Annonce
Kultur

Hun giver råd til nyskilte: Hold ferie fra den dårlige samvittighed

<p>Psykoterapeut Stine Marie Zink har gode råd til nyskilte og deres omgivelser i denne svære ferietid. Privatfoto</p>

Nyskilte skal bruge sommerferien til at være sammen med børnene og bygge nye traditioner. Psykoterapeut Stine Marie Zink har netop udgivet en e-bog, der guider nyskilte.

»Pludselig står du dér og skal tage alene på ferie med børnene. Det kan være overvældende, ensomt og det kræver også en vis økonomi. Mit råd til mine klienter er altid, at det ikke handler om forkromede ferier med all inclusive, men om nærvær,« siger den århusianske psykoterapeut Stine Marie Zink.

Hun holder til i Rosensgade og har specialiseret sig i samtaleterapi inden for områderne skilsmisse og parforhold. Hun oplever i sin praksis, at den første sommerferie efter en skilsmisse bringer hele følelsesregistret i spil hos klienterne.

Sommerferien sætter en fed streg under den nye status som fraskilt. For mange er det også første gang, de skal undvære børnene i de måske 14 dage, de holder ferie hos ekspartneren.

»Det kan være fuldstændig uoverskueligt. Nogle af de nyskilte er mødre, der er vant til at få det hele til at flaske sig hvert minut. Pludselig er de slet ikke en del af børnenes liv. De har ingen indflydelse og måske heller ikke nogen informationer om, hvad børnene laver, og hvordan de har det,« forklarer Stine Marie Zink.

Psykoterapeuten foreslår, at fraskilte prøver at se sommerferien som en mulighed for at skabe nye traditioner eller tage på ferier, som man ikke har prøvet før skilsmissen.

»Prøv at huske hvor hyggeligt det var at tage på cykelferie i Danmark, da du selv var barn. Eller måske har I bare brug for ro, lange dage i nattøj og picnic på stuegulvet derhjemme. Gør noget, som du kan stå inde for og synes er rart. Lad være med at konkurrere med din eks om at holde den dyreste sommerferie,« råder Stine Marie Zink.

»Børnene er ligeglade med hvor I er, hvis du giver dem din tid og dit nærvær,« siger hun.

Annonce

I regnvejr og solskin

Stine Marie Zink har netop udgivet en e-bog om, hvordan fraskilte håndterer den første svære sommer efter en skilsmisse. Bogen 'Regnvejrsdage og solskinstimer - sådan får I en god ferie efter skilsmissen' er blevet til med afsæt i de erfaringer, hun har gjort sig i klinikken, samt personlige erfaringer fra hendes egen skilsmisse for fem år siden:

»Jeg kan huske, hvor rådvild jeg selv var. Med e-bogen vil jeg gerne give nogle idéer til, hvordan du kan planlægge en ferie som enlig, uden at de gamle konflikter med eks'en blusser op. Samtidig giver jeg nogle redskaber til, hvordan du passer på dig selv, når du pludselig har ferie uden børnene. Roen skal komme fra den voksne, ellers kan du ikke give børnene en god ferie. Det håber jeg, bogen kan hjælpe til.«

Mange forældre går og drømmer om at blive bare lidt børnefri. Men når det sker, fordi man er blevet skilt, er det ofte slet ikke som at holde fri. Psykoterapeuten har selv prøvet det.

»Jeg er glad for at være skilt, men jeg hader at være det, plejer jeg at sige. Der er så meget savn, mange svære ting og børnene bliver nomader. Det er voldsomt.«

Annonce

Der er ingen genvej

Ifølge Stine Marie Zink er der ikke nogen genvej i den proces, hvor man skal gennemleve skam og skyld. En ny forelskelse kan udskyde arbejdet med det, men man bliver indhetet af det senere.

»Selv om skilsmisse efterhånden er ret almindeligt vil forældre føle skyld og skam, fordi de ikke har formået at holde sammen på denne her familie, som er så vigtig for børnene. Børnene slipper sjældent drømmen om at alle igen kan leve sammen - også selv om det faktisk ikke var hyggeligt,« forklarer hun.

Men der er lys forude. Man kan lære at lette den dårlige samvittighed over for sig selv, eksmanden eller - konen og ikke mindst for børnene. At få det bedste ud af situationen.

Skilsmisse kan være nødvendigt for, at børnene ikke vokser op i en krigszone, hvor energien går til det forhold, der ikke fungerer i stedet for til børnene, nærvær og gode stunder.

Stine Marie Zink vurderer, at mange par udsætter beslutningen om at blive skilt i alt for lang tid.

»Det er aldrig en let beslutning at blive skilt, men mange par bliver sammen alt for længe af hensyn til børnene. Men det er heller ikke godt for børnene.«

Et godt råd til at komme bedst muligt videre er, at tænke på sin kollega som en forældrekollega.

»Man skal tale lige så ordentligt til hinanden som til en kollega. Det er langt fra alle, der kan blive gode venner, når de er skilt. Det lykkes for cirka en tredjedel. En tredjedel kan ikke og en tredjedel kan slet ikke,« forklarer Stine Marie Zink.

Annonce

Fokus på den voksne

I sin praksis i Aarhus arbejder Stine Marie Zink både med klienter, som overvejer skilsmisse og klienter, som er på vej igennem den. '

»Det tager op til to år at komme igennem en skilsmisse, hvis alt går vel. Ellers tager det længere tid. Du kan sagtens have eftervirkninger i mange år efter. Det er især den dårlige samvittighed og den skam, der fortsat i dag er forbundet med at splitte kernefamilien ad, der bliver ved med at gnave,« forklarer hun og fortsætter:

»Der er meget fokus på børnene efter en skilsmisse. Hos mig er den voksne i fokus, du får mulighed for at mærke, hvordan DU har det. Du får plads til at sørge over den livskrise en skilsmisse er, og hjælp til at tage ejerskab over situationen og passe på dig selv.«

Du hente e-bogen gratis på www.stinezink.dk/sommerguide

Annonce

FAKTA

Skilsmisser

Tre gode råd

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Årets pokalfinale skal spilles i Aarhus

Annonce