Annonce
Aarhus

Hvad lavede svensk dødspatrulje i Aarhus?: Sagen er mørkelagt

Et dobbeltdrab i Herlev på to svenske gangstere trak pludselig tråde til Bispehaven, da en 21-årig svensk-somalier gemte sig i Aarhus.

AARHUS: Det skabte voldsom uro og nervøsitet, da en stor gruppe kampklædte betjente en fredag aften sidst i juni væltede ind i Bispehaven i Aarhus V.

Med hunde og løftede geværer startede de en eftersøgning, der endte med at en ung mand stod på et lille udhæng på den udvendige side af en boligblok i 2. sals højde.

Vidner fortalte, at de forinden havde hørt lyden af skud eller en mindre eksplosion. Ingen af delene er bekræftet efterfølgende.

Det, vi ved, er, at den yngre mand, der hang ud udenpå boligblokken, blev hevet ind i lejligheden af politiet og efterfølgende kørt væk derfra. Og at Østjyllands Politi samme aften meddelte på twitter:

Vi har her fredag aften haft en politiindsats i Bispehaven. Vi er fortsat i gang med undersøgelser på stedet. Alt er roligt. Vi ønsker ikke at udtale os mere om indsatsen.

Siden har Østjyllands Politi ikke meldt ud om episoden.

Annonce

Shottaz vs Dödspatrullen

  • De to bander udspringer af det samme svensk-somaliske miljø i Rinkeby ved Stockholm.
  • Ni drab mener svensk politi er knyttet til deres konflikt. Kun ét er blevet opklaret.

I retten med fikseringsbælte

Dagen efter kom der så alligevel nyt. Her kom det frem, at en 21-årig mand var blevet anholdt og varetægtsfængslet i forbindelse med en mørkelagt politiaktion i Bispehaven i Aarhus og et dobbeltdrab i Herlev ved København tre dage forinden.

Ved grundlovsforhøret i retten i Glostrup den lørdag formiddag besluttede en dommer, at offentligheden ikke skulle have informationer om den præcise sigtelse mod den anholdte, og derfor blev retsmødet holdt for dobbeltlukkede døre.

Da den 21-årige mand, en slank, somalisk-udseende mand, blev ført ind i retten var han iført et sort fikseringsbælte, og hans hænder forblev fikserede, indtil han blev anbragt ved siden af sin forsvarer. Udenfor retten var kampklædt politi til stede.

Nedskydning i villakvarter i Herlev

Dobbeltdrabet i Herlev skete altså blot tre dage før anholdelsen i Bispehaven fredag 28. juni. Her blev tre svenske mænd beskudt, mens de sad i en bil i Sennepshavn i Herlev ved København. To blev dræbt - den tredje nåede at flygte.

Ifølge vidner til drabet var der tale om en brutal nedskydning, hvor mændene blev skudt mindst ti gange med flere våben – formentlig både pistol og automat-gevær. Dagen efter havde Københavns Politi identificeret de to dræbte som to svenske mænd på 21 og 23 år.

Ifølge den svenske avis Expressen havde begge de dræbte relation til banden ”Shottaz”, som siden 2015 har været i konflikt med banden ”Dödspatrullen”, begge fra Stockholmsområdet.

Siden anholdelsen af den 21-årige mand i Bispehaven er yderligere tre mænd blevet anholdt i Sverige, hvoraf to er udleveret til Københavns Politi og er blevet varetægtsfængslet ligesom den 21-årige anholdte fra Aarhus.

Ifølge Expressen er den 21-årige anholdte en ledende figur i Dødspatruljen.

Fredag 28. juni væltede kampklædt politi ind i Bispehaven, hvor en 21-årig svensk mand blev anhold efter en dramatisk aktion, hvor han stod uden på en boligblok i anden sals højde. Foto: Ali Agha

Hvorfor endte én i Aarhus

Men hvad har en bandekrig mellem to bander for forstæderne i Stockholm og et dobbeltdrab i Herlev med Aarhus at gøre?

Og hvorfor endte den ene af fire varetægtsfængslede mænd i sagen om dobbeltdrabet med at blive anholdt under en massiv politiaktion med kampklædt politi i Bispehaven?

Tog han toget den forkerte vej i flugtfasen … Og er han endt i Bispehaven ved en tilfældighed, fordi han har familierelationer i Aarhus, eller er der en forbindelse mellem personer i Aarhus og banderne i Stockholm?

Alle spørgsmål som Århus Stiftstidende gerne vil have svar på. Det har dog vist sig svært på grund af de dobbelt lukkede døre.

Hos Østjyllands Politi er meldingen følgende:

- Det er en igangværende efterforskning, som vi naturligvis ikke kan udtale os om.

I området i Bispehaven er der heller ikke mange, der ønsker at tale, men ifølge Århus Stiftstidendes kilder bor der en ung mand fra lokalområdet i lejligheden, hvor den 21-årige svenske mand gemte sig.

Østjyllands Politi har heller ikke ønsket at svare på, hvad der skete med den unge mand, der bor i lejligheden, under hensyn til den igangværende efterforskning.

Svensk politi er ikke som lovet vendt tilbage med en reaktion på avisens undren, ej heller er den ansvarlige for politiets indsats mod bandekonflikter i Stockholm.

Dermed ser det ud til at svaret på - hvorfor tungt bevæbnet politi fredag 28. juni anholdt en ledende figur fra Dødspatruljen i en lejlighed på anden sal i Bispehaven i Aarhus - må vente indtil retssagen mod de svenske mænd starter.

Foto: Ali Agha
Fredag 28. juni væltede kampklædt politi ind i Bispehaven, hvor en 21-årig svensk mand blev anhold efter en dramatisk aktion, hvor han stod uden på en boligblok i anden sals højde. Foto: Ali Agha
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

To gange L.O.C. på hjemmebane

Læserbrev

Læserbrev: Ligestillingsministeren skylder stadig svar

Det glæder mig, at mit indlæg (4. november, red.) om regeringens sløvsind på ligestillingsområdet nåede frem til rette vedkommende. Ligestillingsministerens modsvar (8. november, red.) lader dog noget tilbage at ønske, så jeg håber, han læser med endnu en gang. Mogens Jensen forstår mig helt rigtigt, når han tager mig til indtægt for, at ligestillingen ikke halter i Danmark. Faktisk er Danmark det næstmest lige land i EU, kun, overgået af Sverige, ifølge en ny undersøgelse fra EU’s ligestillingsinstitut. Senest har Megafon også bedt danskerne tage stilling til, om kampen for ligestilling mellem kønnene er gået for vidt. Når 43 procent af de adspurgte erklærer sig enige i det udsagn, fortæller det mig, at danskerne generelt oplever en høj grad af lighed. Det kan Mogens Jensen jo tage med, før han taler ligestillingen længere ned, end virkeligheden tillader. Selv om det generelt går godt med ligestillingen i Danmark, mener jeg stadig, der er plads til forbedring. Det ville Mogens Jensen også vide, hvis han læste, hvad jeg skrev. Meget belejligt undlader ministeren fuldstændig at forholde sig til mine tre eksempler på steder, hvor ligestillingen er udfordret. Ligestillingsministeren skylder stadig et svar på, hvad han vil gøre for at hjælpe de mange kvinder i visse etniske minoritetsmiljøer, som lever i social kontrol uden frihed til at bestemme selv. Når Mogens Jensen undlader at forholde sig til en af vor tids største ligestillingsudfordringer, er det så, fordi han ikke har nogen svar på at løse problemstillingen? I så fald vil jeg opfordre ham til at komme i gang med arbejdet. Jeg mangler også Mogens Jensens svar på, hvordan han vil hjælpe de prostituerede, som ikke ønsker at forlade miljøet, men som i stedet ønsker rettigheder svarende til deres pligter. Hykleriet skriger jo til himlen, når socialdemokraterne med den ene hånd tager imod skattebetaling fra de prostituerede og med den anden hånd peger stigmatiserende på dem. På trods af uenigheden vil jeg rose Mogens Jensen for at afsætte midler til en undersøgelse af internetfora, hvor navnlig unge mænd opildner hinanden til diskrimination og seksuelle krænkelser mod kvinder. Det hører ingen steder hjemme, og det vil jeg gerne rose ministeren for at reagere på. Når det er sagt, savner jeg stadig Socialdemokraternes reflekterede bud på at løse nogle af vor tids største ligestillingsudfordringer. Det gælder ikke mindst i landets ghettoområder, hvor ligestilling langt fra er normen. Jeg er med på, at socialdemokraterne tror, de kan løse problemerne ved at bruge flere penge, men er det virkelig Mogens Jensens alvor at løse de store sociale udfordringer med et kursus og en kampagne til 600.000 kroner? Endelig vil jeg gerne opfordre ministeren til at tale ligestillingen op i stedet for ned. Det er muligt, at ligestillingen halter i Mogens Jensens hoved, men det generelle billede viser Danmark som et af verdens bedste lande, når det kommer til rettigheder og muligheder for alle mennesker.

Annonce