Annonce
Horsens

Husforsikringen dækker ikke skader ved oversvømmelse - men staten kan hjælpe

Beboerne på Bygholm Åvænget blev mandag evakueret fra deres boliger. Var det sket, ville de skulle henvende sig til deres forsikringsselskab og håbe på, at skaderne ville blive betalt af Stormrådet. Arkivfoto: Thomas Baden Sørensen.
Beboerne på Bygholm Åvænget slap med skrækken, da de mandag blev evakueret fra deres huse. Hvis der var sket skader på deres bolig, skulle de have håbet på hjælp fra det statslige organ Stormrådet.

Horsens: Horsens og her særligt husene på Bygholm Åvænget slap nådigt fra de store vandmængder, der mandag truede med få Bygholm Sø til at gå over sine bredder. Men hvordan er beboerne her og andre steder egentlig stillet, hvis det sker engang i fremtiden?

Det korte svar er, at det er beboernes eget ansvar at sikre sig imod vandskader ved oversvømmelser og stormflod. Det kan man ikke forsikre sig imod.

Og så alligevel: Oversvømmelser fra hav, fjord, søer eller vandløb er som hovedregel ikke dækket af hus- eller indboforsikringen, men er skaden sket, kan man håbe på at få sine udgifter dækket af Stormrådet, det statslige organ, der kan træde til med økonomisk hjælp ved oversvømmelser.

Det fortæller Anja Lintrup Sørensen, konsulent hos Forsikringsoplysningen, der drives af forsikringsselskabernes brancheorganisation, Forsikring og Pension.

- Hvis skaden sker, skal man som det første kontakte sit eget forsikringsselskab, der så vil sende sagen videre til Stormrådet. For at skaderne kan blive dækket, skal Stormrådet først erklære det, der er sket, for en 20 års-hændelse inden for to kategorier, enten oversvømmelse eller stormflod. I det aktuelle tilfælde vil det være den første kategori, siger hun.

En 20 års-hændelse er en hændelse, der statistisk set sker sjældnere end hvert 20 år.

Annonce

Ikke stormflod denne gang

I det konkrete tilfælde er det lidt uklart, om Stormrådet vurderer de seneste dage med blæst og regn i Horsens og andre jyske byer som en 20 års-hændelse.

Det nævnes ikke på Stormrådets hjemmeside, men her kan man lige nu læse, at begivenhederne ikke har givet anledning til at erklære stormflod. Det er altså ikke en 20 års-hændelse i den kategori.

"Vejret har til gengæld betydet, at en del vandløb er gået over deres bredder og har skabt oversvømmelser flere steder, bl.a. i Kolding, Horsens, området omkring Gudenåen og Holstebro. Flere områder er i fare for oversvømmelser", står der efterfølgende.

Annonce
Annonce
Danmark

Her er de nyeste corona-tal:

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Fra 10-15 millioner til uvished om AGFs regnskab: - Vi kan simpelthen ikke regne ud, hvilket resultatet vi ender med

Læserbrev

Læserbrev: Det handler om at være kreativ i en svær tid

Danmark står i en helt ekstraordinær situation på grund af coronavirussen og al dens uvæsen. Det er der efterhånden ingen tvivl om. Mens virussen hærger, dukker der heldigvis massevis af solstrålehistorier op om fællesskab og sammenhold. Dem er det værd at rette fokus mod. Landet over er danskere begyndt at flage om søndagen. Flage for fællesskabet. I Aarhus bakker vi på tværs af partiskel op om det fantastiske initiativ. Ved at hejse flaget om søndagen markerer vi sammen, at Aarhus og hele Danmark står sammen – hver for sig. For hvad kalder mere på sammenhold og fællesskab end gode gamle Dannebrog? Og det er ikke kun hjemme i det private, sammenholdet viser sig fra sin bedste side. Da Aarhus Kommune efterlyste værnemidler til brug i kampen mod virussen, meldte flere private virksomheder sig hurtigt på banen med værnemidler, som de godt kunne undvære. Flere produktionsvirksomheder har endda indstillet deres normale produktion af alt fra juice til reklameskilte for at producere værnemidler. I en krig dur det ikke, at soldaterne helt ude i fronten løber tør for ammunition. Så er slaget tabt. Det samme gør sig gældende på sygehusene, på plejehjem og alle de andre steder, hvor der bliver kæmpet en brav kamp for at holde virussen væk. Det er også vigtigt med nogle gode oplevelser, i en tid, som på trods af det gode vejr, kan virke lidt grå og trist. De fleste plejehjemsbeboere sidder afskærmet fra familie og venner, og kommunens oplevelsesmedarbejdere og frivillige kommer ikke længere på plejehjemmene. Hverdagen kan derfor godt virke lidt tom, selvom de dygtige medarbejdere på plejehjemmene gør deres, for at beboerne får en aktiv og god hverdag. Musikalske kræfter i Aarhus er derfor gået sammen om at give plejehjemsbeboere en god oplevelse. Aarhus Musikskole, Aarhus Jazz Orchestra og mange andre tager nemlig rundt og spiller vindueskoncerter uden for plejehjemmene til stor fornøjelse for mange plejehjemsbeboere. I denne uge er der også påskegodter på vej til beboerne på plejehjemmene i Aarhus Kommune, som ildsjæle pakker og udbringer. Listen af kreative tiltag er meget længere, og det viser, at vi på trods af krisetider sagtens kan finde sammen i fællesskab – selvom det sker på afstand – og hjælpe hinanden og hele samfundet. Og den slags skaber også håb for fremtiden.

Aarhus

Børn og ungerådmand: Skoler og daginstitutioner bliver klar til åbning efter påske

Aarhus

Hold afstand: Vi skal vænne os til at møde politiet i naturen

Annonce