Annonce
Debat

Hvad med de højere priser på smøger, Løkke?

Røg: Statsminister Lars Løkke Rasmussen leverede et par yderst interessante udtalelser, da jeg debatterede fremtidens sundhedsvæsen med ham på årets Lægemøde (Lægeforeningens repræsentantskabsmøde) for nylig.

For det første slog statsministeren fra talerstolen fast, at der ”er et uomtvisteligt behov for at investere noget mere i sundhedsvæsenet”. Han fulgte selv op i vores efterfølgende debat og lovede, at "ja, jeg vil gerne give flere penge til sundhedsvæsenet. Hvor mange det præcist bliver, det siger jeg, når valgkampen starter".

For det andet åbnede han op for – igen, først når valgkampen er i gang – at spille ud med højere priser på cigaretter.

Jeg vil ikke kloge mig på politisk timing, men det er på høje tid med begge initiativer. Hverken regeringen eller Socialdemokratiet har indtil nu klart meldt ud, at de afsætter, hvad der skal til. De beløb, som har været nævnt, dækker simpelthen ikke, hvad der er brug for. For faktum er, at sundhedsvæsenets økonomi har været presset på grund af smalhals i bevillingerne siden finanskriseårene. Realvæksten har ligget på omtrent en procent fra 2010 og frem, hvilket knap dækker, at der kommer flere – ofte ældre – patienter til. År for år frem til 2050 er der udsigt til flere ældre og flere patienter med behov for mere behandling og pleje. Alene frem til 2025 kommer der 39 procent flere i aldersgruppen 80-89 år. Samtidig kommer der hele tiden nye behandlinger og ny teknologi til, som kan redde og forbedre liv, men som selvfølgelig også koster penge. Derfor er det helt nødvendigt med et reelt og langvarigt løft af sundhedsvæsenets økonomi.

Vi har på baggrund af en rapport fra VIVE anbefalet et løft på to procent årligt til 2025 med blandt andet Ældre Sagen, Danske Patienter, Danske Handicaporganisationer, FOA og Dansk Sygeplejeråd. Senest er Danske Regioner kommet med lignende forslag, hvilket kun understreger vigtigheden af at investere nu.

På samme måde er markant højere priser på tobak heller ikke noget, man kan komme udenom. Hvert år dør 13.600 af tobaksrelaterede sygdomme, og 40 børn og unge begynder at ryge hver dag. Det skal vi selvfølgelig sætte en stopper for, og der ved vi, at dyrere cigaretter er meget effektivt. Det skal følges af neutrale pakninger, tobakken skal gemmes væk, og der skal arbejdes for flere røgfri miljøer. Og alle storrygere skal i en periode kunne få gratis rygestopmedicin, når de samtidig følger et rygestoprådgivningsforløb.

At investere massivt i at kunne behandle flere patienter og tilbyde nye behandlinger. At prioritere børn og unge ved bl.a. at sætte cigaretpriserne markant op. Begge dele er sundhedspolitiske tiltag, som vi som læger tillægger afgørende betydning.

Derfor vil Lægeforeningen også følge nøje med i, hvad både statsministeren og de andre partiledere konkret spiller ud med, når valgkampen er skudt i gang.

Andreas Rudkjøbing
Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten her

Aarhus For abonnenter

Her vil byrådet skabe vild natur: Men hov - naturen her er allerede vild

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Aarhus til tops i stor undersøgelse: Derfor er Aarhus en af de bedste byer i verden for iværksættere

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er det her Østjyllands næste Michelin-stjerne? Derfor er svaret lige nu, nej

Alarm 112

Lokummet brændte i Veri Centeret: Politiet kan ikke udelukke, at branden var påsat

Debat

Stiften mener: Byens cityassistenter glemte alt om deres fornemste opgave

AGF

Ung AGF-back stopper straks karrieren: Vil prøve noget andet end fodbolden

Aarhus For abonnenter

Efter indædt slagsmål: Idyllen på Himmelbjerget synes genoprettet

Debat For abonnenter

Avisen mener: Kulturminister vil sikre EM-fodboldheltenes kampe på nationalt tv, men pas på med at stikke os blår i øjnene

Erhverv

Værs'go, nu kan du købe din nye bolig: Skåde-villa sætter prisrekord i Aarhus

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Aarhus

Efter bøderegn på Kongevejen: Rådmand indfører gratis parkering ved Friheden ugen ud

Aarhus For abonnenter

Brandmand ramt af kræft og blodpropper: - Det er ufatteligt, at jeg ikke kan blive undersøgt for PFOS-forgiftning

Aarhus

Sophies drøm er blevet til virkelighed: Ny Aarhus-butik hylder populært fænomen

Annonce