Annonce
Debat

Hvad med de højere priser på smøger, Løkke?

Røg: Statsminister Lars Løkke Rasmussen leverede et par yderst interessante udtalelser, da jeg debatterede fremtidens sundhedsvæsen med ham på årets Lægemøde (Lægeforeningens repræsentantskabsmøde) for nylig.

For det første slog statsministeren fra talerstolen fast, at der ”er et uomtvisteligt behov for at investere noget mere i sundhedsvæsenet”. Han fulgte selv op i vores efterfølgende debat og lovede, at "ja, jeg vil gerne give flere penge til sundhedsvæsenet. Hvor mange det præcist bliver, det siger jeg, når valgkampen starter".

For det andet åbnede han op for – igen, først når valgkampen er i gang – at spille ud med højere priser på cigaretter.

Jeg vil ikke kloge mig på politisk timing, men det er på høje tid med begge initiativer. Hverken regeringen eller Socialdemokratiet har indtil nu klart meldt ud, at de afsætter, hvad der skal til. De beløb, som har været nævnt, dækker simpelthen ikke, hvad der er brug for. For faktum er, at sundhedsvæsenets økonomi har været presset på grund af smalhals i bevillingerne siden finanskriseårene. Realvæksten har ligget på omtrent en procent fra 2010 og frem, hvilket knap dækker, at der kommer flere – ofte ældre – patienter til. År for år frem til 2050 er der udsigt til flere ældre og flere patienter med behov for mere behandling og pleje. Alene frem til 2025 kommer der 39 procent flere i aldersgruppen 80-89 år. Samtidig kommer der hele tiden nye behandlinger og ny teknologi til, som kan redde og forbedre liv, men som selvfølgelig også koster penge. Derfor er det helt nødvendigt med et reelt og langvarigt løft af sundhedsvæsenets økonomi.

Vi har på baggrund af en rapport fra VIVE anbefalet et løft på to procent årligt til 2025 med blandt andet Ældre Sagen, Danske Patienter, Danske Handicaporganisationer, FOA og Dansk Sygeplejeråd. Senest er Danske Regioner kommet med lignende forslag, hvilket kun understreger vigtigheden af at investere nu.

På samme måde er markant højere priser på tobak heller ikke noget, man kan komme udenom. Hvert år dør 13.600 af tobaksrelaterede sygdomme, og 40 børn og unge begynder at ryge hver dag. Det skal vi selvfølgelig sætte en stopper for, og der ved vi, at dyrere cigaretter er meget effektivt. Det skal følges af neutrale pakninger, tobakken skal gemmes væk, og der skal arbejdes for flere røgfri miljøer. Og alle storrygere skal i en periode kunne få gratis rygestopmedicin, når de samtidig følger et rygestoprådgivningsforløb.

At investere massivt i at kunne behandle flere patienter og tilbyde nye behandlinger. At prioritere børn og unge ved bl.a. at sætte cigaretpriserne markant op. Begge dele er sundhedspolitiske tiltag, som vi som læger tillægger afgørende betydning.

Derfor vil Lægeforeningen også følge nøje med i, hvad både statsministeren og de andre partiledere konkret spiller ud med, når valgkampen er skudt i gang.

Andreas Rudkjøbing
Annonce
Aarhus For abonnenter

Analyse: De gamle og de handicappede blev lovet flere penge - den ene part må nøjes med en slatten redningskrans

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Se videoen: 600 cykelryttere mindes Chris Anker Sørensen til cykelløb i Hammel

Aarhus For abonnenter

Kollaps flår et blødende sår i Enhedslisten i Aarhus: - Jeg er mega-vred og oplever en åbenlys tillidskrise

Debat

Den lange sang om et nyt, stort stadion: Endelig en sejr til AGF… men andre svære kampe venter

Alarm 112

Travl nat for brandvæsenet: Flere containerbrande i Gellerup

Erhverv

Generationsskifte i sjette gear: Bilfamilie bygger nyt bilhus ud til Grenåvej

Aarhus For abonnenter

Flere føler sig til grin: Inge og Birgit er begge indkaldt til 'forundersøgelser' - i år 2027

Debat

Debat: Er de varme hænder hele løsningen på fremtidens velfærdskabale?

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Se video: De stenriges legetøj - 45 superbiler rullede ind på torvet

Danmark

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Danmark

Ny bog er et forsvar for storbyen: - Større storbyer er vores bedste kort i kampen mod klimakatastrofen

Kultur For abonnenter

Pip pip på Svalegangen: En stork flyver ikke pludselig til Færøerne, fordi den har lyst

Sport

En drilsk klausul: Derfor var det nødvendigt for Skanderborg Aarhus at skrive ny kontrakt med Danmarks største talent

Annonce