Annonce
Aarhus

Husker du? Da Aarhus hyldede Bamses Allstars, Wammen viste kæresten frem og byggegrunde i Aarhus ikke kunne sælges

Hvis der er nogen der er i tvivl om at Flemming Bamse Jørgensen var populær i Aarhus, så se lige med her, hvor han vendte tilbage efter sejren i TV2'S 'AllStars'. Fotos: Jens Thaysen

E-AVIS: Århus Stiftstidendes digitale arkiv, som abonnenterne også har adgang til, rummer en guldgrube af artikler, der ofte kan sætte dagens debat i perspektiv.

Vi har set på, hvad der var på dagsordenen i begyndelsen af april for 10, 25 og 50 år siden.

Annonce

2009 - Sort af mennesker, da Bamse Allstars gav koncert i Bruuns Galleri

Mange opfatter Flemming Bamse Jørgensen som en af de mest århusianske århusianere, der nogensinde har levet, og da han i maj 2009 vendte tilbage til Aarhus for at blive hyldet efter sejren i TV2’s ’All-Stars’-konkurrence, blev han mødt af noget, der mindede om et menneskehav i Bruuns Galleri.

Den folkekære sanger satte alle konkurrenterne til vægs i 2009-udgaven af kor-konkurrencen og heller ikke Mike Tramp kunne stille noget op i finalen.

2009 - Nicolai Wammen viste kæresten frem

Nicolai Wammen kan ikke længere kalde sig single. Til gengæld har han scoret en af Fyns bedste singler, kunne Århus Stiftstidende fortæller 22. maj 2009.

Ved åbningen af Spot-festivalen i Musikhuset sås han hånd i hånd med Mai Henriksen, der dengang var et fremtrædende medlem af byrådet i Odense for de konservative.

- Vi er kærester, sagde en storsmilende borgmester til avisen og fortalte, at parret har kendt hinanden som kollegaer gennem et par år, men forholdet er af nyere dato.

Forklaringen på, at Mai Henriksen blev benævnt som en af Fyens bedste singler var, at hun i 2008 var blandt kandidaterne, da Fyens Stiftstidende kårede Fyens Bedste Single.

Selv om forholdet ikke holdt, ses de to stadig, da begge som bekendt har skiftet henholdsvis Aarhus og Odense byråd ud med Folketinget.

2009 - Handlende klager: Håndværkerbiler tager parkeringspladserne

De handlende i Bruunsgade var i maj 2009 godt trætte af håndværkere.

Eller mere præcist: De var trætte af håndværkernes biler, der besatte hovedparten af gadens parkeringspladser fra tidligt morgen til langt ud på eftermiddagen.

- Det har stået på gennem trekvart år nu. Fra kl. 7 om morgenen optager håndværkerbilerne to tredje dele af parkeringspladserne, hvor man ellers kun må holde i et kvarter. Det går ud over alle os, der har butikker i gaden, at kunderne ikke kan komme til at parkere, sagde vinhandler og formand for gadeforeningen Bruuns gade-sammenslutningen Leif Juul til Århus Stiftstidende.

Siden er gået 10 år - 10 år hvor der formentlig aldrig er bygget og ombygget så meget i Aarhus som tidligere. Så kampen om parkeringspladserne er ikke blevet mindre og et forslag om særlige p-pladser til håndværkere er indtil videre ikke blevet realiseret.

2009 - DSB’s værksted i Sonnesgade fejrede kæmpeordre på klargørelse af IC4-tog

Indkøbet af de italienske IC4-tog har givet masser af bekymringer og sorger for DSB, politikerne og ikke mindst passagererne på de danske jernbaner.

I maj 2009 var der dog glæde hos DSB's værksted i Sonnesgade. Glæden skyldtes, at producenten af IC4-togene AnsaldoBredo havde accepteret at give DSB 2,25 milliarder kroner i kompensation, fordi italienerne omsider havde erkendt at man ikke kunne levere brugbare tog til de danske togpassagerer. Det var efterfølgende blevet besluttet at bruge 800 millioner kroner af pengene i Aarhus og Randers på at færdiggørelsen af de skandaleramte tog.

Her ti år efter er der ikke meget at glæde sig over. Trods den store ordre til værkstedet i Sonnesgade lykkedes det aldrig at få IC4-togene til at spille den rolle i togtrafikken, som de var indkøbt til. Enkelte afgange køres med IC4-tog, men ellers tøffer de fleste rundt som regionaltog på mindre strækninger.

1994 - Badstuetorvet kunne ikke sælges

De seneste mange år har der i den grad været gang i maskinerne og kranerne på byggepladserne i Aarhus. På mange små ledige byggegrunde er ejendomme skudt i vejret og i mangel af ledige kvadratmeter er adskillige lave huse blevet væltet, for at der kunne blive plads til flere etager.

Nogle århusianere nyder byens fortætning mens andre afskyr den.

For 25 år siden var der ikke samme gang i byggeriet i Aarhus og derfor kunne Århus Stiftstidende fortælle, at Aarhus Kommune forgæves havde forsøgt at sælge det lille torv på hjørnet af Badstuegade og Klostergade.

Den 617 kvadratmeter store byggegrund var blevet udbudt til salg for højeste bud over 2,5 millioner kroner. Da udbudsfristen udløb, var der kun kommet to bud. Begge endte i øvrigt med at trække deres bud tilbage.

Jo, det var andre tider i 1994.

1969 - Sov hele vejen til København

Aviser er andet end nyheder, portrætter, anmeldelser, debat og reportager. Aviser er også reklamer.

En sådan havde Statsbanerne indrykket i blandt andet maj 1969 med det formål at trække kunder til at benytte nattogene.

"Fra 1. juni kan man for kun 8 kr. - udover almindelig billet til 2. klasse, kort eller lignende - få en liggeplads med tæppe, lagen og hovedpude med betræk," hedder det i annoncen, der samtidig fortæller, at turen med nattog mellem Danmarks to største byer tog 6 timer og 19 minutter i retning mod København, mens turen hjem til Aarhus tog lidt længere - nemlig 7 timer og 5 minutter.

Nattogene i Danmark ophørte med åbningen af Storebæltsforbindelsen.

Søg selv - sådan kommer du i arkivet

Som abonnent på Århus Stiftstidende har du også adgang til dagens e-avis. Og når du er inde på den kan du bladre tilbage i samtlige de aviser, vi har udgivet i bladets 225-årige historie. Samtlige er skannet ind og ligger som e-aviser.

Du kan både finde frem til en bestemt avis ved at søge på datoen. Men du kan også søge artikler om bestemte emner eller personer frem i både artikler og annoncer. Hvis du vil det, så kan vi anbefale at være specifik i søgningen. Hvis du for eksempel søger på Ceres Top, så får du alle de sider, hvor afarter af ordene Ceres og Top optræder. Det kan være Ceres i en annonce og en artikel om Pontoppidan på samme side. Så prøv med citationstegn "Ceres Top" i stedet - så søger den kun på den eksakte formulering.

Hvis du gerne vil kigge med i arkivet men ikke har adgang, så er indgangsbilletten såre billig: For 49 kroner kan du prøve avisen og søge ubegrænset i arkivet i en måned. Se mere om tilbuddet på stiften.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Tilskuere til AGF-kamp veksles til julegaver

Leder

Støt AGF og kampen for julehjælp

Læserbrev

Læserbrev: Kolindsund kan være med til at redde klimaet

I forbindelse med den nye finanslov afsættes der to milliarder kroner til at sænke landbrugets CO2-udledning og skabe mere natur. Pengene skal først og fremmest gå til udtagning af landbrugsjord, som herved sænker udledning af klimagasser. Her tænkes især på lavbundsjorder, som tages ud af drift. Visse lavtliggende marker skal ikke længere dyrkes, men i stedet skal vandstanden hæves, så der skabes mere plads til hjemmehørende vilde planter og dyr. Det er en aftale, som passer fint i tråd med det samarbejde, der er i gang mellem Danmarks Naturfredningsforening og landbruget. Her kan vi i foreningen Kolindsunds Venner stærkt anbefale, at der kigges på gendannelse af Kolindsund, som er placeret midt på Djursland. Kolindsund blev afvandet omkring 1874, da man dengang mente, at der var mangel på landbrugsjorder. Der blev etableret kanaler rundt om Kolindsund, og pumpestationer sørger for, at området holdes tørt. Men dette kræver masser af energi til strøm til pumpestationerne, og de talrige kanaler, der krydser Kolindsund, er fritaget for randzoner, således at gødning og giftstoffer uhindret suges op i kanalerne og udledes i Kattegat via Grenaaen. Kolindsund kan med sine cirka 25 kvadratkilometer blive Jyllands største sø, og en gendannelse vil i første omgang koste erstatning for de landbrugsarealer, der oversvømmes. Men dernæst vil naturen og miljøet og kommunerne på Djursland blive vinderne, når tilflyttere bosætter sig i området og turisterne strømmer til, som vi ser det med andre lignende projekter, der er etableret gennem de senere år. Se blandt andet på Filsø og Skjern Enge. Men udover sikring af naturen vil en gendannelse af Kolindsund også spille en stor rolle i forbindelse med klimasikring af Grenaa, som er truet, hver gang der er stormflod, østenvind og højvande. Der arbejdes lige nu med en model, der skal sikre Grenaa mod oversvømmelse, og her vil Kolindsund med sin store vandoverflade endvidere blive en stor buffer, således at vand fra det meste af Djursland, som løber denne vej ud i Kattegat, vil kunne opsamles, indtil presset på Grenaa fra øst er aftaget. Nu kan der ikke være så meget at betænke sig over. Det er på tide, at vi kommer i gang.

Aarhus

Båd kæntret på Brabrand Sø: To forfrosne og afkølede personer reddet op af det iskolde søvand

Aarhus

Pullert, hegn og politibil påkørt: Politiet jagtede spirituspåvirket bilist langs med åen

Annonce