Annonce
Indland

Huse revner i tørken: Nu går minister ind i sagen

Eva Kjer Hansen understreger, at det primært er som folkevalgt i Kolding-kredsen, at hun går ind i sagen om de revnede huse under tørken. Hun mener, det er for tidligt at sige, hvordan husejerne konkret skal hjælpes. Arkivfoto: Claus Thorsted

Eva Kjer Hansen (V) vil undersøge, hvilke muligheder der er for at hjælpe husejere, som oplever skader som følge af tørken. Det sker, efter et sydjysk par har fået omfattende skader på grund af det varme sommervejr. Socialdemokratiet kalder også på politisk handling.

Annonce

Politik: Det bør undersøges, om der er hjælp at hente for de husejere, som har fået deres huse ødelagt af det ekstreme sommervejr. Det mener minister for ligestilling, nordisk samarbejde og fiskeri Eva Kjer Hansen (V), der nu vil tage de første skridt til at undersøge, hvordan husejere ikke risikerer at stå med kæmperegninger på grund af det varme sommervejr. I løbet af sommeren har flere husejere oplevet, at huse er revnet på grund af det varme vejr uden at kunne få hjælp af forsikringen.

- Da årsagerne ikke sker pludseligt, er det ikke dækket af forsikringen. Årsagen her er ikke specielt pludselig, men har stået på i lang tid. Derfor er der ikke nogen dækning, siger konsulent i brancheorganisationen Forsikring & Pension Ole Vidstrup.

Men det bør der måske laves om på, mener Eva Kjer Hansen.

- Jeg mener, vi skal have undersøgt hvilke muligheder, der er for familier for at gardere sig i den her situation, siger hun.

Sagen kort

Gennem sommeren har der været flere eksempler på husejere, som oplever, at deres huse revner i sommervarmen - blandt andet i Herning og Asperup på Fyn.Forsikringsselskaberne dækker ikke skaderne, da de ikke anses som "pludselige skader".

Derfor står husejerne alene med regningen for reparationerne.

Husene revner blandt andet fordi, at lerjorden skrumper. Dermed opstår der revner - eller det der i fagsprog kaldes en sætningsskade.

Man kan ikke gøre så forfærdeligt meget for at undgå, at huset revner i det tørre vejr. Ifølge fagekspert i Bolius Tue Patursson er det dog en god idé ikke at have planter og træer for tæt på huset, da de suger vand fra lerjorden.

Hvis man er bange for, at ens hus er i fare for at revne i sommervarmen, bør man ifølge Tue Patursson få geotekniske folk til at undersøge forholdene omkring grunden.

Annonce

Som en stormflod

Ministerens reaktion kommer i kølvandet på en sag fra Ferup ved Kolding, hvor Eva Kjer Hansen er opstillet. Her er Lars Jørgensens hus revnet - formentlig på grund af det tørre vejr. Derfor tog han fat i Koldings borgmester, Jørn Pedersen (V), der kontaktede Eva Kjer Hansen for at få sagen på dagsordenen.

- Jeg mener, vi bør se på muligheden for, om den ekstreme tørke er lige så ekstrem som en stormflod, siger borgmesteren med henvisning til, at politikere tidligere har reageret for at sikre, at husejere får kompensation i tilfælde af oversvømmelse.

Stormflodspuljen er en statslig ordning, hvor alle med brandforsikring på hus og indbo betaler over forsikringen til puljen, så husejere kan få hjælp ved stormfloder.

Annonce

S vil også handle

Udover Eva Kjer Hansen har Socialdemokratiet også krævet, at der skrides til handling for at hjælpe husejere i tørken. Socialdemokraternes klimaordfører Jens Joel har også kastet sig ind i kampen for at sikre hjælp til de tørkeramte husejere. Han har derfor henvendt sig til erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) for at forsøge at finde en løsning på problemet.

Hvordan husejeren reelt skal hjælpes, hvornår man kan forvente politisk handling, eller hvor pengene eventuelt skal komme fra, tør Eva Kjer Hansen ikke sige endnu. Hun vil først give et svar på, hvad hun kan gøre, når hun selv har besøgt det tørkeskadede hus i Ferup på fredag. Men hun peger også på, at der bør kigges på en ordning i lig med stormflodspuljen.

- Vi skal have kigget på, hvilke begrundelser vi inddrog i forhold til stormflodsramte, fordi der er sket andre og større skader end tidligere. Derfor bør vi også se på, om der er nogle muligheder fremadrettet for situationer som disse, siger Eva Kjer Hansen.

Annonce
Annonce
Aarhus

De unge tager mundbindene til sig

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Krav om mundbind bliver indført i offentlig transport i Aarhus  

Debat

Zoo som p-plads

Aarhus

Corona-smitten med ny voldsom stigning i Aarhus: Højeste antal smittede på et døgn

Aarhus For abonnenter

Kampen mod corona er et kapløb med tiden:  - Vi har ikke sovet i timen i arbejdet med at teste

Annonce