Aarhus: Fra 73 til 109 sengepladser. Det er et af de tiltag, som Aarhus Universitetshospital har taget for at ruste corona-beredskabet til nye og mere smitsomme variationer af coronavirus.
- Vi er nu godt forberedt på det øgede smittetryk, som sundhedsmyndighederne har varslet på grund af især den nye engelske variant af coronavirus. Men det er klart, at de nye mutationers evne til at sprede sig hurtigt maner til eftertanke i forhold til eksempelvis smittespredning blandt personalet, siger lægefaglig direktør Jørgen Schøler Kristensen fra universitetshospital.
Under hele corona-epidemien har hospitalet i Skejby været en af de afgørende hjørnestene i den danske indsats mod coronavirus.
Undervejs er der flere gange skruet op og ned for beredskabet, som især i april og omkring årsskiftet var under pres på grund af mange patienter med Covid-19.
Kedelige konsekvenser
Fredag havde Aarhus Universitetshospital 42 indlagte corona-patienter.
Det er et fald i forhold til de foregående uger, da hospitalet nåede op på 70 patienter smittet med coronavirus.
Men sundhedsmyndighederne forudsiger, at smittetrykket i Danmark stiger markant i februar. Det skyldes især den engelske corona-variant, som er mellem 20 og 50 procent mere smitsom end den velkendte forgænger fra Wuhan i Kina.
Hospitalet og den engelske corona-variant
I øjeblikket er sundhedsmyndighedernes fokus i høj grad på den såkaldte engelske variant af coronavirus. Den har navnet ”Cluster B.1.17”
Den engelske variant er muteret, så den smitter mellem 20 og 50 procent mere end den oprindelige coronavirus. På den baggrund har Sundhedsmyndighederne anmodet landets hospitaler om at opruste til et større smittetryk med flere indlagte coronapatienter.
På Aarhus Universitetshospital undersøges der hele tiden prøver fra coronasmittede personer. Prøverne testes blandt andet for, om coronasmitten skyldes nye varianter af virus.
Midt i denne uge var der fra de foregående dage testet 750 prøver. I 11 af prøverne blev det fundet den engelske variant af coronavirus.
Ved at udvide antallet af sengeplader til corona-patienter gør Aarhus Universitetshospital klar til den bølge af patienter, der risikerer at komme.
- Men det øgede beredskab kræver overflytninger af personale. Så det får desværre betydning for de opgaver, som hospitalet løser i forhold til andre patienter. Vi må allerede aflyse operationer samt andre ambulante behandlinger. Det vil blive endnu mere udtalt, hvis corona-beredskabet skal styrkes yderligere, fortæller Jørgen Schøler Kristensen.
Personale i farezonen
Hospitalsledelsen i Skejby har stort fokus på de ansatte, der skal passe patienterne.
Et markant udbrud af coronasmitte blandt medarbejderne kan gøre det umuligt at få vagtplanerne til at hænge sammen.
- Vi har hidtil haft mindre udbrud, som det hurtigt er lykkedes at inddæmme. Men den mere smitsomme engelske variant vil naturligvis udfordre vores inddæmning af smitte, idet den helt enkelt spreder sig hurtigere. Derfor skal vi være endnu bedre til at reagere hurtigt, forklarer Jørgen Schøler Kristensen.
De vigtige vaccinationer
I kampen mod corona-udbrud på Aarhus Universitetshospital har ledelsen og de ansatte et enkelt og meget effektivt våben.
Det gælder corona-vaccinationer, som en del af personalet allerede er ved at få. Det drejer sig om 2.600 medarbejdere, der til hverdag er i størst risiko for at blive smittet med coronavirus.
Jørgen Schøler Kristensen, Aarhus UniversitetshospitalMen det er naturligvis en hjælp, at medarbejdere med størst risiko for corona-smitte har taget hul på vaccinationerne. Men det vil gøre en enorm forskel den dag, at samtlige ansatte er beskyttet mod coronavirus.
Der arbejder i alt 10.000 mennesker på hospitalet i det nordlige Aarhus.
- Så der er fortsat et stykke vej i forhold til at sikre alle ansatte mod coronavirus. Men det er naturligvis en hjælp, at medarbejdere med størst risiko for coronasmitte har taget hul på vaccinationerne. Men det vil gøre en enorm forskel den dag, at samtlige ansatte er beskyttet mod coronavirus, fortæller Jørgen Schøler Kristensen.