Annonce
Aarhus

Hva' sker der her? Stranden ved Risskov dækket med Leca-nødder

Stenene ligger fra Bellevue og frem til Åkrogen. Foto: Jens Thaysen
Strækning fra Bellevue til Åkrogen var onsdag dækket af de brune lernødder, som ellers hørte til inde på Aarhus Havn.

RISSKOV: Hvis man havde udset sig Bellevue Strand i Risskov til en gåtur onsdag, så blev man mødt af synet på billedet herover - stranden herfra og ud til Åkrogen var nemlig dækket af Leca-nødder, altså de små sten, som blandt andet kan bruges til gulve. Men onsdag var stranden altså dækket af de brune, nøddelignende kugler, som man kan se på billedet, avisen har fået fra en læser.

Efter et par opringninger til blandt andet politi og brandvæsen, som ikke umiddelbart kunne pege på, hvor nødderne kom fra, dukkede svaret til sidst op fra Nikolaj Kruse, der er geolog ved Aarhus Kommune.

- De kommer fra Aarhus Havn, fra byggeriet af den nye færgeterminal på Østhavnen og er ført med havstrømmen til Risskov, fortæller han.

Nødderne er lavet af ler, og er derfor hverken farlige for mennesker og miljø. Af samme årsag er kommunen også i øjeblikket ved at finde ud af, hvad der skal ske med dem.

- I og med at de er lavet af ler, så forsvinder de af sig selv. Derfor er vi ved at finde ud af, om det giver mening at bruge tid og ressourcer på at sende nogen ud og fjerne dem. Men de kan jo bruges i et rhododendron-bed eller lignende, hvis nogen mangler, siger Nikolaj Kruse.

Det er ikke første gang, at en strand har været ramt af de brune lerkugler, faktisk skete det også tidligere på året. Dengang vidste man ikke, hvor de var kommet fra, men de er sandsynligvis kommet fra samme sted.

Annonce
De nøddelignende sten er lavet af ler, så de er ikke farlige for hverken miljøet eller mennesker. Foto: Jens Thaysen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Dokumentar afslører tech-giganters ansvarsløshed

DR satte mandag med dokumentaren "Døde pigers dagbog" fokus på et hemmeligt digitalt netværk på Instagram for unge piger, hvis tanker kredser om selvskade og selvmord. På det sociale medie deler omkring 1.000 psykisk sårbare piger voldsomme billeder af eksempelvis dybe snitsår, og de udveksler konkrete metoder til at begå selvmord. Programmet åbner op til en verden af psykisk sygdom og sårbarhed. Nøglen til den lukkede verden er tragisk, mindst syv piger i netværket har begået selvmord. I dokumentaren står moderen til en af de syv piger modigt frem sammen med tre af de "overlevende" piger fra netværket. Netværket har i første omgang spillet en positiv rolle i de unge pigers liv, der kan minde om en sorggruppe. Her har de i et digitalt fællesskab fundet trøst og mødt ligesindede. Negativt har netværket ifølge eksperter inspireret pigerne til at øge frekvensen og graden af selvskade. Instagram-netværket har normaliseret selvskade, uden at nogen professionelle har kunnet gribe ind. I netværket er der blevet delt omkring 100.000 opslag, hvor langt de fleste handler om selvskade og selvmord. Instagram har ikke grebet tilstrækkelig ind, til trods for angiveligt flere tusinde opslag der tydeligt overskrider deres egne regler.

Aarhus

Politi mistænker brand for at være påsat: Bevaringsværdig murermestervilla opslugt af flammerne

Aarhus

Millionindsprøjtning til århusianske daginstitutioner: 75 pædagoger kan ansættes

Annonce