Annonce
Kultur

Husker du gårdsangerne? Sonni holder fast i den gamle tradition

Sonni i godt selskab. Privatfoto

Gårdene er låst og folk på arbejde, men de gamle sange eksisterer stadig.

Hvis du er gammel nok, husker du sikkert, når gårdsangerne kom rundt i gårdene ved boligblokkene i Aarhus - der var steder nok at tage af.
Annonce
<p>Sonni Blom Christensen giver et nummer på skeer, mens forfatteren Malene Fenger-Grøndahl lytter. Foto: Axel Schütt</p>
De sang, spillede på sav, harmonika, eller hvad det måtte være.
Savblad og guitar går udmærket sammen. Her er Sonni i aktion ved sidste års festuge. Privatfoto
Små papirspakker regnede ned over dem, når fru Jensen i stuen til højre eller fru Hansen fra anden sal kastede de indpakkede mønter ned i gården til de glade mennesker med instrumenterne.
De spillede videre og samlede mønterne op, når showet var overstået, pakkede dem ud og lagde gevinsten i lommen.
Imens så børnene i gården til. Og lyttede.
Det lød ikke altid lige godt. Men der var også perler imellem.
Og det gav stemning i gården og var et afvekslende indslag i hverdagen i en tid, hvor musik i radioen ikke var noget, man brugte hver dag. Der var heller ikke meget af den, når morgenmusikken var overstået.
I dag har gårdsangere trange kår på traditionel vis. Gårde er ofte låst af, så de kan slet ikke komme ind og spille og synge. Og menneskene, der bor der, er på arbejde.

Fundet andre steder

Men gårdsangerne findes alligevel.
De har fundet andre steder for deres musik. Værtshuse og restauranter for eksempel. Men ikke hvilke som helst.
Sonni Blom Christensen er en af gårdsangerne. Den 32-årige århusianer spiller på næsten hvad som helst, for eksempel skeer, guitar og savblad.
Hans historie som gårdsanger rækker et par generationer tilbage, og den århusianske journalist Malene Fenger-Grøndahl blev grebet af den, da hun for et par år siden mødte Sonni - lad os kalde ham det fra nu - under en »Splittergal Sigøjnerfestival« på Godsbanen i Aarhus.
Hun blev hurtigt klar over, at hun ville fortælle historien, og nu er den udkommet på det århusianske forlag Turbine med titlen »Gårdsanger af en anden verden - en fortælling om musik og kærlighed«.

Blandt minoriteter

»Sonni er et menneske, som holder til blandt flere minoriteter. Han er gårdsanger, førtidspensionist og en afholdt ven blandt psykisk sårbare og romaer. Og så er han et unikt musikalsk talent, som spreder glæde, magi og beundring, når han griber sine instrumenter,« siger Malene Fenger-Grøndahl.«
Hun er sikker på, at Sonnis historie kan lære mange af os noget om, hvad et godt liv er.
»Sonnis liv er et helt andet end det, normerne fortæller os, at vi skal opnå for at få succes. Alligevel giver han mere end de fleste,« siger Malene Fenger-Grøndahl.
Historien handler om svigt, sociale problemer og om at overleve på trods.
»Men Sonnis liv er også en fortælling om, hvordan musik og kærlighed kan udrette små og store mirakler,« siger hun, der har mødt et miljø, der kan rumme skæve eksistenser og ikke adopterer samfundets konkurrencementalitet. Der bliver leget og lært på måder, der ikke passer ind i traditionelle klasser,« siger hun.

Musik- og medieværksted

Til daglig arbejder Sonni på Tomsagervej i Åbyhøj på et musik- og medieværksted for unge med vanskeligheder, og det er der, vi møder ham for en snak om hans liv og om bogen, som han er enormt glad for.
Nu er historien skrevet, og sammen med forfatteren har han fundet ud af meget, som han ikke vidste om familien, der er gårdsangere i tredje generation.
»Sonni har oplevet lidt af hvert, og han har overlevet uden at være hård. Musikken er forklaringen på det,« siger Malene Fenger-Grøndahl.
»Skeer var mit første rigtige instrument,« fortæller Sonni, der har haft musik omkring sig hele livet.
»Og han er sindssygt god,« supplerer Malene Fenger-Grøndahl.
»Jeg elsker at spille musik og har svært ved at stoppe, når jeg er kommet i gang. Jeg kan fortsætte til den lyse morgen,« forklarer Sonni, hvis far døde, da sønnen var ni år.
Moderen, Ulla Christensen, lever stadig. Hun er 72 år og bor i Bispehaven i Hasle. Hun har også spillet musik, men stoppede, da hendes mand døde.

Spiller mange steder

I dag spiller Sonni ved mange lejligheder.
Han går også ud og spiller på de steder, der har afløst gårdene - kroer, bodegaer, restauranter.
»Vennelyst Bodega og Cirkuskroen i Aarhus er et par gode steder og Den Skæve Bar i Ebeltoft. Der er gæsterne indstillet på at høre vores musik, og det skaber god stemning. De vil gerne høre gårdsangene, og somme tider beder de os spille noget John Mogensen,« siger Sonni, der råder over et stort repertoire.
Han spiller ofte sammen med Jacob Hogrebe, der også leder »De Splittergale«.
»Musik er mit primære sprog, og jeg vil ikke bytte det for noget,« siger en velformuleret og kultiveret Sonni.

Overraskelser

Han fik en overraskelse, da 28 kassettebånd med sange dukkede op hos noget familie, da de ledte efter materiale til bogen.
Og sådan er der kommet så mange nye ting frem til bogen, som netop er udkommet.
»Vi opsøgte nogle af hans lærere fra Sølystskolen i Brabrand og Gammelgårdskolen i Åbyhøj. Mange huskede ham. Blandt dem musiklæreren Henning Dupont,« siger Malene Fenger-Grøndahl.
Sonni er på flere måder med til at holde traditionen med gårdsangerne i live.
Han underviser i folkemusik på Uldum Højskole, og der kommer gårdsangen ind i billedet. Han er også ude at spille ved festlige lejligheder, vel cirka 50 gange på et år, anslår han.

Kan 200 sange udenad

Gårdsange er der mange af, og Sonni mener, han kan omkring 200. Udenad.
Han har noget, der ligner en klæbehjerne, og da vi beder ham give et nummer, ryster han den ene sang efter den anden ud af ærmet. Uden vaklen i geledderne.
Sådan er det også, da han skal vise os, hvordan han spiller på skeer. Det går tjept.
Da han bliver bedt om at nævne de mest spillede gårdsange, bliver det denne top tre:
»Baggårdsvalsen«, »Morgenklokken« og »Pigen i dalen«.
Han laver i øvrigt gerne sine egne versioner.
En formel uddannelse har Sonni ikke, men ud over at spille på alverdens instrumenter, kan han reparere alt - radio, tv, computere, instrumenter, køretøjer. Sonni har stået i mesterlære til det hele.
Bogen er udkommet, og du kan opleve Sonni ved den legendariske gårdsangeraften under Aarhus Festuge.
Det er torsdag 1. september kl. 19.30-23 bag Folkestedet, Carl Blochs Gade 28, Aarhus.
Her kan bogen købes, og det kan også den cd, »Rundt om Sonni«, som er lavet i forbindelse med bogudgivelsen.
I Aarhus Festuge afvikler Musik- og Medieværkstedet »Kultur Der Dur« på Klostertorv tirsdag 30. august kl. 10-14.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Skuffet AGFer arrig på banen: Godt, at de river det lort op nu

AGF

Målløst i forårspremiere i Aarhus: AGF kunne ikke få hul på Hobro

Annonce