Annonce
Østjylland

Hun lærte at tackle depressionen

<p>Anette Hornbæk bruger stadig mange af de ?redskaber, som hun fik med sig fra Lær at tackle-forløbet. Foto: Martin Gundesen</p>

Succesfuldt forløb har givet Anette Hornbæk de konkrete redskaber, hun havde brug for til at klare hverdagen.

Anette Hornbæk fra Ebeltoft er en af de 70 kursister i Syddjurs Kommune, der i løbet af de sidste tre år har deltaget i forløbet Lær at tackle angst og depression. Og det fortryder hun ikke et øjeblik.

»Jeg har det meget bedre og er i bedre humør,« fortæller 55-årige Anette Hornbæk.

Hun er førtidspensionist på grund af en tarmsygdom, og efterfølgende har hun også fået fibromyalgi. Begge dele giver mange smerter i kroppen, og det kræver meget at håndtere. Og da en af hendes nærmeste så gik ned med en depression, var hun selv ved at følge efter.

»Jeg var ved at få det rigtig træls. Jeg var negativ over alting og blev meget hurtig ked af det,« fortæller hun.

Hun gik til sin læge, der mente, at hun var ved at få en depression.

»Jeg havde ikke lyst til at tage mere medicin, end jeg allerede gør. Men så læste jeg om det her forløb i ugeavisen.«

Annonce

Mange gode redskaber

Hun meldte sig til forløbet, der består af syv undervisningsgange på mindre hold. Og det at sidde i rum med nogle, der har det lidt ligesom en selv, har været rigtigt gavnligt, fortæller Anette Hornbæk og roser underviserne, der selv har haft angst eller depression.

»Man er meget på banen selv, hvis man vil. Og underviserne er også rigtig gode til at få os alle sammen med.

Og det var rigtig rart. Man hører også, hvordan de andre har det, og kan få nogle ideer ud fra, hvordan de håndterer det. I bund og grund havde vi det på samme måde allesammen. Vi havde bare forskellige symptomer på det,« siger hun.

»Jeg har prøvet at sidde over for en psykiater. Det gav ikke en pind.«

Men det gjorde de syv uger til gengæld. Også efter at hun havde sidste undervisningsgang i midten af juni i år, har hun flittigt benyttet sig af de redskaber og teknikker, som hun lærte på kurset.

»Hvis jeg står over for et problem, så bruger jeg et skema, vi fik. Her går man systematisk frem. Og hvis man ikke finder en løsning, så er det fordi, der ikke er en løsning. Så kan man prøve igen en anden dag,« siger Anette, der også også bruger en cd fra kurset med afslapningsøvelser hver gang hun bliver stresset.

Annonce

Strikkede sweater færdig

Generelt har Anette Hornbæk fået større livskvalitet, og så har hun lært, at hun skal være realistisk omkring, hvor meget hun kan overkomme. Og ikke mindst at hun ikke skal være så hård ved sig selv.

»I stedet for at gå og dunke mig selv i hovedet med alt det, jeg ikke får gjort, så skal jeg hellere lave en lille smule og så være glad for det, jeg faktisk når,« sider Anette Hornbæk, der allerede kan mærke, at de små tricks har virket.

»Jeg har da fået strikket en sweater færdig, som jeg har haft liggende i to år,« siger hun med et smil.

Ved at stå frem med sin historie håber Anette Hornbæk, at hun måske kan være med til at hjælpe andre, der står i samme situation som hende.

»Det var så godt for mig. Og hvis her kan få en anden til at gå derop, så har jeg gjort min pligt.«

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

På rundtur til de fredede bygninger i Aarhus: - Alt er gennemtænkt

Annonce