Annonce
Aarhus

Hundejere: - Ikke mange hundejere har styr på deres hund

Erik Laage-Petersen, som her sidder sammen med Huan, undgår bevidst hundeskovene, hvor hunde må løbe frit. Han tror ikke mange hundeejere har fuldt herredømme over deres hund, selv om de mener, de har det. Foto: Axel Schütt
Mange ejere mener, de har fuldstændig styr på deres hund - uanset hvad. Men det er ikke alle, der tror på det. Fire hundejere fortæller om deres holdninger og oplevelser med hunde uden snor.

AARHUS: Avisen har talt med fire hundeejere. De har forskellige holdninger til hunde i - og uden - snor, og de går selv tur med deres hund på forskellige måder.

Læs her, hvad de fire hundejere har af oplevelser med hunde og deres ejere.

Annonce

Jeg har oplevet, at hunde løber i forvejen og kommer hen til os, og først efter der er kontakt, spørger de andre hundeejere, "må de godt hilse på?". Jamen det gør de jo allerede, så det er jo lidt for sent at spørge.

Erik Laage-Petersen, hundeejer.

Erik Laage-Petersen lader aldrig sin hund "Huan", en 15 år gamle ruhåret gravhund, løbe frit.

Det gør han ikke, fordi Huan tidligere er blevet angrebet af løsgående hunde.

- Huan er blevet bidt to gange af hunde, der ikke var i snor. Den ene gang steg ejeren og hunden ud af bilen langt fra os, og kort tid efter løb hunden direkte hen til Huan, for først at snuse og så bide ham ud af det blå, forklarer Erik Laage-Petersen.

Han undgår bevidst hundeskovene, hvor folk lader deres hunde løbe frit, fordi han ikke tror, der er ret mange, som har styr på deres hund, selvom de selv mener, de har.

- Hvis der kommer en hare løbende, og du har din hund fri - så kan du være nok så sikker på, at du har kontrol over din hund og kan tilkalde den prompte. Men det tror jeg ikke, der er ret mange, der kan i den situation, siger Erik Laage-Petersen.

Lang snor er lig med kontroltab

Men også selv hvis huden er i snor, er der et problem i, at nogle hundeejere har dem i for lang snor og dermed mister styring, pointerer Erik Laage-Petersen.

- Jeg har oplevet, at hunde løber i forvejen og kommer hen til os, og først efter der er kontakt, spørger de andre hundeejere, "må de godt hilse på?". Jamen det gør de jo allerede, så det er jo lidt for sent at spørge, siger Erik Laage-Petersen.

En af hundeejerne, der modsat Erik Laage-Petersen, har sin hund frit gående engang imellem, er Jan Mogensen.

Han har Vinca på fem år, en islandsk fårehund, og de spørger altid om lov først.

- Jeg har nogle gange Vinca løbende frit på stranden eller i skoven, hvis vi er selv, eller der ikke er andre i nærheden. Men vi er altid påpasselige - snor eller ej. Vinca får først lov til at hilse på, hvis de andre har givet udtryk for, at de gerne vil snakke, siger han.

Jan Mogensen lader kun Vinca løbe frit, når der ikke er andre mennesker i nærheden. Men så får hun også lov til at rende rundt på stranden eller i skoven. Hvis der er andre mennesker, holder han hende tæt til sig. Foto: Axel Schütt

Uforudsigelige dyre-instinkter

Jan Mogensen har ikke været ude for nogle ubehagelige situationer med hunde uden snor. Han oplever, at de fleste hunde er søde og gerne vil hilse på.

- Men af respekt for andre, der ikke har lyst til at tale med Vinca eller er bange for hunde, så holder jeg altid hende tilbage, uddyber han.

Netop fordi Vinca er en islandsk fårehund, har hun nogle instinkter, tilføjer Jan Mogensen.

- Det betyder, at hun i princippet ville rende efter en bil eller en letbane, hvis den kom kørende fordi. Derfor har jeg hende i snor i områder, eller hvor det ikke er sikkert for hverken hende eller andre, forklarer han.

Kampen mod letbanen ville hun formentlig tabe, så derfor er Vinca i snor, da avisen møder dem, efter en gåtur langs Den Permanente.

Andre hunde, avisen møder, er ikke i snor. De går med deres ejere rundt i hundeparken, og der har generelt været gode oplevelser med de fritgående hunde, synes de.

Der er en enkelt muskelhund, som generer de andre hunde i hundeskoven, fortæller Jens Strandbygaard. Den har været aggressiv over for de andre hunde, men udover den, har der ikke været problemer med andre.Foto: Axel Schütt

Problemer med muskelhund

En af dem er Jens Strandbygaard. Han har en korthåret collie på 11 år, og han synes ikke, der er problemer med løstgående hunde.

- Vi har aldrig haft problemer med hunde uden snor. Der er kun en enkelt hund, som har været aggressiv over for Mollie og de andre. Det er en muskelhund, og ejeren virker som en af de der ligeglade typer. Men ellers ikke, siger han.

Ro Christensen, der dagligt går tur med Lonnie på otte år i skoven, har til gengæld oplevet, at andre gæster tror, at hun ikke har styr på hunden.

- Jeg har oplevet, at andre mennesker råber efter os. Lonnie er ikke særlig interesseret i andre mennesker, men når hun løber imod og forbi dem, tror de, at jeg ikke har styr på hende. Men hun passerer dem bare.

- Hvis ikke jeg havde styr på hende, ville jeg ikke gå med hende uden snor, fortæller hun.

Lonnie er ikke særlig interesseret i at hilse på andre mennesker eller hunde, selvom hun får lov at løbe frit i hundeskoven. Men fordi hun løber forbi, kan flere godt tro, Ro Christensen ikke har styr på hende. Foto: Axel Schütt
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Mere tilskud til hurtigt internet - hvor der er behov for det

Som vi fortalte mandag, så vil Aarhus fortsætte med at vokse i vildskab i de kommende år. Med hvad deraf følger. Trafikkaos, for eksempel. Af samme grund arbejder kommunen med trafikplaner, som skal sikre, at vi også i fremtiden kan komme på arbejde. De handler blandt andet om Marselistunnel, flere spor på motorvejen, Kattegatbro og andre, hamrende dyre investeringer, som kan tage spidsen af trængslen. En idé, som af gode grunde ikke indgår i planen - fordi det selvfølgelig ikke primært bør være storbyen, som tager det initiativ - kunne oplagt handle om at sikre, at der er hurtige netforbindelser i kommunerne rundt om byen. Det vil give flere mulighed for at etablere højteknologiske firmaer i udkanten af metropolen, og det vil give flere ansatte i Aarhus-virksomheder mulighed for at arbejde hjemme, hvilket også vil bidrage til mindre trængsel på vejene. Hidtil har staten faktisk interesseret sig for at udbrede hurtigt internet i udkantområderne qua bredbåndspuljen, som giver tilskud til at sætte fart på internetforbindelserne i områder, hvor det dårligt betaler sig for netudbyder-selskaberne. Men den ordning var kun en hårsbredde fra at blive skrottet, da den nye S-regering fremlagde sit første finanslovsudkast. Heldigvis er regeringen nu - efter at Avisen Danmark har stillet kritiske spørgsmål til beslutningen - kommet på andre og bedre tanker. Nu er den parat til at lade puljen fortsætte - dog med den tilføjelse, at den vil fremskynde en evaluering af, hvordan pengene er blevet brugt hidtil. Hvilket er en rigtig god idé. For det er en kendsgerning, at i hvert fald det første år røg masser af tilskudskronerne til adresser i byområder, mens ensomt liggende huse på bl.a. Djursland ikke kunne få tilskud, fordi der var forrygende fejl i kortmaterialet over bredbåndsmulighederne landet over. Ret skal være ret. Med tiden blev kortmaterialet justeret, så Djursland har fået en pænt stor portion af støttekronerne i de seneste år. Men hvor mange husstande og virksomheder på Djursland og i andre udkantsegne af landet, der stadig hænger i netbremsen, er der næppe nogen, der har overblik over. Så lad os få det kortlagt i en fart, så pengene ryger derhen, hvor der er mest behov for dem, når regeringen atter åbner for kassen.

Annonce