Annonce
Aarhus

Husker du? Da Aarhus blev udsat for giftangreb fra luften, motorvejen åbnede og byen fik en Le Mans-vinder

E-AVIS: Århus Stiftstidendes digitale arkiv, som abonnenterne også har adgang til, rummer en guldgrube af artikler, der ofte kan sætte dagens debat i perspektiv.

Vi har set på, hvad der var på dagsordenen i begyndelsen af april for 10, 25 og 50 år siden.

Annonce

1969 - 7.000 liter farlig gift spredt ud ved Aarhus

I juni 1969 blev store områder i den nordlige del af Aarhus udsat for giftangreb fra luften. Selv om målet for giften var insekter og skadedyr på landmændenes marker, resulterede spredningen af gift også i at mennesker og kæledyr blev syge.

I alt 5.000 liter gift blev fra luften spredt i et område med en radius på 15 kilometer fra Kirstinesminde Flyveplads, der lå cirka der, hvor sygehuset i Skejby ligger i dag. Derudover blev 2.000 liter gift sprøjtet ud over området fra jorden.

Giften, der blev brugt, var Insekticid, hvis hovedbestanddel er parathion også kendt som bladan. Parathion er så giftigt, at det kan gøre mennesker syge, blot de får det på huden eller indånder dampen fra det.

Stoffet er ikke længere godkendt i Danmark, men i 1969 blev det flittigt brugt i blandt andet landbruget og på gartnerier. "Parathion rammer alt dyreliv, først og fremmest de skadedyr, til hvis bekæmpelse, den er beregnet, men også alle andre insekter, også de gavnlige. Det går ligeledes ud over fugle og andre smådyr, der kommer i berøring eller æder af inficerede planter," skrev Århus Stiftstidende 19. juni 1969.

I første omgang blev tre mennesker forbigående sløje og tre hunde blev syge. I dagene efter kunne Århus Stiftstidende imidlertid fortælle om en tre-årig dreng fra Lystrup-egnen, der sammen med sin storebror havde set på mens flyene sprøjtede markerne.

En uges tid efter var giftflyene atter på vingerne, men så var det også slut for den sommer, blev det meddelt.

Giftangrebet har helt sikkert optimeret landmændenes udbytte og så betød det åbenbart mindre, at mennesker og dyr blev syge.

En optælling, som Århus Stiftstidende lavede, viste, at et sted mellem 30 og 40 mennesker havde haft ulemper i form af hovedpine, svimmelhed, kvalme og koliksmerter. Der blev også meldt om et enkelt tilfælde af øjensbeskadigelse.

Derudover var i alt en halv snes hunde blevet syge af giften.

1994 - Motorvejen åbnede og trafikken gennem Aarhus faldt

Aarhus havde royalt besøg 27. juni 1994. Sidste del af 'Det Store H' - nemlig motorvejen rundt om byen skulle nemlig indvies.

Klokken 12 klippede majestæten den første snor. Herefter skulle der klippes snore på en del til- og frakørsler, hvorefter bilerne kunne tage den 40 kilometer lange strækning i brug.

Dagen efter var Århus Stiftstidende på gaden og kunne konstatere, at trafikken som ventet var blevet en hel del mindre på blandt andet ringvejen og Randersvej. En optælling - som avisen lavede - viste, at hver fjerde bil var væk efter motorvejens åbning.

Godt for folk i områderne langs med ringvejen.

Derimod var der ikke megen glæde hos Peer Stærkær, der dagen før åbningen boede fredfyldt langt ude på landet i nærheden af Mundelstrup Stationsby. Med motorvejens åbning boede han pludselig midt i larmen fra buldrende lastbiler og biler, der i en jævn strøm kørte forbi bare 100 meter fra hans ejendom.

2009 - Wammen vil hilse på Le Mans-vinder

Der var ingen danske vindere, da 24-timers klassikeren på Le Mans blev afviklet sidste weekend.

For ti år siden var der derimod masser at fejre efter 2009-udgaven af det prestigefyldte motorløb. Det århusianske Team Essex løb nemlig med sejren i LMP2-klassen. Det fik både daværende og nuværende Aarhus-borgmester op af stolen.

"Danske motorsportsfolk har i årevis fejret triumfer på Le Mans, men aldrig har et dansk hold stået alene bag triumfen. Det er fantastisk flok at Casper Elgaard og hele holdet bag Team Essex - en en begivenhed, vi skal være stolte af og fejre i Aarhus," sagde Nicolai Wammen efter triumfen og blev bakket op af den daværende rådmand Jacob Bundsgaard.

Søg selv - sådan kommer du i arkivet

Som abonnent på Århus Stiftstidende har du også adgang til dagens e-avis. Og når du er inde på den kan du bladre tilbage i samtlige de aviser, vi har udgivet i bladets 225-årige historie. Samtlige er skannet ind og ligger som e-aviser.

Du kan både finde frem til en bestemt avis ved at søge på datoen.

Men du kan også søge artikler om bestemte emner eller personer frem i både artikler og annoncer. Hvis du vil det, så kan vi anbefale at være specifik i søgningen. Hvis du for eksempel søger på Ceres Top, så får du alle de sider, hvor afarter af ordene Ceres og Top optræder. Det kan være Ceres i en annonce og en artikel om Pontoppidan på samme side. Så prøv med citationstegn "Ceres Top" i stedet - så søger den kun på den eksakte formulering.

Hvis du gerne vil kigge med i arkivet men ikke har adgang, så er indgangsbilletten såre billig: For 49 kroner kan du prøve avisen og søge ubegrænset i arkivet i en måned. Se mere om tilbuddet på stiften.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Ligestillingsministeren skylder stadig svar

Det glæder mig, at mit indlæg (4. november, red.) om regeringens sløvsind på ligestillingsområdet nåede frem til rette vedkommende. Ligestillingsministerens modsvar (8. november, red.) lader dog noget tilbage at ønske, så jeg håber, han læser med endnu en gang. Mogens Jensen forstår mig helt rigtigt, når han tager mig til indtægt for, at ligestillingen ikke halter i Danmark. Faktisk er Danmark det næstmest lige land i EU, kun, overgået af Sverige, ifølge en ny undersøgelse fra EU’s ligestillingsinstitut. Senest har Megafon også bedt danskerne tage stilling til, om kampen for ligestilling mellem kønnene er gået for vidt. Når 43 procent af de adspurgte erklærer sig enige i det udsagn, fortæller det mig, at danskerne generelt oplever en høj grad af lighed. Det kan Mogens Jensen jo tage med, før han taler ligestillingen længere ned, end virkeligheden tillader. Selv om det generelt går godt med ligestillingen i Danmark, mener jeg stadig, der er plads til forbedring. Det ville Mogens Jensen også vide, hvis han læste, hvad jeg skrev. Meget belejligt undlader ministeren fuldstændig at forholde sig til mine tre eksempler på steder, hvor ligestillingen er udfordret. Ligestillingsministeren skylder stadig et svar på, hvad han vil gøre for at hjælpe de mange kvinder i visse etniske minoritetsmiljøer, som lever i social kontrol uden frihed til at bestemme selv. Når Mogens Jensen undlader at forholde sig til en af vor tids største ligestillingsudfordringer, er det så, fordi han ikke har nogen svar på at løse problemstillingen? I så fald vil jeg opfordre ham til at komme i gang med arbejdet. Jeg mangler også Mogens Jensens svar på, hvordan han vil hjælpe de prostituerede, som ikke ønsker at forlade miljøet, men som i stedet ønsker rettigheder svarende til deres pligter. Hykleriet skriger jo til himlen, når socialdemokraterne med den ene hånd tager imod skattebetaling fra de prostituerede og med den anden hånd peger stigmatiserende på dem. På trods af uenigheden vil jeg rose Mogens Jensen for at afsætte midler til en undersøgelse af internetfora, hvor navnlig unge mænd opildner hinanden til diskrimination og seksuelle krænkelser mod kvinder. Det hører ingen steder hjemme, og det vil jeg gerne rose ministeren for at reagere på. Når det er sagt, savner jeg stadig Socialdemokraternes reflekterede bud på at løse nogle af vor tids største ligestillingsudfordringer. Det gælder ikke mindst i landets ghettoområder, hvor ligestilling langt fra er normen. Jeg er med på, at socialdemokraterne tror, de kan løse problemerne ved at bruge flere penge, men er det virkelig Mogens Jensens alvor at løse de store sociale udfordringer med et kursus og en kampagne til 600.000 kroner? Endelig vil jeg gerne opfordre ministeren til at tale ligestillingen op i stedet for ned. Det er muligt, at ligestillingen halter i Mogens Jensens hoved, men det generelle billede viser Danmark som et af verdens bedste lande, når det kommer til rettigheder og muligheder for alle mennesker.

Kultur

To gange L.O.C. på hjemmebane

Annonce