Annonce
Debat

Hotellerne i Aarhus bløder

Annonce

Læserbrev: Onsdag har Folketingets Erhvervsudvalg indkaldt justitsminister Nick Hækkerup (S) og erhvervsminister Simon Kollerup (S) til åbent samråd. Udvalget vil gerne have svar på, hvad regeringens skiftende beslutninger om udenlandske turisters adgang til at overnatte i den danske hovedstad har betydet for turismen og hotelbranchen.

Lars Ramme Nielsen, chef for turisme og oplevelsesøkonomi, Dansk Erhverv

Som opbyggelig forberedelse til de to ministre, har vi samlet lidt fakta, så de kan få et overblik over situationen her og nu.

Særreglerne for udenlandske turister har påvirket hovedstaden i særlig negativ grad, men har også sat sine spor på hoteller over hele landet.

I juni er normalt 77 pct. af hotelværelserne i Aarhus i brug. I juni i år var det 29 pct. Hundredvis af hotelsenge står tomme. Efterspørgslen er lammet.

Danmark er det eneste land i EU, der har en regel om, hvor mange overnatninger man skal have for at komme ind i landet. Regeringen bør fjerne seksdagesreglen hurtigts muligt.

I sommeren 2019 var 70 pct. af alle udenlandske turister i Danmark i kortere tid end seks dage, viser tal fra VisitDenmark. Seksdagesreglen skader dermed turismen i hele landet – og alle de brancher, der nyder godt af, at turister besøger Danmark: fx detailhandel, kulturinstitutioner, restauranter og biludlejere.


Det er paradoksalt, at de arbejdspladser, som hjælpepakkerne har været med til at redde, nu sættes over styr af særregler i genåbningen, der skaber benspænd for fair konkurrence og for at drive forretning.


Erhvervsministerens ministerium har regnet på det. Fjernede man bare én dag – og lavede en femdagesregel – så ville det øge omsætningen med 415 millioner kroner. Og fjernede man den helt, er der mere end tre milliarder at hente. Og beløbet er langt større, da tallene kun er regnet på baggrund af tyske, norske og islandske turister.

Hotellerne og turismen sidder tilbage med regningen – og tusindvis af danskere kan ende med at sidde tilbage med en fyreseddel. Det er paradoksalt, at de arbejdspladser, som hjælpepakkerne har været med til at redde, nu sættes over styr af særregler i genåbningen. Det er arbejdspladser til grupper på kanten af arbejdsmarkedet, fx ufaglærte og kort uddannede, i et erhverv, som også løfter en stor integrationsindsats.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Stor stigning: Største antal nye smittede i Aarhus i en måned

Aarhus

Helt friske tal viser, at der stadig smittes for mange: Aarhus er langt fra igen at blive grøn kommune

Annonce