Annonce
Aarhus

Husker du... den varmeste sommer i Aarhus

Sådan så det ud i Viby Friluftsbad på Aarhus' hidtil varmeste dag. 34 grader blev der målt i Aarhus 11. august 1975. Viby Friluftsbad har vi ikke længere, men denne sommer er - ligesom i 1975 - ekstremt varm. Dog ikke så varm, at der er slået varmerekord i Aarhus. Foto: Jørn Timm

34 grader stod termometret på i Viby 11. august 1975. Det er den århusianske varmerekord, og den er, på trods af den ekstremt varme og tørre sommer, ikke blevet slået i år.

AARHUS: Denne sommer har der været rigtig meget snak om hedebølge, tropenætter, badevand og varmerekorder. For sommeren er ekstraordinært varm og tør.

Men hvornår var den varmeste dag i Aarhus egentlig? Og har vi slået den rekord i år?

I bogen "200 Århus-rekorder", der blev udgivet i 1994 i samarbejde mellem Århus Stiftstidende og avisens læsere i anledning af avisens 200-års jubilæum, kan man læse, at den varmeste dag i Aarhus var 11. august 1975.

Intet mindre end 34 grader blev der målt på termometret på den meteorologiske station i Viby.

Der har været snak om, at onsdag 8. august i år kunne sætte varmerekord, men i Aarhus nåede temperaturen ikke højere op end 29,1, og selvom det var en hed onsdag, var det altså langt fra nok til at slå den 43 år gamle varmerekord. Det føltes endda ekstra varmt onsdag, fordi der heller ikke var særlig meget vind.

Denne sommer har man i højere grad end normalt lyst til at kaste sig i bølgen blå ud for Aarhus, og det havde man også på dagen for Aarhus' varmerekord 11. august 1975, men desværre var badevandet hårdere end nogensinde angrebet af alger. Hundredvis af døde fisk var drevet i land syd for Aarhus og en håndfuld hunde mistede livet ved at sluge badevandet.

I 1975 valfartede århusianerne derfor til friluftsbadene, blandt andet Viby Friluftsbad, som dengang var byens største med fire bassiner. Århus Stiftstidende skrev dengang om rekordbesøg hos de århusianske friluftsbade, ekstra livreddere blev kaldt ind og åbningstider blev forlænget.

I år har flere danske strande også været plaget af blå/grønne alger som følge af det meget varme vejr, fordi algerne har de bedste betingelser, når vandet er varmt og det ikke blæser særlig meget. Indtil videre er Aarhus i 2018 sluppet for de giftige alger. Men det ændrer ikke på, at Aarhus har fået et havnebad, der er blevet taget særdeles godt imod på grund af det varme vejr.

Meteorologisk Institut har samlet vejrdata siden 1890, og selvom mange husker sommeren 1992 som en succes - både vejrmæssigt og fodboldmæssigt, så er der ikke blevet sat varmerekord siden 1975.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spørgsmål om habilitet: Jamen, er det ikke bare politik

Bünyamin Simsek er en kontant mand, rap og skrap i replikken. Som medlem af Venstres gruppe på syv er hans indflydelse i Aarhus Byråd begrænset. Blokken af socialdemokraterne og deres medspillere SF, Enhedslisten og Radikale kan skabe flertal, så rådmanden for teknik og miljø kan have svært ved at komme igennem med sine ideer. Sådan er politik. Så Simsek forsøger at markere sig på andre måder. Han har ikke spor imod at diske op med anderledes og provokerende ideer og forslag, og han går ikke af vejen for en god diskussion og et verbalt slagsmål. For eksempel som da han gik ind i sagen om p-pladserne ved fiskeforretningerne på havnen for nylig. Her tog han parti for de erhvervsdrivende, helt i pagt med Venstres holdninger. Det er også, hvad han gør i den sag, der nu er til diskussion. To medlemmer af byrådet mener, at Simsek har været lovlig tæt på erhvervsmanden Martin Busk, der har interesser i Risskov. De to byrådskolleger mener, at Simsek har været lidt for langt fremme i skoene i en sag, hvor Busk har søgt om lov til at udstykke en grund på Rolighedsvej 16 A i Risskov i to. Juridisk Afdeling i Aarhus Kommune har behandlet klagen fra de to politikere, og svaret er utvetydigt: Simsek er ikke inhabil i sagen. Rådmanden har holdt møder med Busk, de to er medlemmer af den samme forening, Det Borgerlige Skydeselskab, og de har været på rejser i Tyrkiet sammen med en del andre. Så de to klagere fra Enhedslisten og Radikale synes, de taler rigeligt meget sammen. Men er det ikke bare politik, det Simsek har gjort? Politikere går ind i et parti, der passer med deres synspunkter, og plejer interesser for de mennesker, som er på samme politiske linje. Det gør vel ikke kun Simsek, men det gør alle andre politikere. Det er en del af deres job. Og de forsøger at fremme de synspunkter, som deres parti og de selv repræsenterer. Så længe indstillinger til byrådet og afgørelser, de træffer, er inden for de gældende love og regler er der ingenting at komme efter. Det er vel også det, juridisk afdeling siger med afgørelsen.

Aarhus For abonnenter

Mads mistede sin lillebror til sjælden kræftsygdom: 'Jeg har aldrig oplevet noget, der var mere smertefuldt'

Aarhus For abonnenter

Søskende i skyggen: Børn med syge søskende føler sig overset af forældrene

Annonce