Annonce
Aarhus

Husker du den østjyske 'puma'? Miljøstyrelsen har undersøgt sporene efter det store kattedyr

Her er der ingen tvivl om at billedet viser en puma, og selv om den er kommet på afveje og forvildet sig ind  Santiago i Chile, så er den dog stadig på det rigtige kontinent. Men hvad var det egentlig for et stort kattedyr, der ved adskillige lejligheder blev observeret i Øst- og Midtjylland i 2019? Var det en puma? Arkivfoto: Andres Pina/Reuters/Scanpix
I 2019 blev der meldt om talrige observationer om pumaer i først Østjylland og senere Midtjylland. Nu fortæller Miljøstyrelsen historien om det store kattedyr.

ØSTJYLLAND: Marianne Westphall fik sig en kæmpe overraskelse og en lige så stor forskrækkelse, da hun 17. marts 2017 var på tur i skovene øst for Gl. Rye. Pudselig susede et stort, kattelignende dyr på stien foran hende.

Marianne Westphall beskrev selv dyret som cirka 70 cm højt - eller lige over knæhøjde - gråbrun og med runde ører. Hun huskede tydeligt halen, som var lang og lige, med tæt pels. Da dyret får øje på hende, gik det hen mod hende og lagde sig ned, lidt som en kat gør det.

- Den virkede ikke legesyg, men meget på vagt, fortalte Marianne Westphall efterfølgende til Århus Stiftstidende.

Annonce

Kort tid efter, at de to havde haft øjenkontakt, sprang dyret pludselig til den ene side og løb væk, ind i skoven, og så gik Marianne Westphall tilbage samme vej, som hun kom.

- Det var meningen, at jeg skulle gå en lang tur - jeg havde taget madpakke med og alt muligt - men det turde jeg simpelthen ikke efter det, forklarede hun.

Marianne Westphalls møde med det store kattedyr var den første gang i foråret 2019, at personer fortalte, at de havde set, hvad mange mente var en puma. Det store kattedyr blev set i Funder ved Silkeborg, i Gammel Rye, Vejle, Tørring, Hylke, Ry og så langt væk som Herning.

Stort kattehoved dukkede op

Netop mødet mellem menneske og puma i Herning er udgangspunktet i en ny podcast, som Miljøstyrelsen har udgivet. Podcasten ”Der står en puma i min have” genåbner meldingerne om det store kattedyr og tager lytterne med i opklaringsarbejdet.

Her har Miljøstyrelsen blandt andet talt med pensionist Peter Engsted fra Lind i den sydlige udkant af Herning.

En efterårsnat i 2019 stod han og kiggede ud i sin have. Pludselig dukkede et stort kattehoved op i vinduet foran ham.

- Der er cirka en meter mellem mig og hovedet i vinduet, fortæller Peter Engsted i podcasten.


Det er selvfølgelig langt fra alle øjenvidneberetninger, som ender med, at vi finder et usædvanligt dyr. Men erfaringerne har jo vist, at man aldrig skal sige aldrig. For 10 år siden havde vi ikke ulv og guldsjakal i Danmark. Det har vi nu

Hans Erik Svart, biolog


Da han kort efter ser dyret vandre rundt i haven, er han ikke i tvivl om, at han lige har stået ansigt til ansigt med en puma.

Annonce

Miljøstyrelsen tager indberetninger seriøst

Miljøstyrelsen modtager hvert år mange indberetninger om dyr i den danske natur.

- Det er selvfølgelig langt fra alle øjenvidneberetninger, som ender med, at vi finder et usædvanligt dyr. Men erfaringerne har jo vist, at man aldrig skal sige aldrig. For 10 år siden havde vi ikke ulv og guldsjakal i Danmark. Det har vi nu, fortæller biolog Hans Erik Svart, der er konsulent for Miljøstyrelsen.

Personer, der åbent fortæller, at de har set en puma, en los eller et andet vildt dyr, der ikke lige hører hjemme i den danske natur, risikerer at blev gjort til grin, men Miljøstyrelsen tager den slags indberetninger seriøst.

- Styrelsen er faktisk afhængig af dem, i arbejdet med at kortlægge den danske natur, fortæller Hans Erik Svart.

Annonce

Puma her, der og allevegne

Beretninger om pumaer kom der masser af i 2019. Som sagt blev der først meldt om en løs puma, da Marianne Westphall mødte et stort kattedyr i Gl. Rye i 17. marts det år.

Allerede dagen mente Gitte Tang Lorenzen, at hun havde set en puma i Funder ved Silkeborg.

- På min gåtur i skoven ved Funder Ådal, hvor jeg bor, så jeg mandag et stort kattedyr løbe op ad en af skrænterne - min første indskydelse var, at det lignede en hunløve og jeg blev meget forskrækket. Jeg kunne hurtigt udelukke et almindeligt dyr som en ræv, kat eller hund. Jeg googlede los. Men sådan så den ikke ud. Min første indskydelse herefter var puma, fordi den havde den lange hale, tæt pels og katteørene, sagde hun til Århus Stiftstidende.

I april blev et stort kattedyr fanget på vildtkamera i Ry. Denne gang vurderede en biolog dog, at der var tale om en stor tamkat.

Annonce

100 procent sikker

Næste 'puma'-observation i Østjylland kom begyndelsen af maj måned, hvor en kvindelig kondiløber ringede til Sydøstjyllands Politi for at fortælle, at hun på sin morgenløbetur i det nordlige Vejle mente at have set en puma eller los. Kondiløberens observation fik efterfølgende en mor til at ringe 112, efter at hendes søn havde fortalt om et større mørkt dyr, som han beskrev som en "stor kat", havde krydset en legeplads ligeledes i den nordlige del af Vejle.

Kort efter kom der en ny melding om en løs puma. Observationen blev gjort af Jesper Jæger Nørregaard, der var på besøg hos nogle venner i Hylke ved Skanderborg. På vej væk fra besøget fik han øje på et stort kattedyr på en mark cirka en kilometer vest for Hylke.

- Der var tale om en unik oplevelse, som desværre spandt over kun 20 sekunder, hvoraf de nok 10 gik med at tro på hvad øjnene så inde på marken. Dernæst luntede kattedyret over mod et markskel i form af høje træer, hvor den camoufleredes med naturen, fortalte han til Århus Stiftstidende.

Selv var han ikke i tvivl.

- Jeg kan 100 procent stå indenfor, at det var et stort rovdyr af kattefamilien, sagde han.

Annonce

Til Herning og tilbage igen

Herefter blev 'pumaen' set flere gange på Herning-egnen, som fortalt i Miljøstyrelsens podcast.

Senere blev der meldt om et stort kattedyr på en mark ved Tørring. Kattedyret i Tørring blev dog efterfølgende vurderet til at være en stor kat.

I september meldte en kvindelig kondiløber fra Ry så til Sydøstjyllands Politi, at hun på en løbetur havde set en puma, der kom ud fra et buskads. Da hun nærmede sig dyret smuttede det ind i buskadset igen.

Udover podcasten ”Der står en puma i min have” har Miljøstyrelsen desuden produceret podcast om ulven, guldsjakalen og lossen.

Materialet kan findes på Miljøstyrelsens hjemmeside mst.dk.

Annonce
AGF For abonnenter

Stiften finder historiens bedste AGF-spillere: Se nummer 31 til 40

Danmark

Tirsdagens coronatal: Der er 6324 nye smittetilfælde med coronavirus

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Få overblikket: Her er det nye byråd og alle udvalgsposterne

AGF For abonnenter

Se listen: Her er de verdensberømte arkitekter, der står i kø for at tegne det nye stadion i Aarhus

Alarm 112

Tæt på at blive kørt ned: Parkeringsvagt angrebet af mand med palleløfter

Aarhus

I en villa i Risskov har unge hjemløse lært at bo selv: Nu skal villaen rives ned

Ny undersøgelse: Pfizer-vaccine giver delvis beskyttelse mod Omikron

Aarhus For abonnenter

Trukket ud af klasseværelset og trampet i hovedet: Volden er stigende og voldsom på Aarhus' folkeskoler

Navne

En berejst sjæl fylder 75: Det slidte pas bruges fortsat

Alarm 112

Østjyllands Politi beder byens borgere og butikker om hjælp i efterforskningen af 29-årige Peter

Mette F. varsler pressemøde onsdag aften om nye coronatiltag

Alarm 112

Se video: Voldsom bilbrand i Aarhus V natten til tirsdag

Erhverv For abonnenter

Aarhus-virksomheder har fået næsten tre milliarder i coronakompensation: Se hvem, der har fået mest

AGF

Ung AGF-spiller solgt til Horsens

Annonce