Annonce
Aarhus

Huset med revnerne i finale om betonpris

Revnerne i betonen - der i virkeligheden er kopi af en marmorplade - er noget af det, der gør kontorbygningen i Sonnesgade til noget specielt. Den er nu blandt de tre nominerede til årets Bæredygtig Beton-pris.Foto: Rasmus Hjortshøj

Arkitektfirmaet Sleths karakteristiske kontorbyggeri i Sonnesgade er blandt de nominerede til Bæredygtig Beton Prisen 2019.

AARHUS: Arkitektfirmaet Sleth har for længst gjort sig bemærket med sit byggeri i Sonnesgade 11. Det er der, hvor betongavlen ser ud som om den revner og måske ligefrem er begyndt at smuldre.

Og nej, det er ikke et resultat af byggesjusk. Tværtimod. Faktisk er betongavlen støbt med akkuratesse og som en kopi af en marmorplade i bygningen, der huser blandt andre arkitektfirmaet selv og Forlaget Systime.

Og faktisk er byggeriet så vellykket, at den snart to år gamle bygning i Sonnesgade nu er blandt de tre finalister i kampen om at vinde årets Bæredygtig Beton Prisen 2019. En pris der nu på sjette år uddeles af Dansk Beton, der er en brancheorganisationen i Dansk Byggeri.

Annonce

Sleths erhvervshus er på mange måder et flot eksempel på et bæredygtigt projekt, hvor det med succes er lykkedes at udnytte betonens unikke egenskaber og æstetiske udtryk til at skabe attraktivt og anderledes kontorbyggeri. Der er genbrugt beton fra det ostelager, der lå på grunden tidligere, og fremtidens robotteknologi er benyttet ved de flotte støbte revner i facaden.

Julian Weyer, partner i C.F. Møller Architects og formand for dommerkomitéen i Bæredygtig Beton Prisen
Betonen er også indendøre et synligt, bærende element i kontorhuset i Sonnesgade 11, hvor blandt andre arkitektfirmaet Sleth, der har tegnet huset, har adresse. Foto: Rasmus Hjortshøj

Genbrug og robotteknologi

Dansk Beton fremhæver, at Sonnesgade 11 fremstår som et skulpturelt monument med beton som æstetisk hovedtræk. I mørket lyser bygningen op med det marmorlignende revnemønster i facaden, som er blevet dens kendetegn.

Formanden for dommerkomitéen i priskonkurrencen, Julian Weyer, partner i C.F. Møller Architects, siger om nomineringen af Sonnesgade 11:

- Sleths erhvervshus er på mange måder et flot eksempel på et bæredygtigt projekt, hvor det med succes er lykkedes at udnytte betonens unikke egenskaber og æstetiske udtryk til at skabe attraktivt og anderledes kontorbyggeri. Der er genbrugt beton fra det ostelager, der lå på grunden tidligere, og fremtidens robotteknologi er benyttet ved de flotte støbte revner i facaden. Samtidig har arkitekterne taget hensyn til, at huset er med til at skabe liv i bydelen til glæde for århusianerne.

En kerne af beton

Et af de bæredygtige elementer er den in situ-støbte betonkerne, som bærer hele bygningen, og som fungerer som et termisk klimaanlæg. Betonkernen sikrer et lavt energiforbrug og holder en stabil indendørstemperatur på 21 grader og en stabil luftfugtighed.

En anden energibesparende funktion er opnået ved at bygge mange riste til indblæsning af frisk luft ind i tværgående stålbjælker i betondækket, der udgør etageadskillelserne. Den konstruktion har gjort det muligt at optimere brugen af beton, da betondækket kun er 15 centimeter tykt. Var etageadskillelsen opført på konventionel vis, ville bygningen have været to meter højere, og der ville have været brugt væsentligt mere beton og glas.

Erhvervshuset er også bæredygtigt, fordi den store kælder i det tidligere ostelager, som lå på grunden, er blevet genanvendt og udgør den nye bygnings fundament. Det er en kæmpe miljømæssig gevinst, fordi alternativet ville være, at kælderen skulle bortskaffes, og der er sparet en masse beton på ikke at skulle lave et nyt fundament.

Alle kan stemme

Der er to andre nominerede projekter til Bæredygtig Beton Prisen: Sydhavn Genbrugscenter i København og innovationsprojektet "Grøn omstilling af cement og beton", der blandt andet omfatter to broer ved Holeby ved Rødby, en bro ved Holstebro og en laboratoriebygning ved DTU i Lyngby.

Hvem, der vinder, afgøres af, hvem der får flest stemmer. Afstemningen løber frem til 5. marts. Alle kan stemme på deres favorit på www.danskbeton.dk/bæredygtigbetonprisen.

28. marts afsløres Vinderen af Bæredygtig Beton Prisen ved en prisfest i Dansk Arkitektur Center i København.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Trods øget smittefare: Demonstration mod politivold og racisme i Aarhus

Danmark

Lyt med: Suzanne føler afmagt efter George Floyds død - Jeg er blevet spyttet efter på gaden

Annonce