Annonce
Aarhus

Hvad er det? Bygning i midtbyen har pludselig fået guldtag

Et "guldtag" er pludselig dukket op i det centrale Aarhus. Foto: Axel Schütt

Nysgerrige læsere har spurgt, hvad det er for et tag, der er blevet lagt på et lejlighedskompleks ved rutebilstationen. Her er forklaringen.

AARHUS: En renovering i Aarhus midtby får lige nu stor opmærksomhed fra forbigående ved Aarhus Rutebilstation.

Lejlighedskomplekset i Fredensgade 42 får nemlig ikke kun renoveret forhus og baghus, så der kommer nye lejelejligheder. Nej, hele den nyrenoverede overbygning har fået nyt tag, som ligner en stor guldhat.

- Lige nu ser det voldsomt ud, og vi får mange kommentarer på det, lyder det fra Steen Fredborg, ejer af HFE Ejendomme, der står for renoveringen.

Han har i selskab med stadsarkitekten i Aarhus Kommune og arkitektfirmaet Gudnitz valgt materialet tombak, som er en messinglegering, der primært består af kobber og zink.

Derfor skulle taget med tiden blive mere brunligt og kobberfarvet, lyder det.

Annonce

- Det bliver flot, men jeg må indrømme, at jeg faldt næsten ned af stolen, da jeg så prisen på materialet. Men hele bygningen får et stort løft, og det er noget helt andet end det røde tegltag, der var før, lyder det fra Steen Fredborg, der forventer at arbejdet er helt færdigt i løbet af et par uger.

Som en del af renoveringen er bygningen blevet hævet i højden, så den passer til de to ejendomme ud mod Sønder Allé.

Sådan så bygningen i Fredensgade ud, inden renoveringen gik i gang. Foto: Google Streetview

Guldhus mere på vej

Renoveringsprojektet i Fredensgade lægger sig i øvrigt op ad et andet markant byggeprojekt fra midtbyen. Nemlig nedrivning og opførelsen af det, der i medier og folkemunde kaldes guldægget på Vesterbro Torv, som byudvikler Jørn Tækker står bag.

Et projekt, der i den grad splittede holdningerne i Aarhus - både i byrådssalen og på gaden - og som er blevet kaldt alt fra visionært, voldsomt til "tudegrimt".

Bygningen med SuperBrugsen i stueetagen får 31 lejligheder og er færdig ved udgangen af 2019.

Om den nye løsning i Fredensgade får samme opmærksomhed, vil tiden vise.

Her er planen for det gyldne hus med SuperBrugsen i bunden, som står færdigt i slutningen af 2019. Illustration: JDS Architects
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Socialdemokraterne hader idræt

Indrømmet, overskriften er måske nok strammet en anelse, men når man ser på, hvordan borgmesterpartiet optræder i spørgsmålet om at sikre ordentlige og tilstrækkelige idrætsfaciliteter til de århusianske borgere, så kan man ikke helt undgå at sidde tilbage med fornemmelsen af, at partiet egentlig ikke tager den del særlig seriøst. Sammenligner man Aarhus med alle andre byer i Danmark, er det nemlig kun indbyggerne i hovedstaden, der er dårligere stillet end århusianerne. En rapport fastslog for nylig, at hvis udviklingen fortsætter, vil Aarhus i 2030 mangle hele 32 fodboldbaner og 22 idrætshaller, hvis byen bare skal opretholde den nuværende fordeling af borgere per facilitet - og det er endda uden at medregne, at byen vokser med over 5000 indbyggere om året. Det er naturligvis ikke alene Socialdemokratiets ansvar, men lige nu er det i hvert fald fair at fastslå, at det er byrådets største parti, der står i vejen for, at idrætsområdet kan få det tiltrængte løft. Både Venstre og Radikale har gentagne gange forsøgt at råbe de øvrige partier op, men specielt den røde del af byrådssalen virker til helt at have mistet hørelsen, når det handler om idrætsfaciliteter. Ufatteligt, når man ved, hvor meget et velfungerende forenings- og idrætsliv betyder for alt lige fra integration til sund livsstil og mindre kriminalitet.

Annonce