Annonce
Aarhus

Husker du... den varmeste sommer i Aarhus

Sådan så det ud i Viby Friluftsbad på Aarhus' hidtil varmeste dag. 34 grader blev der målt i Aarhus 11. august 1975. Viby Friluftsbad har vi ikke længere, men denne sommer er - ligesom i 1975 - ekstremt varm. Dog ikke så varm, at der er slået varmerekord i Aarhus. Foto: Jørn Timm

34 grader stod termometret på i Viby 11. august 1975. Det er den århusianske varmerekord, og den er, på trods af den ekstremt varme og tørre sommer, ikke blevet slået i år.

AARHUS: Denne sommer har der været rigtig meget snak om hedebølge, tropenætter, badevand og varmerekorder. For sommeren er ekstraordinært varm og tør.

Men hvornår var den varmeste dag i Aarhus egentlig? Og har vi slået den rekord i år?

I bogen "200 Århus-rekorder", der blev udgivet i 1994 i samarbejde mellem Århus Stiftstidende og avisens læsere i anledning af avisens 200-års jubilæum, kan man læse, at den varmeste dag i Aarhus var 11. august 1975.

Intet mindre end 34 grader blev der målt på termometret på den meteorologiske station i Viby.

Der har været snak om, at onsdag 8. august i år kunne sætte varmerekord, men i Aarhus nåede temperaturen ikke højere op end 29,1, og selvom det var en hed onsdag, var det altså langt fra nok til at slå den 43 år gamle varmerekord. Det føltes endda ekstra varmt onsdag, fordi der heller ikke var særlig meget vind.

Denne sommer har man i højere grad end normalt lyst til at kaste sig i bølgen blå ud for Aarhus, og det havde man også på dagen for Aarhus' varmerekord 11. august 1975, men desværre var badevandet hårdere end nogensinde angrebet af alger. Hundredvis af døde fisk var drevet i land syd for Aarhus og en håndfuld hunde mistede livet ved at sluge badevandet.

I 1975 valfartede århusianerne derfor til friluftsbadene, blandt andet Viby Friluftsbad, som dengang var byens største med fire bassiner. Århus Stiftstidende skrev dengang om rekordbesøg hos de århusianske friluftsbade, ekstra livreddere blev kaldt ind og åbningstider blev forlænget.

I år har flere danske strande også været plaget af blå/grønne alger som følge af det meget varme vejr, fordi algerne har de bedste betingelser, når vandet er varmt og det ikke blæser særlig meget. Indtil videre er Aarhus i 2018 sluppet for de giftige alger. Men det ændrer ikke på, at Aarhus har fået et havnebad, der er blevet taget særdeles godt imod på grund af det varme vejr.

Meteorologisk Institut har samlet vejrdata siden 1890, og selvom mange husker sommeren 1992 som en succes - både vejrmæssigt og fodboldmæssigt, så er der ikke blevet sat varmerekord siden 1975.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Ny by på landet: Stor boligforening er vild med planer om en lav by på markerne

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere ni er døde - 4290 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Henrik husker da bugten var fuld af fisk: Nu må han rejse langt efter dem

Aarhus For abonnenter

Franske finesser: Restaurant ET har gennem 13 år holdt højt niveau

Aarhus

Se video: Flere end 100 sygeplejersker udtrykte deres utilfredshed med arbejdsforholdene

Kultur

- Vi snakkede aldrig om det hos os: Pårørende og skuespillere besøgte grave inden gallapremieren på 'Hvidstengruppen II'

Husk det nu - i dag vender mundbindet tilbage: Sådan er reglerne

AGF For abonnenter

Kommentar: Skulle vi ikke lige få bolden med? AGF-efteråret har været en skuffende rodebutik

Aarhus For abonnenter

Liv i det døde hav: Sådan får Aarhus igen fisk i sin bugt

Aarhus

Cykelbuddet Emma giver drengene baghjul: Derfor er hun så hurtig

Forsvaret undlod at dele viden om forureninger med tilsyn: - Det er uetisk og uansvarligt

Aarhus

Jul i pandemiens skær: Træet blev tændt med coronapas og uden fællessang

Aarhus For abonnenter

Parcelhuse med særlige historier: Søren og Jettes hus er på forsiden af en ny bog om arkitektur

Aarhus For abonnenter

Enhedslistens store stemmesluger: Vi skal have grøn, kollektiv trafik - og erhvervslivet skal betale regningen

Annonce