eksempelvis smittespredning blandt personalet, siger lægefaglig direktør Jørgen Schøler Kristensen fra universitetshospital.

Under hele corona-epidemien har hospitalet i Skejby været en af de afgørende hjørnestene i den danske indsats mod coronavirus.

Undervejs er der flere gange skruet op og ned for beredskabet, som især i april og omkring årsskiftet var under pres på grund af mange patienter med Covid-19.

Annonce

Kedelige konsekvenser

Fredag havde Aarhus Universitetshospital 42 indlagte corona-patienter.

Det er et fald i forhold til de foregående uger, da hospitalet nåede op på 70 patienter smittet med coronavirus.

Men sundhedsmyndighederne forudsiger, at smittetrykket i Danmark stiger markant i februar. Det skyldes især den engelske corona-variant, som er mellem 20 og 50 procent mere smitsom end den velkendte forgænger fra Wuhan i Kina.

Hospitalet og den engelske corona-variant

I øjeblikket er sundhedsmyndighedernes fokus i høj grad på den såkaldte engelske variant af coronavirus. Den har navnet ”Cluster B.1.17”

Den engelske variant er muteret, så den smitter mellem 20 og 50 procent mere end den oprindelige coronavirus. På den baggrund har Sundhedsmyndighederne anmodet landets hospitaler om at opruste til et større smittetryk med flere indlagte coronapatienter.

På Aarhus Universitetshospital undersøges der hele tiden prøver fra coronasmittede personer. Prøverne testes blandt andet for, om coronasmitten skyldes nye varianter af virus.

Midt i denne uge var der fra de foregående dage testet 750 prøver. I 11 af prøverne blev det fundet den engelske variant af coronavirus.

Ved at udvide antallet af sengeplader til corona-patienter gør Aarhus Universitetshospital klar til den bølge af patienter,  der risikerer at komme.

- Men det øgede beredskab kræver overflytninger af personale. Så det får desværre betydning for de opgaver, som hospitalet løser i forhold til andre patienter. Vi må allerede aflyse operationer samt andre ambulante behandlinger. Det vil blive endnu mere udtalt, hvis corona-beredskabet skal styrkes yderligere, fortæller Jørgen Schøler Kristensen.

Annonce

Personale i farezonen

Hospitalsledelsen i Skejby har stort fokus på de ansatte, der skal passe patienterne.

Et markant udbrud af coronasmitte blandt medarbejderne kan gøre det umuligt at få vagtplanerne til at hænge sammen.

Lægefaglig direktør Jørgen Schøler Kristensen fra Aarhus Universitetshospital føler, at hospitalet er godt rustet til at modstå et pres på grund af den engelske variant af coronavirus. Men ifølge direktøren er der meget skarpt fokus på situationen, der kan give hospitalet i Skejby nye udfordringer. Foto: Henning Bagger

- Vi har hidtil haft mindre udbrud, som det hurtigt er lykkedes at inddæmme. Men den mere smitsomme engelske variant vil naturligvis udfordre vores inddæmning af smitte, idet den helt enkelt spreder sig hurtigere. Derfor skal vi være endnu bedre til at reagere hurtigt, forklarer Jørgen Schøler Kristensen.

Annonce

De vigtige vaccinationer

I kampen mod corona-udbrud på Aarhus Universitetshospital har ledelsen og de ansatte et enkelt og meget effektivt våben.

Det gælder corona-vaccinationer, som en del af personalet allerede er ved at få. Det drejer sig om 2.600 medarbejdere, der til hverdag er i størst risiko for at blive smittet med coronavirus.


Men det er naturligvis en hjælp, at medarbejdere med størst risiko for corona-smitte har taget hul på vaccinationerne. Men det vil gøre en enorm forskel den dag, at samtlige ansatte er beskyttet mod coronavirus.

Jørgen Schøler Kristensen, Aarhus Universitetshospital


Der arbejder i alt 10.000 mennesker på hospitalet i det nordlige Aarhus.

- Så der er fortsat et stykke vej i forhold til at sikre alle ansatte mod coronavirus. Men det er naturligvis en hjælp, at medarbejdere med størst risiko for coronasmitte har taget hul på vaccinationerne. Men det vil gøre en enorm forskel den dag, at samtlige ansatte er beskyttet mod coronavirus, fortæller Jørgen Schøler Kristensen.

2.600 af de 10.000 ansatte på Aarhus Universitetshospital har fået den første del af vaccinationen mod coronavirus. Det gælder medarbejdere, som er i størst smitterisiko. Foto: Jens Thaysen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Er den mere skånsom eller er det bare snak? Sådan er den nye corona-lyntest

Navne

Ny kunderådgiver i Aarhus Nord

Aarhus

Midtbyskole tvunget til at spærre af for gæster med øl og smøger i skoletiden

Annonce