Annonce
Byudvikling

Husejere kan få indskrænket deres handlemuligheder: Politisk uenighed om historisk bydel

Både Arkitektskolen Aarhus og Glud Museum har udpeget Svanedamskvarteret som et område med høj arkitektonisk kvalitet og værdi. Flere huse er med tiden blevet fornyet uden iøjnefaldende hensyntagen til den gamle stil, men der er stadig en særlig stemning over kvarteret. Foto: Mads Dalegaard
Der er lagt op til debat, når byrådet onsdag skal tage stilling til en ny lokalplan for bevarelse af Svanedamskvarteret. Lokalplanen har mødt både opbakning og modstand i de to politiske udvalg, den allerede har været igennem.

Juelsminde: Da en husejer på Søgade i Juelsminde for lidt under et år siden søgte om tilladelse til en omfattende ombygning af sit nyindkøbte hus fra 1930, gav det anledning til en større debat i Hedensted byråd.

For mens et mindretal mente, at husejere i høj grad skal have frihed til selv at bestemme over udseendet af deres ejendom, så var et flertal enige om, at boligområdet omkring Svanedammen i Juelsminde, hvor huset ligger, er så særegent, at det er værd at bevare.

I den aktuelle sag fik husejeren derfor afslag på sin byggeansøgning, der blandt andet indbefattede fladt tag og tagterrasse i et boligkvarter, hvor mange af villaerne er opført i den såkaldte "Bedre Byggeskik"-stil fra første halvdel af 1900-tallet.

Annonce

Sagen satte samtidig gang i en større proces.

Byrådet ønskede nemlig at fremtidssikre Svanedamskvarteret mod moderne forandringer med en bevarende lokalplan, og nu, knapt et år efter, er lokalplanen klar.

Et spørgsmål om ideologi

På onsdag skal politikerne beslutte, om de vil sende den i høring, og skal man tage notits af behandlingen i de to første instanser, teknisk udvalg og økonomiudvalget, er der lagt op til debat.

Planlovens paragraf 14

Da byrådet (kommunalbestyrelsen) i juni sidste år sagde nej til en ansøgning om en større ombygning af et hus i Svanedamskvarteret, var det med hjemmel i Planlovens paragraf 14, der lyder således:

Kommunalbestyrelsen kan nedlægge forbud mod, at der retligt eller faktisk etableres forhold, som kan hindres ved en lokalplan. Forbuddet kan højst nedlægges for et år.

Nedlæggelsen af § 14-forbuddet medfører, at der inden for et år skal være udarbejdet et lokalplanforslag med bestemmelser mod den pågældende ændring.

- Ingen af os ønsker, at folk skal føle, de bor i et museum og ikke har noget at skulle have sagt over deres egen bolig, men på den anden side er der visse ting, som er værd at bevare, siger formand for teknisk udvalg, Lene Tingleff (V).

- Vi er ikke enige om, hvor restriktive vi skal være, men i teknisk udvalg har et flertal valgt at anbefale byrådet at sende lokalplanen i høring, konstaterer hun.

Udvalgsformanden har selv stemt for at anbefale lokalplanen til byrådet, mens hendes partikollega i teknisk udvalg Lars Poulsen har stemt imod, fordi han mener, den er for restriktiv.

I økonomiudvalget, hvor planen også har været diskuteret, vendte LA's Lars Bro tomlen nedad, Ole Vind (V) og Kirsten Terkilsen (V) tog forbehold, mens Kasper Glyngø (S), Jacob Ejs (S), Birgit Jakobsen (KD) og Hans Kristian Skibby (DF) stemte for.

- I bund og grund handler det om ideologi - altså, hvor meget kan man bestemme over, hvordan folks private bolig skal se ud, siger borgmester Kasper Glyngø forud for byrådsmødet.

Annonce

Udvikling må ikke gå i stå

Selve lokalplanen, som byrådet skal tage stilling til, indeholder en række restriktioner på især udvendige ændringer af bygninger. Formålet er at udpege bevaringsværdige bygninger i området og sikre, at de ikke bliver revet ned.

Lokalplanens formål

  • Udpege bevaringsværdige bygninger i Svanedamskvarteret
  • Sikre bevaringsværdige bygninger ikke nedrives uden Hedensted Kommunes tilladelse
  • Sikre ny-, om- og tilbygninger i Svanedamskvarteret tilpasses den eksisterende bebyggelsesstruktur og arkitektoniske byggeskik
  • Bevare Mindeparken og Svanedammen som grønne, rekreative områder
  • Sikre vejadgang til matr.nr. 87hx, Klakring By, Klakring gennem lokalplanområdet

Ifølge lokalplanen er det ikke et mål at sætte udviklingen af Svanedamskvarteret i stå - der skal fortsat være rum til at leve et moderne liv i både de eksisterende og eventuelle nye bygninger.

Men lokalplanen skal sikre, at eventuelle udvendige ændringer, herunder tilbygninger, ombygninger og nybygninger, tilpasses stedets karakter, således at "Svanedamskvarteret fortsat kan fremstå med et ensartet arkitektonisk udtryk af høj kvalitet, hvorved Magdahl Nielsens ånd kan fastholdes", lyder det i lokalplanen.


Ingen af os ønsker, at folk skal føle, de bor i et museum og ikke har noget at skulle have sagt over deres egen bolig, men på den anden side er der visse ting, som er værd at bevare.

Lene Tingleff (V)
Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Aarhus For abonnenter

Giftig sag rammer byrådet: Vil Aarhus Kommune tilbyde at undersøge kræftramt brandmand for PFOS-skader?

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Gammel kending vender tilbage til Aarhus: Her er Aros' nye direktør

Aarhus For abonnenter

Fortætning i midtbyen: Beboere og politikere i infight om nyt byggeprojekt

Alarm 112

50 brandfolk efterslukker stadig storbrand på kranfabrik: Kan give trafikale udfordringer

AGF

Slut med lejeaftale: AGF køber tysk profil

Alarm 112

Over 100 beredskabsfolk kæmper stadig med 'usædvanlig' storbrand: - Det her er en ekstremt sjælden hændelse

Aarhus For abonnenter

Lise mistede to ægtefæller og sit syn: - Men jeg er nok typen, der får det bedste ud af alting

Byudvikling

Nyt byggeri i Risskov strider imod al logik - men ikke loven

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Efter anklager om eksamenssnyd: Både skoleleder og viceskoleleder på Søndervangskolen stopper straks

Danmark

Vild forvirring om MitID: Køber nye pas og telefoner for at få det til at virke - det er helt misforstået

Aarhus

Stiften på plakatpatrulje: Partierne bryder både regler og interne aftaler

AGF For abonnenter

AGF var et hold uden plan og retning søndag eftermiddag i det kronjyske

Sport

Han kan samle en professorterning hurtigere end du kan tage dine sko på: Bakken-anfører med cirka ti mesterskaber sætter rekord

Annonce