Annonce
Aarhus

Hvad er der bag den blå dør? Overset tidslomme i Aarhus gemmer på en gammel maskinfabrik, der kunne stå i Den Gamle By

Der er maskiner, liv og sammenhold bag døren på den 900 kvadratmeter store bygning i Østergade. Foto: Flemming Krogh
Hvad er der i den hvide bygning i Østergade med den blå dør? Vi har været indenfor på 'Værkstedet', hvor pensionister, efterlønnere og førtidspensionister nyder livet og får ny energi.

AARHUS: Den syner ikke af meget, den hvidpudsede bygning i midtbyen, som ligger overfor Sallings parkeringshus. I det støvede vindue ud til vejen står et par hjemmegjorte keramikfade og en legetøjsbil i træ, som heller ikke tiltrækker sig stor opmærksomhed.

Men når man åbner døren til Værkstedet, som den kommunale bygning kaldes, møder man glade og energiske århusianere i arbejdstøj, som bruger de mange værksteder i huset.

Thomas Unterschlag, nyansat koordinator i Aarhus Kommune - med fokus på mænds sundhed, har sin daglige gang i huset. Fra en lille kontorplads i stort lokale i stueetagen passer han sit arbejde med at holde styr på småt og stort i Værkstedet.

Annonce

- Kom bare ind. De ved godt, at du kommer på besøg i dag, smiler Thomas Unterschlag, der har fået musik til arbejdet denne dag, da et 4-mands-band øver sig på et af nationalskjalden, Kim Larsens mange hits.

De fire mænd, som alle har rundet pensionsalderen, spiller ikke blot for sjov eller for deres egen skyld.

Værkstedets 'husorkester' er i gang. Foto: Flemming Krogh

- Indimellem spiller vi i bofællesskaber for ældre, men vi har også spillet i en badmintonklub for seniorer. Vi er også en slags husorkester her i Værkstedet, fortæller Mogens Husum, der håndterer en ukulele med øvede fingre.

De fire gutter i bandet øver én gang om ugen. Indimellem er der flere med.

- Vi har en anden forsanger, men han er på sygehuset i dag. 'Harmonika Erik' er faldet noget af på den, så han kommer heller ikke så ofte. Men måske kommer min bror om lidt, han spiller også med indimellem, siger Hans Gissel , som både synger og håndterer et keyboard.

Spilleglæden er tydeligvis intakt. Man kan ikke undgå at nynne med, når bandet spiller. Pludselig dukker 5. manden, Leif Gissel, op. Han har været til tandlæge, men er ikke værre tilredt, end at han kan håndtere en tromme og samtidigt bidrage med sin sangstemme.

Byens mindste bilværksted

I en kort pause vender mændene en pudsig nyhed fra virkelighedens verden, hvor en sjællandsk swingerklub måtte lukke på grund af for meget klor i spabadet. Utroligt og formentligt sandt. Uanset hvad er det en historie, som får latteren frem.

Værkstedet holder mig i gang. Fællesskabet er noget helt særligt. Her er vidunderligt. Jeg kunne slet ikke leve uden

Bent Klug, 91-årig pensionist

Længere inde i huset passerer jeg byens mindste bilværksted, hvor en mindre personbil er hængt op i en lift, så den kan få skiftet olie.

- Medlemmerne reparerer mange af deres egne ting på vores værksteder. Det er med til at holde dem i gang, fortæller Thomas Unterschlag, som åbner døren til flagskibet i huset: Smedeværkstedet, som er et højloftet rum med ovenlys og adskillige gamle, men smukt patinerede og velsmurte maskiner.

Man får fornemmelsen af at træde ind i Den Gamle By, når man besøger Værkstedet, som er et aktivt mødested for seniorer i Aarhus. Metalværkstedet ligger i et stort rum i baggården, hvor maskinfabrikken 'Nielsen og Holst A/S' engang havde adresse. Foto: Flemming Krogh

Medlemmerne i Værkstedet står selv for vedligeholdelsen. Ved en grønmalet maskine er Bent Klug på 91 år ved at montere en mindre sikkerhedsanordning.

Maskinen er af ældre dato, men absolut velfungerende. Ligesom Bent Klug.

Bent Klug begyndte at bruge Værkstedet i 2012. Nu kommer han her hver dag. Foto: Flemming Krogh

- Skal jeg tænde for den, lyder det passioneret fra den tidligere maskinarbejder, som bor i Hadsten, men troligt møder op fem dage om ugen på Værkstedet.

Snart genlyder stedet af en rumlen fra plansliberen, som kan bruges til at slibe topstykket til en knallert og andre maskindele - ifølge den maskinkyndige pensionist.

Værkstedet

  • Værkstedet er et kommunalt tilbud til pensionister, førtidspensionister og efterlønnere, som kan arbejde med alt lige fra jern og metal til keramik, glas, træ og meget andet.
  • Huset råder over 900 kvm. fordelt på flere etager.
  • Den hvide hus på Østergade 40, som rummer fire etager, minder om den fredede bygning i Møllegade 5, som er tegnet af C.F. Møller og Kay Fisker. Huset i Østergade 40, der engang rummede en maskinfabrik, er dog ikke tegnet af de samme arkitekter. Ifølge stadsarkivar Søren Bitsch Christensen er det arkitekten Axel Høeg-Hansen, kendt for at have tegnet Aarhus Stadion, der har tegnet den hvid-pudsede bygning, hvor man fornemmer fortidens storhed i værkstederne, men også på den tidligere direktionsgang, hvor lofter med stuk er bevaret.

Bent Klug er alderspræsident i maskinværkstedet. Tanken om ikke at møde op i sit blå arbejdstøj er utænkelig.

- Værkstedet holder mig i gang. Fællesskabet er noget helt særligt. Her er vidunderligt. Jeg kunne slet ikke leve uden, lyder det fra den kvikke pensionist, som ikke vil tage 'æren' for, at der hænger let påklædte damer på væggene i værkstedet.

Plakater med pinup-motiver hører til på et ægte smedeværksted. Foto: Flemming Krogh

- Jamen, jeg kan faktisk ikke rigtigt huske, hvad jeg skulle bruge dem til, griner Bent, som hellere vil bruge sine hænder på at skrue i maskiner.

For ikke så længe siden fik han samlet én af sine mange knallerter, en italiensk Grillo, færdig. Nu kan den hvide knallert snart rulle ud af værkstedet.

- Jeg kommer nok ikke selv til at bruge den. Den er tænkt til min svigersøn, siger Bent Klug.

Holger Hansen (th) har indimellem hjulpet Bent Klug med at gøre en italiensk knallert køreklar. Foto: Flemming Krogh

Da en metalklokke lyder, lægger en håndfuld af efterlønnere og pensionister i arbejdstøj deres nedstrygere, hamre og skydelærere fra sig. Nu er der udsigt til en velfortjent kaffepause. Et væsentligt indslag i hverdagen på værkstedet.

Et velbesøgt keramikværksted er en del af huset. Her kommer århusianeren Bodil Blom (th) gerne, for at dyrke sin interesse for at forme ting i ler.- Jeg udvikler nye sider af mig selv, og så nyder jeg fællesskabet, hvor folk er utroligt gode til at rose hinanden. Tænk sig, at kommunen har et tilbud som dette, funderer den tidligere skolelærer, som hørte om stedet i sin badeklub for et halvt års tid siden. Nu får hun en snak og et par gode råd af Marianne Skytt, som også er en del af Værkstedet. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Aarhus For abonnenter

Rift om pladserne: Kommunen slukker Aarhus-restaurants drøm om mere udeservering

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Debat

Gå med i Aarhus Pride: For alt for mange er det stadig utrygt at være sig selv

Kultur

Se video: Northsides nye vartegn har tabt pusten

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Kultur For abonnenter

Jacob og Helle tænker tøj som 'gourmetshopping': Det skal være ærligt og personligt

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe

Annonce