Annonce
Aarhus

Husker du? Da prins Henrik udstillede skulptur, Gnags vendte tilbage og en 250 meter høj vandsøjle rejste sig i Koraldybet?

Prins Henrik på Sculpture by The Sea. Foto: Kim Haugaard

E-AVIS: Århus Stiftstidendes digitale arkiv, som abonnenterne også har adgang til, rummer en guldgrube af artikler, der ofte kan sætte dagens debat i perspektiv.

Vi har set på, hvad der var på dagsordenen i begyndelsen af april for 10, 25 og 50 år siden.

2009 - Kongelig kunst

2009-udgaven af Sculpture by the Sea havde royalt islæt. Hans Kongelige Højhed Prins Henrik var nemlig inviteret til at udstille sin skulptur "Torso".

Den sorte skulptur i cirka to meters højde var placeret på plænen foran Hotel Helnan Marselis, og den placering var valgt med omhu, fortalte Jens Erik Sørensen.

- Vi fandt, at placeringen er rigtig flot og ideen er, at man skal kunne se skulpturen nede fra stranden også. At Prinsen har arbejdet med skulpturer i 30 år er der nok ikke mange, der ved, derfor syntes vi også, det kunne være interessant at få prinsens skulptur præsenteret her. Det er et kunstværk, der både er klassisk og moderne, forklarede museumsdirektøren til Århus Stiftstidende.

En række professionelle kunstnere og også udstillingens lokale kurator Jesper Rasmussen, rektor for Det Jyske Kunstakademi, var fortørnede over, at en amatør som prins Henrik helt uden om den kunstfaglige jury var inviteret. Den kritik afviste Jens Erik Sørensen.

- Jeg mener, at kritikken er helt forfejlet. Selv en amatør kan finde et guldkorn, og derfor synes jeg også, at kunstnerne i stedet skulle byde debutanten velkommen. Jeg synes, at det er dristigt af ham at deltage.

I dag står prins Henriks "Torso" i haven ved Marselisborg Slot.

1994 - Gnags tilbage efter længste pause i gruppens historie

I juni 1994 var Gnags tilbage live, efter det der dengang efter gruppens eget udsagn var længste pause nogensinde.

Albummet 'Øjne på stilke' var netop udgivet og Gnags tvivlede selv på, om gruppen stadig havde stort nok tag på publikum. Turnéstarten i Odense og billetsalget helt generelt vidnede dog om, at der ikke var nogen grund til pessimismen.

- Jo, gu' er vi stolte. 2.200 her og 1.500 (lørdag, red.) i Silkeborg, der udelukkende kommer for at høre os, når man andre steder kan se ti grupper til samme pris. Vi har været ængstelige - og det er derfor vi ikke har turdet satse på en hal-turné. Resten af sommerens koncerter er del af en- eller flerdages festivaler, sagde Peter A. G. til Århus Stiftstidende i forbindelse med koncerten.

Siden blev der jo først til flere koncerter og album fra det populære århusianske band og flere endnu længere pauser end den op til turnéstarten i 1994. Senest gav Gnags en meget rost koncert på årets Northside og spiller i øvrigt til Fed Fredag i Tivoli Friheden 30. august.

1969 -

Grundlovsdag blev århusianerne vækket af middagssøvnen med et dommedagsbrag. En sprængning i Koraldybet var så kraftig at den sendte en 250 meter høj vandsøjle til vejrs.

- Huse rystede i flere kilometers afstand og en vandsøjle på et par hundrede meters højde rejste sig over Koraldybet, da to gamle flybomber, som lå mellem 2000 tons ammunition i et afspærret depot uden for Koraldybet eksploderede ved selvdetonation, skrev Århus Stiftstidende dagen efter.

Senere har det vist sig, at der nok alligevel ikke var tale om selvdetonation. Den historie fortalte Århus Stiftstidende 45 år efter eksplosionen. Den historie kan du læse her.

Søg selv - sådan kommer du i arkivet

Som abonnent på Århus Stiftstidende har du også adgang til dagens e-avis. Og når du er inde på den kan du bladre tilbage i samtlige de aviser, vi har udgivet i bladets 225-årige historie. Samtlige er skannet ind og ligger som e-aviser.

Du kan både finde frem til en bestemt avis ved at søge på datoen.

Men du kan også søge artikler om bestemte emner eller personer frem i både artikler og annoncer. Hvis du vil det, så kan vi anbefale at være specifik i søgningen. Hvis du for eksempel søger på Ceres Top, så får du alle de sider, hvor afarter af ordene Ceres og Top optræder. Det kan være Ceres i en annonce og en artikel om Pontoppidan på samme side. Så prøv med citationstegn "Ceres Top" i stedet - så søger den kun på den eksakte formulering.

Hvis du gerne vil kigge med i arkivet men ikke har adgang, så er indgangsbilletten såre billig: For 49 kroner kan du prøve avisen og søge ubegrænset i arkivet i en måned. Se mere om tilbuddet på stiften.dk.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Kollaps flår et blødende sår i Enhedslisten i Aarhus: - Jeg er mega-vred og oplever en åbenlys tillidskrise

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Se video: De stenriges legetøj - 45 superbiler rullede ind på torvet

Aarhus For abonnenter

Flere føler sig til grin: Inge og Birgit er begge indkaldt til 'forundersøgelser' - i år 2027

Sport

En drilsk klausul: Derfor var det nødvendigt for Skanderborg Aarhus at skrive ny kontrakt med Danmarks største talent

Debat

Afvist på en bar: Kom igen, når du har crop top på

Aarhus

Ugens corona-tal: Antallet af indlagte halveret, men smitten er steget i forhold til forrige uge

Kultur For abonnenter

Pip pip på Svalegangen: En stork flyver ikke pludselig til Færøerne, fordi den har lyst

Aarhus For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Aarhus

Aarhus

Se alle billederne: Så slidt er byens engang flotteste 'dame' i dag - men en opfriskning er på vej

AGF

AGF meldt til politiet efter dramatisk ulykke: Træner lå fastklemt og bevidstløs i styrkecenter

AGF

Valby, Brønshøj, Marstal og kikset hooligan-stormløb på Gentofte Stadion: AGF-kampe ude i landet giver særegne oplevelser

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En retro-oplevelse med en wienerschnitzel på størrelse og tykkelse med et dameblad

Alarm 112

Fuld gevinst til patrulje: Nappede to narkosælgere i ét hug

Annonce