Annonce
Aarhus

Hun ville ikke sættes i bås og forlod designskolen i utide

Kom indenfor og oplev kunsten. Elin Neumann foran væksted og galleri, hvor der engang var hestebokse. Foto: Hans Petersen
Elin Neumann fandt sin stil, og i dag maler hun spændende portrætter og tiltrækkende landskaber. Nu åbner hun dørene.

AARHUS: Hvis du vælger at besøge Elin Neumann, får du ikke kun lejlighed til at se hendes værksted og kunst. Du kan også opleve, hvordan en over 250 år gammel ejendom er blevet lavet om til galleri og værksted for kunstnere.

På Vilhelmsdal på Tisetvej 116 ved Malling står dørene åbne lørdag 5. og søndag 6. oktober kl. 11-17 ligesom de gør hos de 79 andre kunstnere, som er med i arrangementet "Spor kunsten".

Engang var der hestebokse i den, men for Elin Neumann er sidebygningen til Vilhelmsdal ikke alene værksted. Den bliver også brugt til udstillinger og til undervisning. For den 64-årige kunstner giver også sin kunnen og viden videre på kurser under FOF i Odder. Lige nu er et hold på seks-syv deltagere i gang.

Annonce

Spor kunsten

  • Spor kunsten. 80 professionelle kunstnere åbner dørene til deres værksteder og byder indenfor.
  • Spor kunsten er en forening med en frivillig bestyrelse.
  • Åbne værksteder lørdag 5. og søndag 6. oktober kl. 11 -17.
  • Elin Neumann viser sin kunst på Tisetvej 116 i Malling.
  • Se mere på sporkunsten.dk

Forlod designskolen

Selv fandt hun ind i kunstens verden ad nogle omveje, men hun begyndte tidligt at tegne og vidste, det var den vej, hun ville.

Netop fyldt 18 år blev hun optaget som en af 20 blandt 350 ansøgere på Designskolen i Kolding som den yngste elev nogensinde dengang.

Som barn boede hun med forældrene i Aalestrup i Himmerland, inden de flyttede til Aarhus. Faren var stenhugger. Allerede i realskolen havde hun taget kurser i oliemaling, og formning var hendes bedste fag.

- Jeg gik bare og ventede på, at jeg skulle blive gammel nok til at komme ind på designskolen, for man skulle være 18, fortæller Elin Neumann.

- Allerhelst ville jeg arbejde mod at blive grafiker og lave bogomslag og den slags. På designskolen fik vi at vide, at vi skulle finde vores egen stil, men jeg ville ikke ind i en kasse, ikke kun arbejde på én måde, så helt uhørt brød jeg i 1974 ud fra holdet og gik syv år senere på Århus Kunstakademi for at tage den fire-årige uddannelse. Det var et helt andet liv, der passede mig bedre, og i fire år lavede jeg kun litografier, siger Elin Neumann.

Stor i USA

Hun arbejdede kreativt som AD'er og illustrator og underviste på Skolen for Kunst og Design i Aarhus, indtil hun kunne leve af at male.

Fra omkring år 2000 gik det stærkt.

- Du er jo inspireret af Turner, sagde mange, når de så mine oliemalerier. Men det var jeg ikke. Hollænderen Luc Leestemaker er mit forbillede. Han maler abstrakt landskab og gav mig mod til at kaste mig ud i noget nyt, forklarer Elin Neumann, der solgte meget til USA, fik et gennembrud i New York og leverede også til gallerier i Californien og Canada, Trondheim, Stavanger foruden Frederikshavn og Skagen. Syv i alt en overgang.

Elin Neumann i værkstedet. Bag hende de stærke kvinder fra Biblen. Foto: Hans Petersen

Portrætter fra Biblen

Finanskrisen i 2008 dæmpede det hele.

Hun er stadig godt i gang med landskaberne, og så arbejder hun på en serie portrætter med stærke kvinder fra Biblen. Dem kan gæsterne til "Spor kunsten" opleve.

Vilhelmsdal ligger i et skønt område med en stor sø, og også i området ved gården er der kunst at se - i landskabet. Her har Elin Neumann været i gang med træstubbe og sten.

Til daglig er en kælen kat og ægtemanden Lasse Langfeldt fast inventar på gården. Når han ikke lige passer sit job hos AOF med hjemsted i Skåde.

Kunstneren ved indgangen til værkstedet på Tisetvej. Foto: Hans Petersen
Kunstneren ved indgangen til værkstedet på Tisetvej. Foto: Hans Petersen
Den dejlige sø hører til Vilhelmsdal. Foto: Hans Petersen
Kunst i området ved gården. Foto: Hans Petersen
En sten er blevet til et kunstværk. Foto: Hans Petersen
Der er hyggeligt i haven og omgivelserne. Foto: Hans Petersen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Stop fodboldbaners plastsvineri

Vidste du, at det måske smadrer havmiljøet, når dit barn går til fodbold? Hvis dit barn spiller på en gammel kunstgræsbane, er det desværre tilfældet. Kunstgræsbaner er ofte lavet af gamle bildæk, der bliver sprættet op og raspet. Det gør banen blød og rar at falde på. På den måde minder det om rigtige græsbaner. Men det raspede bildæk, bliver ikke på banerne, det hentes med hjem og alle mulige andre steder, hvor fodboldspillerne færdes. Derfor kommer det også i grundvandet, og det ryger i havene, derved ødelægges havmiljøet. Og vi risikerer selv at komme til at spise mikroplasten, når de fisk, vi spiser, har indtaget plasten enten som direkte føde, eller fordi de spiser andre dyr, der har det i sig. Nåh, ja de fisk spises også af andre dyr, der spises af større dyr, og så har vi det overalt i naturen. Enhedslisten kræver derfor et stop for anlæg af kunstgræsbaner med det forurenende granulat i, og at vi får de gamle baner skiftet ud med nyt, miljøvenligt kunstgræs. Der findes i dag alternativer lavet af f.eks. kokosfibre, sukkerroer eller olivenkerner – så der er ingen undskyldning for ikke at komme i gang! Sverige overvejer et forbud, og EU-Kommissionen skal til foråret diskutere, hvilke tiltag der skal til. Lad den grønne bølge gå på vores boldbaner – så vi og vores børn kan spille fodbold med god samvittighed!

Aarhus For abonnenter

Bevaringsværdigt byggeri til salg: Prisen starter ved 14 millioner

Aarhus

Bruno har uddannet 400 til at spille jagthorn: - Jeg bliver ved med at spille, så længe jeg kan tygge smør

Danmark

Fund af væsentligt bevismateriale: Ledende nynazist og 27-årig varetægtsfængslet for hærværk på jødisk gravplads

Annonce