Annonce
Kultur

Hvad i alverden har måger, en hval og flyvende træer med lokalhistorie at gøre? Inka, Else og de andre fortolker fortiden på deres helt egen måde

Inka Sigel (t.v.) og Else Marie Andersen er henholdsvis ny formand og afgående formand for den lokale kunstnersammenslutning OK18. Foto: Carina Mayner
Mange sjove indfald på den udstilling, som Odder Museum og Kunstnersammenslutningen OK18 er gået sammen om.

Odder: Kragerne flyver hen over nødder, som ligger på gulvet.

Ned fra loftet hænger en skov af  hvide træer. Eller er det kopier af Karl Hansen-Reistrups stuk på Centralhotellet i Odder?

Det er ikke en helt almindelig udstilling, "Forankring", som Kunstnersammenslutningen OK18 viser på Odder Museum for tiden. For alle værker er fremstillet til netop denne udstilling - og fælles for dem er, at de har en snert af lokalhistorie i sig. Det besluttede kunsterne sig nemlig for, før de overhovedet gik i gang.

Annonce
Finn Have har skabt installationen "Transformation", der består af en krageflok, der normalt hænger i jagtstuen på Odder Museum. De suppleres af en forkobret gråkrage, der står og spiser nødder. Foto: Iga Andersen

Resultatet er blevet en udstilling med både smykkekunst, malerier, installationer, keramik og fotografier. Alt sammen lavet af 13 lokale kunstnere, som i den grad fortolker fortiden på  forskellige måder.

Et ulogisk værk

Mens nogle af kunstnerne, særligt malerne, tydeligvis har taget udgangspunkt i en lokalhistorisk genstand eller lokalitet, skal man lede lidt mere for at forstå andre værkers relation til den lokale fortid. For eksempel billedhuggeren Poul Jepsens installation "Kigolu" (ulogik stavet bagfra), der står på plænen foran den nye museumsbygning og ser meget teknisk ud. Hvad har det med lokalhistorie at gøre?

Poul Jepsens værk "Kigolu" står udenfor museet. Han fortæller, at han fandt inspiration til det ved at gå ind i den gamle vandmølle, som er fyldt med gammel teknik. Foto: Iga Andersen

Men bare rolig: Der er en logisk forklaring på Poul Jepsen ulogiske værk: Hans installation er resultatet af det, der faldt ham ind, da han og de øvrige kunstnere planlagde udstillingen på Odder Museum. Museet er delvist placeret i en gammel vandmølle - fyldt med teknik fra en svunden tid. Det inspirerede kunstneren til at lave "Kigolu". Eller som han forklarer i programmet for udstillingen.:

"Et meget stort maskineri for at udføre en meget lille funktion".

Annonce

En hval i åen

"Kigolu" er blot et eksempel på, at de 13 kunstnere virkelig har fokuseret på deres forankring til Odder Kommune. Den afgående formand for Kunstnersammenslutningen, Else Elisabeth Andersen, forklarer da også, at det har været enormt inspirerende at arbejde sig frem til resultatet.

En hval, der svømmer rundt i engene ved Assedrup. Et af maleren Else Elisabeth Andersens bidrag til udstillingen. Foto: Iga Andersen

- Faktisk fik vi ideen for mere et år siden, da vi skulle planlægge vores 10 års jubilæum i OK18 i år. Derefter spurgte vi museet, om det ville være med, og siden er det gået slag i slag. Først brugte vi blot ordet forankring som en arbejdstitel: Vi skulle hver især lave et værk, der viser vores mangeårige relation til egnen. Siden besluttede vi, at udstillingen også skulle hedde "Forankring", fordi det er en god betegnelse for projektet, fortæller maleren, der selv har bidraget med flere malerier af en hval, der svømmer rundt i engene ved Assedrup - eller måske i Rævs Å.

Hendes inspiration har været en nakkehvirvel fra en finhval, som for godt 10 år siden blev fundet ved Assedrup under udgravningen af en køkkenmødding fra den ældre stenalder. Normalt befinder knoglen sig på Naturhistorisk Museum, men for tiden er den en del af udstillingen på Odder Museum.

Nakkehvirvelen fra en finhval blev fundet ved Assedrup for ca. 10 år siden. Foto: Iga Andersen

Selve udstillingen er delt op på den måde, at hver af de 13 kunstnere har fået tildelt et givent antal kvadratmeter i den nye museumsbygning og herefter har haft fri lejde til at gå i gang hjemme i deres egne værksteder.

- Vi ses på museet om et års tid, lød aftalen imellem dem i efteråret 2020.

For mig er det en stor oplevelse at se kunstneres fortolkning af ting og steder, som jeg normalt kun forholder mig faktuelt til.

Eva Schmidt, museumsinspektør

- Derfor var spændingen da også meget stor, da vi i oktober så mødte frem med vores værker. Faktisk synes jeg, at det er noget af det mest interessante, jeg har været med til. Vi snakkede og snakkede, fortæller maleren Inka Sigel, der selv har bidraget med lyse malerier af den for længst hedengangne hovedbygning på godset Rathlousdal.

Annonce

God lærdom

Hun suppleres af museumsinspektør på Odder Museum Eva Schmidt, der har ageret konsulent for kunstnerne, når de behøvede hjælp til at finde en lokalhistorisk gentand eller lokalitet. Det har blandt andet ført til besøg på museets magasin.

En kunstner, der har ladet sig inspirere af en anden kunstner. Skulptøren Lone Pedersen har ladet sig inspirere af det stukarbejde, som pryder loftet på Centralhotellet i Odder, og som er lavet af Karl Hansen-Reistrup. Foto: Iga Andersen

- For mig er det en stor oplevelse at se kunstneres fortolkning af ting og steder, som jeg normalt kun forholder mig faktuelt til. Det giver noget helt andet at se, hvordan de formulerer vores fælles forankring. Det kan jeg lære noget af, siger hun.

Forankring

Man kan opleve udstillingen 'Forankring' på Odder Museum til og med 27. februar næste år.

Vær opmærksom på, at museet, som er en del af Moesgaard Museum, er lukket frem til 17. januar på grund af de seneste corona-restriktioner.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Hængt ud som psykopat: Rasmus følte sig forfulgt af chikane, da han forlod kendt Aarhus-café

Danmark

Fredagens coronatal: Sætter rekord med 53.655 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Læser undrer sig over træer med tøj på: - Det er grimt og garanteret ikke sundt for træerne

Erhverv For abonnenter

Julefrokost kulminerede i opsigelser på stribe: Nu rejses der grov kritik af ikonisk Aarhus-café

Debat

Jeg er ikke bange for at spå: Det nye stadion ender som et økonomisk problem

AGF For abonnenter

Transfervinduet lukker snart: Her er fem AGF-spørgsmål, vi endnu ikke har fået svar på

Antallet af børn med forældre på kontanthjælp er næsten halveret på få år

Aarhus

DMI opjusterer stormvarsel: Voldsomt vejr rammer også Aarhus

AGF For abonnenter

Kom med bagom AGFs nye angriber: De spurgte, om han var den nye Kasper Dolberg, men Eskild Dall er gået helt i stå

Kultur

Kender du en oplagt kandidat? Netflix leder efter serietalenter i Østjylland

Aarhus

Blev sat til salg for 38 millioner kroner: Nu er Aarhus-legendes pragtpalæ solgt

Jesper Buch kalder sagen grotesk: - Åndssvage iværksætter-regler bremsede min datters virksomhed

Alarm 112

Efterlysning gav pote: Rema-røver fængslet efter straksdom

Byudvikling For abonnenter

Nabohuset blev bygget 40 cm for tæt på Mogens´ grund: Nu er der faldet en klar afgørelse

Aarhus

Dagens corona-tal: To rekorder og igen over 3.000 nye smittede i Aarhus

Annonce