x
Annonce
Østjylland

Hummerne er det lokale »guld« på Anholt

<p>Ah! Herlige hummere. Pressebillede</p>

Hvert år besøges Anholt af ca. 60.000 turister. Mange af dem er stamturister i øens omkring 350 sommerhuse, men der er også mange førstegangsbesøgende - på campingpladsen, på Anholt Kro og hos øens bed and breakfast-værter.

At øen midt i Kattegat har stor tiltrækningskraft på turister er ganske naturligt. Anholt er med sine fine badestrande og stejle skrænter mod vest - og ikke mindst Ørkenen mod øst - et dansk naturparadis af de helt store. Det er der andre end de knap 150 fastboende, der har fundet ud af.

Annonce
Restauratør Klaus Jensen styrer børnenes krabbevæddeløb. ?Pressebillede

Turistsæsonen begynder for alvor i uge 28, topper i uge 30 - og varer derefter to-tre uger frem.

Gratis forsmag på aftenens bedste forret ? hummersuppe. ?Pressebillede

Der er altså tale om en ret komprimeret turistsæson, og i de seneste år har man på Anholt derfor forsøgt at udvide sæsonen - at få turisterne til at ankomme tidligere, allerede når skoleferien begynder.

Ah! Herlige hummere. Pressebillede

Et af tiltagene har været tre Hummerdage, der i år blev holdt for tredje gang.

»Det lokale guld« kalder anholterne jomfruhummeren, og hummerdagene har haft en mærkbar virkning på antallet af turister i forsæsonen. Flere og flere sejlere, campister og sommerhusejere har rykket ferien frem for at opleve fejringen af jomfruhummeren.

I løbet af de tre Hummerdage kan øens gæster selvsagt få serveret forskellige hummerretter på øens restauranter, men der er også masser af andre aktiviteter, bl.a. foredrag, salgsboder, ølsmagning og undervisning i surfing. Desuden kan børn og legesyge voksne deltage i sjove og anderledes konkurrencer, bl.a. krabbevæddeløb og hønseskidningslotteri.

Restauratør Klaus Jensen, der sammen med sin kone Anja Søndergaard driver restaurant »Al'got« på havnen på Anholt, er primus motor på hummerdagene.

»Henover de tre år, vi har afviklet hummerdagene, kan vi mærke en tydelig fremgang i antallet af turister. Ikke eksplosivt, men stille og roligt. Man kan ikke opbygge en tradition på et år eller to. Men hvor det førhen næsten udelukkende var unge og bedsteforældre med børnebørn, der ankom tidligt på sæsonen, så er turistskaren nu mere varieret. Der er flere børnefamilier,« siger han.

Klaus Jensen forventer besøg af endnu flere turister til næste års Hummerdage. Om et år er hummerarrangementet på Anholt en del af Europæisk Gastronomiregion 2017 - og bliver dermed markedsført både nationalt og internationalt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Derfor lukkede vi genbrugspladserne

De seneste dage er bil efter bil trillet ind på de fem genbrugspladser i Odder og Skanderborg kommuner efter tre ugers coronalukning. Det er en fornøjelse at opleve den gode stemning på pladserne. Vi har set frem til at servicere kunderne igen. Stemningen har været intakt, til trods for at der ved enkelte pladser har været ganske lang kø i visse tidsrum. Der har også været bred opbakning til vores særlige retningslinjer i forbindelse med genåbningen. Tak for det. Det har gjort det trygt for både medarbejdere og kunder at færdes på genbrugspladserne. At Renosyds service betyder meget for mange, har været særlig tydeligt i den seneste tid, hvor vi har fået mange spørgsmål. Blandt andet om, hvornår vi igen kan hente pap og papir. Den service har vi nu genoptaget. Storskrald igangsætter vi efter påske. Og genbrugspladserne i Ry, Hørning og Galten-Skovby holder ekstraordinært åbent i helligdagene for at mindske smittespredning. Se åbningstiderne for påskeugen på Renosyds hjemmeside. I lukkeugerne kørte Facebook-tråde og andre offentlige debatter med mange spørgsmål og stor undren over, at Renosyd havde valgt at lukke genbrugspladserne for privatkunderne. Borgernes sikkerhed er vores højeste prioritet. Det står ikke til diskussion, at myndighedernes anvisninger er grundstenen i det samfundsansvar, vi har. Ikke mindst, når det drejer sig om at bremse spredning af coronavirus. Alle medarbejdere i den offentlige sektor blev sendt hjem midt i marts, bortset fra de områder, der blev kategoriseret som kritiske funktioner. Den kategori omfattede ikke privatkunders adgang til genbrugspladserne. Derfor lukkede vi ned og måtte indskrænke vores service. Sidst i marts lød meldingen fra regeringen: ”Offentligt ansatte, der arbejder udendørs og ikke indebærer nævneværdig menneskelig kontakt, kan arbejde som normalt”. Kort tid efter kunne vi atter slå portene op til vores fem genbrugspladser og tage imod alt det affald, der var opbevaret på matriklerne i lukkeugerne. Det er vi rigtig glade for. Men som statsministeren understreger, er Danmark stadig i en alvorlig situation, hvor samfundssind er vejen tilbage til den hverdag, vi kender. Lad os med to meters afstand stå sammen om at komme igennem denne krise ved fortsat at følge myndighedernes retningslinjer. Også på genbrugspladsen. Borgerne i Skanderborg og Odder har de seneste dage vist, at vi er rigtig godt på vej.

Annonce