Annonce
Aarhus

Hundeluftere undrer sig: Hvorfor fældes træerne i Havreballe Skov?

Når det er efterår, og træerne står uden blade, er der fin udsigt til søens spejl i Havreballe Skov. Men om sommeren dækker træernes grene for udsynet og det er en af grundene til, at man tynder kraftigt ud i skoven. Foto: Flemming Krogh

Det ser voldsomt ud, når der tyndes ud og fældes træer i Havreballe Skov tæt på Tivoli. Men der er en idé bag, beroliger kommunens folk.

AARHUS: En traktor med robotarme monteret forrest og mænd i orange arbejdstøj med motorsave i hænderne. Det både lyder og ser voldsomt ud, og det kan virke som om, at skovarbejderne fjerner alt på deres vej, når de tynder ud i Havreballe Skov i disse dage.

Det har fået hundeluftere og andre folk i området til at råbe 'vagt i gevær'. De frygter, at træerne forsvinder i hundeskoven, som er en del af området. Andre steder i den idylliske skov er der allerede fældet store træer.

- Det ser ud til, at det hele ændrer sig radikalt, men det er der ikke grund til at være nervøs for, siger skov- og landskabsingeniør, Tor Albrechtsen, fra Center for Byens Anvendelse, der har hyret et firma til at rydde op i skoven.

- Vi tynder ud i skoven. Buske og mindre træer langs bredden bliver fældet, så der bliver udsigt til søen. Området her, hvor den engang lå en zoologisk have, har manglet naturpleje i flere år, og derfor må vi gå hårdere til værks, end man gjorde tidligere, forklarer Tor Albrechtsen, som er kørt en tur forbi for at følge arbejdet med at lave naturpleje.

Flere af skovens gæster har undret sig over, at man har fældet træer, som umiddelbart ikke ser syge ud.

- Vi fælder især elmetræer, som er ramt af sygdom. Når træernes grene rådner, falder de ned på stierne, og er til fare for folk som bruger området. Derfor skal de fældes, siger Tor Albrechtsen.

- Men vi har også fældet træer, som ikke er voldsomt angrebne af sygdom. Det gør vi som en slags forebyggelse. Hvor skovarbejderne før kom ud i skoven ofte, arbejder vi mere langsigtet. Det betyder, at der kan gå flere år, før vi kommer ud i skoven her. Derfor er udtyndingen mere synlig end tidligere, siger Tor Albrechtsen.

Annonce
Skov- og landskabsingeniør, Tor Albrechtsen, fra Center for Byens Anvendelse, er overbevidst om, at folk der går ture i Havreballe Skov, vil få stor glæde af området i fremtiden, når udtyndingen er færdig. Foto: Flemming Krogh

Gode levevilkår for fugle og insekter

Mange af de store bøgetræer skal ikke fældes. Heller ikke dem som står tæt ved søbredden.

- Vi vil skabe en rekreativ oplevelse. Når vi tynder ud, kan man bedre se søen og opleve ænder eller måske endda isfugle her. Derfor forsøger vi at gøre området til et mere lyst og åbent område. Engområdet, som vi planlagde for et par år siden, hvor vi fjernede et område med Nobilisgran, er også ved at ligne det, vi håbede på, siger han.

Nogle af de fældede træstammer får lov til at blive liggende og rådne ganske langsomt i skovbunden. Det giver gode levevilkår for insekter, som fuglelivet nyder gavn af.

På den måde styrker man biodiversiteten.

- De væltede træstammer, der får lov til at blive liggende, er også oplagte at besøge for skoleklasser, som kan komme ud i skoven og høre om naturens gang her, mener Tor Albrechtsen, som tilføjer, at træerne som bliver fjernet, hugges op til træflis.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland For abonnenter

Udsigt og indblik: Den nye nationalparkdirektør har stået på toppen af Kilimanjaro og mæglet mellem offer og gerningsmand

Læserbrev

Læserbrev: Det koster at lade være med at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp

Der er behov for et akut livreddende løft af psykiatrien – både den kommunale og regionale del. Psykiatrien og den mentale sundhed er massivt underprioriteret, og selvom jeg ser frem til arbejdet med en 10-års plan, så er der akut behov for at understøtte disse områder nu. I øvrigt har der også været tale om at udskyde 10-årsplanen foreløbig. 10 ud af 13 partier kom dog med løfter om at løfte psykiatrien i de sidste dage af valgkampen op til folketingsvalget - løfterne er ikke indfriet! Jeg trøster mig dog ved, at der er sat 2,1 milliarder i forhandlingsreserve, og at psykiatrien også er et vigtigt tema for både støttepartier og dele af oppositionen. Mennesker kan dø af psykisk sygdom, og andre kan ende ud i sociale derouter, der kunne være undgået ved rettidig og tilstrækkelig hjælp. Det er dyrere for samfundet ikke at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp. Selvom en ambitiøs investering i både forebyggelse, behandling og rehabilitering og støtte koster, så koster det tifold mere at lade stå til bl.a. i form af afledte udgifter som overførselsindkomster, sygefravær og nedsat arbejdsevne. Indirekte omkostninger pga. psykisk sygdom koster hvert år samfundet omkring 100 milliarder kroner ved siden af udgifterne til behandling. Der kan frigøres mange af disse midler, hvis vi får vendt udviklingen til større fokus på forebyggelse og på hurtig og tilstrækkelig behandling og støtte. Vi ved, at vi kan redde en masse menneskeskæbner, og at vi kan spare samfundet for en masse udgifter, hvis vi aktivt vælger at prioritere området. Vi skal heller ikke glemme de ringe i vandet, det bringer for de pårørende, som ofte står desperate på sidelinjen. I psykiatrien er den basale omsorg skåret væk. Og det er der, skoen trykker. Det kræver ro, samtale, indhold og omsorg at blive rask efter psykisk sygdom. Derfor er der brug for flere ansatte til flere syge patienter, og det skal være sådan, at er man syg, skal det være muligt at blive indlagt - det er i virkeligheden ret enkelt. Jeg kan fortælle så mange forfærdelige historier fra psykiatrien. Virkelige historier om mennesker, der kunne være hjulpet, såfremt rammerne var til det, og området var politisk prioriteret i anstændig grad. Lige nu skal de lavthængende frugter plukkes, så liv kan reddes. Det betyder mere personale ansat både i ambulatorier, på sengeafsnit, på bosteder, flere bostøtter og brobyggere. Derudover skal der være nok sengepladser og aflastningspladser, så den syge ikke afvises, til trods for akut behov for hjælp. Det er det, man kan gøre lige nu! Det vil ret hurtig have effekt på anvendelsen af tvang, antallet af selvmord, antal genindlæggelser, antallet af gode behandlingsforløb, og flere der kommer sig hurtigere af deres sygdom.

Danmark For abonnenter

Skandaleramt omskæringslæge er tilbage i Aarhus: Styrelse kæmper for at stoppe ham

112

19-årig kvinde røvet midt om natten: Elefanthuer skjulte røvernes ansigt

Annonce