Annonce
Østjylland

Hospitalet blev invaderet af duer: Nu er de næsten udryddet

Eftersom duer er stationære fugle, der altid vender tilbage til det sted, de er født, er det nødvendigt at skyde alle duer ved Regionshospitalet Randers for at blive problemet kvit. Fotos: Regionshospitalet Randers / Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Regionshospitalet i Randers har længe været plaget af duer på og omkring hospitalets bygninger. Men nu har en træfsikker indsats fra to medarbejdere på hospitalet sørget for, at problemet næsten er elimineret.

Randers: En større flok på i omegnen af 50 duer har i løbet af 2019 været årsag til mange panderynker på Regionshospitalet Randers. Men i de seneste par uger har to medarbejdere i hospitalets tekniske afdeling ydet en stærk reguleringsindsats, som har betydet, at problemfuglene efterhånden er ved at være helt væk.

- Vi har egentlig ikke døjet med duer i en lang årrække, men i den seneste tid har problemet været stigende. De har simpelthen fundet ud af, at der i vores ventilationsanlæg er tørt og godt at bo, og det er et problem for os, siger Aksel Sørensen, som er den ene af de to medarbejdere med jagttegn, der har fået til opgave at udrydde de uvelkomne beboere.

Siden sidste uge har han bevæget sig rundt på hospitalet i en orange vest og med en salonriffel i favnen. Og på den måde er det betydelige dueproblem foreløbig blevet reduceret til blot at omfatte en lille håndfuld duer.

Annonce

Et hygiejneproblem

Den vigtigste årsag til, at Regionshospitalet Randers har besluttet at bekæmpe duerne er, det svineri de efterlader sig i og omkring ventilationsanlæggene.

- For os handler det om hygiejne. Duerne sidestilles jo næsten med rotter og mus. Og når de sidder på vores ventilationsanlæg og skider på dem, så forårsager det et hygeineproblem. Vi tager jo luft ind til sygehuset via de ventilationsanlæg, siger Aksel Sørensen med henvisning til, at duernes ekskrementer er syreholdig og fuld af bakterier.

Duelort udgør imidlertid ikke kun et problem for hygiejnen på hospitalet - også selve bygningens murværk kan på sigt risikere at tage skade på grund af de syreholdige fugleklatter. Og derfor har hospitalet altså sat Aksel Sørensen og hans kollega på sagen.

- Vi kunne i princippet godt have fået nogen udefra til at komme og hjælpe os med at slippe af med duerne. Men fordi vi er ansatte på stedet, har vi et andet lokalkendskab og dermed også en anden mulighed for at gå rundt på hospitalet og åbne et vindue og skyde, siger Aksel Sørensen.

Har skiftet taktik

Det har været en forholdsvis overkommelig opgave for Aksel Sørensen og hans kollega at få ram på langt hovedparten af de invaderende duer. Men i takt med at antallet af de flyvende rotter er faldet, er jagten på dem blevet en lille smule mere besværlig.

- Vi skød godt nok én, da vi mødte ind i morges. Men ellers er det noget med at køre ind på hospitalet om aftenen, når de er lidt nemmere at komme til. De duer, der er tilbage, er jo efterhånden blevet skrækslagne i løbet af dagtimerne, siger Aksel Sørensen.

Han fortæller desuden, at hver gang han griber sit våben for at gå ud og jage duer, så starter han med at melde det ind til politiet.

- På den måde kender de til min færden, hvis nogen pludselig skulle ringe ind med en anmeldelse om, at der går en person rundt med et skydevåben på hospitalet, siger Aksel Sørensen.

Regionshospitalet Randers forventer, at man har fået has på de sidste duer, inden ugen er omme.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Prøve afkræfter mistanke: Dansk mand indlagt i Aarhus er ikke smittet med coronavirus

Leder

Kære Kina: Forstå det nu - vores ytringsfrihed kan ikke trues til tavshed

En satiretegning igen. Fra Jyllands-Posten igen. Og fordømmelser igen. Hvis ikke vi allerede vidste det her i Danmark, så er der lande og regeringer, der ikke ser på ytringsfrihed, som vi gør her i landet. Ytringsfriheden er en grundlovssikret ret, som gør, at vi kan udtrykke vores meninger og holdninger gennem bogstaver, ord, streger og tegninger om alt, hvad vi måtte mene noget om. Det være sig religion, sport, mad, dans og livet i helhed. Vi skal ikke spørge nogen om lov, før vi sætter bogstaver sammen til ord og holdninger, eller før vi får streger og farver til at udtrykke en holdning. Det er vores ret i Danmark at ytre os. Og den står nedfældet i grundlovens §77: Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres. Og hvorfor nu denne påmindelse om vores rettigheder? Fordi vores rettigheder ikke deles af alle andre lande og regeringer, hvilket Kina nu for fuld udblæsning minder os om med kravet om en offentlig undskyldning fra Jyllands-Posten og dens tegner, Niels Bo Bojesen, der i en tegning af det kinesiske flag har udskiftet den ene store stjerne og de fire små med gule coronavirusser som en tegnet kommentar til den verdensomspændende sygdomstrussel, der lige nu er højaktuel. Det er meget svært med danske øjne at se tegningen som en kritisk kommentar til Kina, men med kinesiske regeringsøjne er det lige præcist, hvad tegningen udtrykker; kritik af Kina og dermed åbenbart også en ydmygelse. Den slags er svært for Kina at acceptere - og svært for os at forstå. Men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke skal ytre os om eksempelvis coronavirussens udgangspunkt i netop Kina. Jyllands-Posten - og vi danskere - skal ikke bøje sig for pres fra hverken Kina eller andre lande. Jyllands-Posten skal stå fast på sin ret, og vi danskere skal bakke Jyllands-Posten op. Ingen tvivl om det. At det officielle Kina har lige så svært ved at forstå vores ytringsfrihed og vide rammer for at udtrykke holdninger gennem ord og streger, som vi danskere har ved at forstå deres følelse af æreskrænkelser og ydmygelser. Danmark og Kina rummer to vidt forskellige kulturer, hvilket flertallet af vi danskere godt kan se og forstå, men som det - set fra Danmark - tyder på, så har Kina meget svært ved at se, forstå og acceptere det forhold. Så hvad kan man gøre ved det? Man kan fortsætte med at tale sammen, at argumentere og fortsat gøre alt muligt for at få Kina til at indse, at i Danmark kommer vi ikke til at ændre på ytringsfriheden for at gøre andre lande og dets regeringer glade. Sådan fungerer ytringsfrihed ikke - ikke i Danmark og ikke i de andre lande, der benytter sig af samme form for demokrati, hvor borgerne frit kan tale og tegne.

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce