Annonce
Aarhus

Huller eller ej på Skovvejen

Det kan blive sådan: En ubrudt men begrønnet mur på det sydligste af Terrassehusene mod Skovvejen.Illustration: Luplau & Poulsen

Efter fire måneders overvejelser konkluderer kommunen, at et af de seks Terrassehuse ikke kan leve op til kravene om store åbninger i muren mod Skovvejen. Nu bliver naboerne spurgt, hvad de helst vil have: En ubrudt mur, eller en mur med mindre huller og et kraftigt, udvendigt stålskelet.

AARHUS: Et af Terrassehusene langs Skovvejen og Risskovstien kommer til at skille sig ud fra de fem øvrige. Enten bliver det uden de store åbninger i den seks meter høje og 15 meter lange betonmur, som det ifølge lokalplanen for byggeriet skulle have.

Eller også bliver der skåret mindre åbninger i betonen - kombineret med et stålskelet på siden ud mod Skovvejen.

Sådan gør kommunen situationen op efter hele fire måneders grublen, beregninger og forhandlinger med bygherren.

I starten af det nye år vil de to løsningsforslag blive lagt frem i en høring blandt de naboer og genboer, der spærrede øjnene op og protesterede, da de i august opdagede, at det sydligste af Terrassehusene var ved at blive opført med en ubrudt mur.

Jeg kontaktede kommunen 21. august, da byggeriet lige var gået i gang, og jeg så, at der ikke var huller i betonmuren. Dengang var der alle muligheder for at stoppe byggeriet og sikre, at det fik de huller, det skal have. Men det ville man ikke

Henning Krogh Pedersen, beboer på Skovvejen
Hvis der skal huller i muren på det sidste af Terrassehusene, kan de ikke blive så store, som i den øvrige del af byggeriet. Og der skal et kraftigt stålskelet omkring dem for at sikre, at den hullede mur kan klare sidetrykket fra Skovvejen.Illustration: Luplau & Poulsen

Huller eller ej

Dengang bad de kommunen stoppe byggeriet og få det bragt i overensstemmelse med lokalplanen, men blev afvist med den begrundelse, at hullerne kunne man sagtens skære i betonen på et senere tidspunkt.

Det kunne man så ikke alligevel har kommunens og bygherres ingeniører siden beregnet sig frem til. Modsat de fem øvrige huse skal muren på det sjette nemlig også kunne modstå et vandret jordtryk fra Skovvejen - og jo flere og jo større huller, jo mindre kan den holde til trykket - og jo mere stålskelet skal der til, for at den kan holde.

Naboer har hele tiden holdt fast i, at huset skal have huller i muren, som det fremgår af lokalplanen, for at opbløde indtrykket af ubrudt mur.

- Jeg kontaktede kommunen 21. august, da byggeriet lige var gået i gang, og jeg så, at der ikke var huller i betonmuren. Dengang var der alle muligheder for at stoppe byggeriet og sikre, at det fik de huller, det skal have. Men det ville man ikke, siger Henning Krogh Pedersen, der bor på den modsatte side af Skovvejen.

Annonce

Dispensation - men til hvad?

Han undrer sig over, at der nu er forslag om mindre huller omgivet af et kraftigt, udvendigt stålskelet.

- Jeg forstår ikke, hvorfor skelettet ikke kan laves på bagsiden af muren. I det hele taget har det her været en rigtig træls proces. Rigtig underlig, siger Henning Krogh Pedersen.

Og underligt er det i hvert fald, at det, der fra starten lignede en sag om en bygherre, der bygger i strid med lokalplanen, viste sig at handle om en kommunal byggesagsafdeling, der har givet en dispensation uden helt at vide til hvad.

Eller som det hedder i en orientering til byrådets tekniske udvalg om sagen: "Der er meddelt en dispensation, men omfanget af denne er uklar. Der er til gengæld indsendt flere tegninger fra bygherren, som tydeligt viser muren uden huller, hvorfor bygherren kan være i god tro med hensyn til, at der er meddelt dispensation."

Annonce

Høring og beslutning

Sådan en dispensation fra lokalplanen kan kommunen ikke bare give, uden at den har været i høring blandt naboerne.

Det kommer den så nu. Og oven i købet med en præcisering af, hvad man vil dispensere fra - og hvordan.

Først efter nabohøringen vil kommunen - og måske i sidste ende byrådspolitikerne - beslutte, om der skal huller eller ej i muren mod Skovvejen.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Eriksen har sendt besked til Inter-spillere i gruppechat

AGF

AGFs ungdomshold spillede to gange uafgjort

Annonce