Annonce
Debat

Hurra for fyrværkeri efter et tungt år: Nytår er en fest – med en god runde krudt

"Nu er vi i den utænkelige situation, at politiet bliver sat ind mod private fester. Især mange unge vil opleve, at deres første kontakt med politiet er, at politifolk afbryder deres fester og forbyder dem at more sig. Jeg håber inderligt, at det ikke giver varig mistro til myndighederne", skriver Henrik Ræder Clausen. Arkivfoto: Claus Bonnerup/Ritzau Scanpix
Annonce

DEBAT: Det var en dobbelt glæde at se det herrens år 2020 rinde ud med et væld af lys, lyd og krudtrøg. Et år, der endelig er overstået. For hvad der startede fint med en fælles beslutning om at beskytte os mod det nye virus, har udviklet sig til et mareridt af restriktioner, magtmisbrug og, ja, totalitært styre. Vi har virkelig ikke brug for en stirrende "Lektor Blomme", der humørforladt siger "Fyrværkeri er overflødigt, forbyd det".

2020 startede egentlig udmærket. Da det plidselig gik op for regeringen, at corona faktisk var et problem, tog den en svær, fælles beslutning for at beskytte Danmark. Det fungerede, og efter et par måneder kunne vi lempe på restriktionerne og have en nogenlunde normal sommer. Båret af et løfte om, at det ikke ville blive nødvendigt at lukke Danmark igen.


I Danmark er vi vant til at skyde nytåret ind med en god runde krudt. Vi tager briller på og lærer vores fascinerede børn at omgås ting, der er lidt farlige. Så vi kan oplyse gader og himmel med røg, lys og farver, der viser, at livet er festligt og værd at leve.


Men så blev det september. Ganske som almindelig influenza kom smitten tilbage med efterårsvejret. Da det pludselig gik op for regeringen, at corona-problemet ikke var løst, fik vi endnu et læs restriktioner. Uden forklaring på, hvorfor mundbind pludselig var nyttige, og uden at fortælle danskerne, at D-vitamin og anden kendt medicin har virkning mod corona.

Det blev vildere endnu. Regeringen gik så langt som til at aflive et helt erhverv. Misforstået frygt for, at en mutation, der øger smitsomheden blandt mink, også gør det blandt mennesker. Det stod ret hurtigt klart, at den aflivning var ulovlig – forbløffende nok fortsatte den. Man kan jo bare skabe lovgrundlaget efter handlingen, var logikken.

Nu er vi i den utænkelige situation, at politiet bliver sat ind mod private fester. Især mange unge vil opleve, at deres første kontakt med politiet er, at politifolk afbryder deres fester og forbyder dem at more sig. Jeg håber inderligt, at det ikke giver varig mistro til myndighederne.

Nogle vil så mene, at fest og fyrværkeri er "overflødigt" og "knald i låget". Det kan jeg ikke tage alvorligt: I Danmark er vi vant til at skyde nytåret ind med en god runde krudt. Vi tager briller på og lærer vores fascinerede børn at omgås ting, der er lidt farlige. Så vi kan oplyse gader og himmel med røg, lys og farver, der viser, at livet er festligt og værd at leve.

Det gør jeg igen i 2021, i 2022 og fremover.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Århusianske løbere smadrede personlige rekorder og EM-krav i historisk løb: Dansk atletik har aldrig stået i denne situation før

Aarhus

Fredagens coronatal: Laveste antal nye smittede i tre måneder i Aarhus

Annonce