Annonce
Livsstil

Huset med de tre personligheder

I den lille kystby Ballen lidt uden for Svendborg ligger der et hus, der mest af alt minder om et fyrtårn. Det er kvadratisk, i tre etager og med en glaskuppel på toppen - og så er det skabt med tre personligheder. En levende, en meditativ og en praktisk. Her bor bronzestøber Jørn Svendsen og Hanne Flensted.

Som en grå kæmpe vokser Jørn Svendsens hus op af den sydfynske muld. På et højdedrag med udsigt over kysten og de små sydfynske øer - som det fyrtårn fra Sprogø, der har inspireret arkitekten.

Boligen er helt ulig de andre huse på den almindelige villavej, der er en god blanding af 70’er-villaer og selvbyg. Man forventer ikke et hus som Jørn Svendsens, men pludselig dukker det frem - tronende for enden af vejen og byder storslået velkommen.

Her bor bronzestøber Jørn Svendsen sammen med sin partner, Hanne Flensted, der desuden også har et hus på Strynø - den lille ø ud for Langeland.

Jørn og Hanne

Jørn Svendsen, 67.

Bronzestøber og indehaver af Skulpturstøberiet i Svendborg.

Hanne Flensted, 62.

Arbejder i socialpsykiatrien, men har også virket som kunstner.

Huset er opført fra 2005 til 2008.

Det er på 225 kvadratmeter.

Om bord i Fyrtårnet

Turen op til hoveddøren går ad en træbro formet som en landgangsbro - hentydningerne til det maritime er allestedsnærværende. Det har arkitekt Otto Wagner fra Archidea Arkitekter sørget for. Tilblivelsen af huset har ikke kun taget udgangspunkt i Jørn Svendsens idéer, men også i hans krøllede og kunstneriske personlighed.

- Det var meget vigtigt for Otto Wagner at danne sig et indtryk af min personlighed. Han brugte lang tid på at skitsere, hvem jeg var som person, fortæller Jørn Svendsen.

Huset har grafiske linjer og mange kanter, men der er samtidig en blødhed over det, der får det til at passe lige ind i den plet, hvor det ligger med udsigt over den evige foranderlige natur i Syltemae Ådal og det langstrakte blå øhav.

- Jeg sagde til Otto Wagner, at jeg ville have et hus, hvor jeg kunne kigge både ud over naturen og havet. Til det svarede han, at alt jeg i så fald behøvede, var en trappestige og en regnjakke. Han mente i stedet, at det var på sin plads at skabe et hus, der kunne ses fra både havet og ådalen, fortæller Jørn Svendsen med et glimt i øjet.

Men sådan blev det. Og placeringen er alt andet end tilfældig. For når Jørn Svendsen tænker på et hus, han godt kunne tænke sig at bygge, så tænker han altid først og fremmest på beliggenheden.

- Jeg kan aldrig lade være med at holde øje og have i tankerne, hvor der ville være dejligt at bygge et hus, fortæller han.

Han har dog ingen planer om at forlade fyrtårnet i Ballen lige foreløbig. Efter 12 år er han stadig lige begejstret for sit hjem. Og trappestigen fik han på sin vis også, for den eneste måde at komme helt op til glaskuplen er ved at kravle op ad to stiger. Det forhindrer dog ikke parret i at gå derop en gang imellem og nyde den utrolige udsigt. Der er dør i glaskuplen og ståhøjde, så man kan stå derinde - hvis man tør. For der er langt ned, og gulvet er lavet af glas, så lyset kan strømme ned igennem alle etager.

Annonce

De tre personligheder

Huset er i tre etager. På alle sider af det kvadratiske hus er der store vinduespartier, der skaber lysindfald fra alle vinkler. Rummene er store og åbne, men arkitekten har med enkle virkemidler skabt oaser og rum i de ellers åbne vidder.

- Der er tænkt en vis mængde feng shui ind, fortæller Jørn Svendsen og beskriver det som hjemmets tre personligheder.

- Den første personlighed er de åbne rum ved køkkenet og på første sal. Her er der plads til, at livet leves. Den andet personlighed er et såkaldt nordrum. Et meditativt rum, hvor man kan trække sig tilbage og være sig selv. Det er der behov for, når der ellers er så åbent. Den tredje personlighed er det praktiske rum. Det har ethvert hus brug for. Hos os ligger det i kælderen. Her har vi gæsteværelse, opbevaring og alt den slags. Jeg kalder det maskinrummet. Det får huset til at køre.

Parret er fælles om at indrette. Hvor Jørn Svendsens stil er maskulin og spartansk, bløder Hanne Flensted indretningen op.

Hun har blandt andet indrettet et hjørne af stuen med bløde Pelikan-stole af Finn Juhl i en sart, pastelgrøn farve, og hun tilføjer orkideer og friske blomster til hele hjemmet.

- Jeg synes godt, at man må bryde lidt med de lige linjer. Gøre det hjemligt og hyggeligt, fortæller hun.

På en stor hvid væg over spisebordet hænger et maleri af hende, som hun fik i 60-års fødselsdagsgave af Jørn Svendsen. Et dystert maleri, der tilføjer rummet mod og dybde.

Generelt har parret formået at skabe små hyggekroge alle vegne, der hver især kan noget særligt. Det ene sted har man udsigt over markerne, et andet sted kalder på fordybelse. De 225 kvadratmeter byder på uendeligt mange muligheder. Det er et hjem skabt til at blive beboet og levet i.

Fra alle sider af huset er der enten udsigt over Det sydfynske øhav, Syltemae ådal eller de lange marker. Foto: Michael Bager
Annonce

Et nyt kapitel

Jørn Svendsen har boet mange forskellige steder i sit liv, blandt andet Faaborg og USA. Men huset i Ballen er det første hus, som han selv har bygget.

- Jeg begyndte først at tjene penge sent i livet. Men jeg er næsten sikker på, at det ikke er det sidste hus. Forhåbentlig skal jeg arbejde mange år endnu, men når jeg engang skal på pension, så vil jeg gerne bygge et hus til det. Jeg har mange idéer til sådan et hus, men beliggenheden skal være den helt rette, fortæller Jørn Svendsen.

Det er et andet kapitel i parrets liv. For nu bliver de i fyrtårnet i Ballen - lige der, hvor havet ruller, og vinden hvisler i trætoppene.

Bronzefiguren foran huset er støbt af Jørn Svendsen selv. Foto: Michael Bager
Jørn Svendsen og Hanne Flensted har øens flotteste udsigt toppen af deres hjem. Foto: Michael Bager
Annonce
Aarhus For abonnenter

Ny by på landet: Stor boligforening er vild med planer om en lav by på markerne

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere ni er døde - 4290 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Henrik husker da bugten var fuld af fisk: Nu må han rejse langt efter dem

Aarhus For abonnenter

Franske finesser: Restaurant ET har gennem 13 år holdt højt niveau

Aarhus

Strejke fra morgenstunden: Mere end 100 sygeplejersker udtrykte deres utilfredshed med arbejdsforholdene

Kultur

- Vi snakkede aldrig om det hos os: Pårørende og skuespillere besøgte grave inden gallapremieren på 'Hvidstengruppen II'

Husk det nu - i dag vender mundbindet tilbage: Sådan er reglerne

AGF For abonnenter

Kommentar: Skulle vi ikke lige få bolden med? AGF-efteråret har været en skuffende rodebutik

Kultur

Mohamad flygtede fra krigen: Nu er han manden bag stjernerne i Vild Med Dans

Aarhus

Cykelbuddet Emma giver drengene baghjul: Derfor er hun så hurtig

Forsvaret undlod at dele viden om forureninger med tilsyn: - Det er uetisk og uansvarligt

Aarhus

Jul i pandemiens skær: Træet blev tændt med coronapas og uden fællessang

Aarhus For abonnenter

Parcelhuse med særlige historier: Søren og Jettes hus er på forsiden af en ny bog om arkitektur

Aarhus For abonnenter

Enhedslistens store stemmesluger: Vi skal have grøn, kollektiv trafik - og erhvervslivet skal betale regningen

Annonce