Annonce
Aarhus

Hullet, der bare æder penge: Regningen for mør atombunker under rutebilstation er eksploderet

En udtjent parkeringskælder under Aarhus Rutebilstation var så udtjent, at en del af rutetilstationen i huj og hast måtte afspærres i oktober 2019. Foto: Jesper Bech Pedersen
Den samlede regning for at fylde parkeringskælderen under busstationen er nu løbet op i 36,5 millioner kroner.

AARHUS: - I løbet af mine 10 år som rådmand er det her en af de indstillinger, jeg har været mest træt af at sende ned i byrådet.

Sådan lød det beklagende fra Bünyamin Simsek (V), da han på det sidste byrådsmøde inden sommerferien måtte bede sine byrådskolleger om yderligere 10,1 millioner kroner til at hælde i det herostratisk berømte hul under den store rutebilstation i midtbyen.


Annonce

Kan det nu være så dyrt at fylde sådan et hul op? Det må vi så sige, det kan det i hvert fald!

Steen Bording Andersen (S), byrådsmedlem


Her har entreprenører siden efteråret 2020 arbejdet på at fylde sand under et udtjent betondæk, der var så medtaget, at det var i akut fare for at brase sammen under bussernes vægt.

36,5 millioner kroner

I august sidste år afsatte byrådet 18,6 millioner kroner til selve anlægsarbejdet. Dertil kommer udgifter til afværgeforanstaltninger samt nye skilte og belysning på samlet knap otte millioner kroner.

Oven i det skal så lægges de nye 10,1 millioner kroner. Dermed lyder den samlede regning på at fylde sand i p-kælderen nu på cirka 36,5 millioner kroner.

- Jeg kan huske, vi spurgte os selv, da sagen startede: Kan det nu være så dyrt at fylde sådan et hul op? Det må vi så sige, det kan det i hvert fald! Det er faktisk meget, meget dyrere. Det ser ikke godt ud, konstaterede Steen Bording Andersen (S).

Bygget under Den Kolde Krig

Aarhus Rutebilstation ligger oven på en parkeringskælder, hvoraf en del stammer fra Den Kolde Krig.

Her opførte Civilforsvaret Danmarks første atomsikre garageanlæg og beskyttelsesrum med et 1,35 meter tykt betonloft, som efter sigende skulle kunne modstå en fuldtræffer fra en russisk ”atom-kanon”.

I 2010'erne var den angiveligt bombesikre konstruktion imidlertid så mør, at den var i fare for at bryde sammen, og derfor blev en del af Aarhus Rutebilstations dæk afspærret 29. oktober 2019.

I efteråret 2020 gik arbejdet med en renovering i gang.

Siden er betondækket banket op i etaper, så busserne har kunnet fortsætte med at hente og bringe passagerer samtidig.

Arbejdet ventes afsluttet 30. august 2021 - hvis byrådet indvilliger i at afsætte yderligere 10,1 millioner kroner til at dække fordyrelserne i projektet.

I Dansk Folkepartis har Knud N. Mathiesen med forbløffelse læst, hvordan udgifterne tilsyneladende er mangedoblet på et bestemt område.

- Der er et punkt, der hedder projektering og rådgivning. Det har vi bevilliget 1,3 millioner kroner til. Nu viser det sig at koste seks millioner kroner. Det er da en fordyrelse, der vil noget! I min verden, der er det fuldstændig… Ja, altså, jeg forstår slet ikke, hvordan det kan lade sig gøre? lød det fra DF'eren.

Annonce

Vil sælge tomme villaer

Ifølge rådmand for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek (V), er der flere årsager til, at udgifterne er løbet løbsk, men de fleste fører tilbage til indsatsen for at holde busserne over jorden i drift.

- Det har været højeste prioritet at sikre, at den kollektive trafik ikke blev berørt, og det har været en af årsagerne til overskridelserne. Vi har været tvunget til at arbejde på en ekstraordinær måde, hvor vi ikke har kunnet følge op på vores udgifter, som normalt. Og det er som sagt noget, jeg er rigtig træt af, forklarede rådmanden.

Aarhus Rutebilstation har fungeret, mens arbejdet har stået på. I dag er der etableret nyt dæk. Foto: Henrik Havbæk Madsen.

Bünymain Simsek havde også selv et finansieringsforslag med til byrådet.

Konkret foreslår rådmanden at finde pengene ved at sælge nogle villaer, som blev indkøbt til at huse flygtninge, men som står ubrugte og tomme hen.

Men man kan ikke bare sådan holde loppemarked over kommunens ejendomme, hver gang man mangler penge, indvendte Steen Bording Andersen.

- Jeg tror på, at rådmanden mener det oprigtigt, når han siger, at han er træt af sagen. Men det, vi virkelig ønsker svar på, er hvordan, man kan fremsende en indstilling, som fuldstændig bryder med kommunens styringsprincipper for finansiering. Vi løser det ikke ved at sælge bygninger, sagde Steen Bording Andersen, som sammen med flere øvrige partier ønskede at få budgetoverskridelserne nærmere belyst i Teknisk Udvalg.

Så der er den på vej hen nu.

Det går dog næppe an ikke at finde pengene, eftersom anlægsarbejdet er i fuld gang, så borgerne i Aarhus kan formentlig godt sætte kryds i kalenderen 30. august, hvor den nyrenoverede busstation ventes helt færdig.

Annonce
AGF For abonnenter

Stiftens analyse: Det er ikke mange AGF-spillere, der kan se sig selv i spejlet - holdet skal finde en decideret måltyv, hvis de vil tilbage til den sjove ende af tabellen

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Rikke-Marie skal scannes for alvorlig sygdom, men hospitalet har først tid i 2024: - Jeg troede ikke mine egne øjne

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Et af byens ældste spisesteder har kendt rigmand som erklæret stamkunde - det forstår man

Aarhus

Aarhus Pride lukker flere centrale gader: Få seneste nyt om trafik og politi

Debat

Vi sad med ryggen mod muren foran politikerne: Jeg er rystet over, hvordan det lokale demokrati fungerer

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Aarhus

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Aarhus For abonnenter

Rådmand afviste fællesråds repræsentant til møde om havneudvidelse: Det beklager han nu

Erhverv

Frø-virksomhed er blevet en blomstrende forretning: Vækstkurven er stejl, fortæller direktør

Kultur

En læser undrer sig: Hvorfor dropper Friheden ikke musikere, som Tivoli i København aflyser af frygt for slåskampe?

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Aarhus

Køreplanen er klar: Letbanen skruer op for trafikken

Aarhus For abonnenter

Fra Napoleons generaler til Jægergårdsgade: På Klassisk 65 er de danmarksmestre i at sable champagne

Alarm 112

Tidligere ansat i politiet tiltalt for hacking og børneporno: Skaffede sig ulovlig adgang til 140 kollegers mobiltelefoner

Annonce