Annonce
Debat

Hvad mener du, Medom: En fisk skal vel ikke bedømmes på sin evne til at klatre i træer?

"Det er al ære værd at ville tilpasse til de rette rammer undervejs, men det er en hård proces for barnet, som langt hellere skal placeres i en ramme, hvor det har plads til at vokse. Lige nu bedømmer man fisk på deres evne til at klatre i træer", mener debattøren. Arkivfoto: Morten Pape
Annonce

DEBAT: Kære Thomas Medom, rådmand for Børn og Unge i Aarhus Kommune, når du udsender en pressemeddelelse med overskriften "Flere specialelever presser folkeskolernes økonomi", må det være at give børnene skylden for den samlede dårlige økonomi. Jeg er glad for, du knokler for at opnå en bedring for alle. Jeg er også glad for, at du mener, børn med særlige behov skal i skolerammer, der er tilpasset dem og ikke omvendt.

Set fra mit synspunkt presser man børn i folkeskolen til mistrivsel ved at beholde dem i utilstrækkelige skoletilbud alt for længe, ved at forhale udredning og dermed ikke kender til barnets reelle behov og risikerer at traumatisere barnet undervejs. Nu vil man ovenikøbet bedømme skolerne på deres evne til at holde på børn med specielle behov.

Det er al ære værd at ville tilpasse til de rette rammer undervejs, men det er en hård proces for barnet, som langt hellere skal placeres i en ramme, hvor det har plads til at vokse. Lige nu bedømmer man fisk på deres evne til at klatre i træer.

Det er klart, at Thomas Medom tænker i at udvikle tilbud til alle variationer af skolebehov, men det er Landsforeningen Autisme Kreds Østjyllands opgave at gøre opmærksom på de helt særlige, komplekse vanskeligheder, børn med autisme har. Her er det specialpædagogiske, individuelle tilbud langt vigtigere end det lokale. En mellemform baseret på lokale "synes'ninger" vil være gift. Fastholdelse af et barn med autisme i "fællesskabet" lokalt for fællesskabets skyld - det er kommunalt magtmisbrug.

Naturligvis glædes jeg over, at velformulerede forældre kan tale sig til skræddersyede tilbud - det kunne jeg godt ønske for alle. Det er dejligt, Thomas Medom har ambition om at etablere de rette rammer for læring og trivsel.


Nogle slår sig så hårdt, at de aldrig rejser sig igen, resten går rundt og tror, de er dumme og uduelige, fordi de ikke kan imødekomme kravet om at klare sig på den tørre jord.


Jeg ville gerne kunne anerkende denne ambition som en fælles ambition, men der undrer det mig, at man har udelukket min forening, da man nys nedsatte advisoryboard vedrørende etableringen af mellemformer. Vi besidder den viden, der skal til for at lave de rette rammer til lige netop vores børn. Vi ved, hvordan man får etableret det gode forældresamarbejde, som er så vigtigt for vores børns trivsel.

Jeg har dyb beundring for de pædagoger og lærere, der på trods af manglende kollegial sparring, ledelsesmæssig manglende grundviden om autisme, manglende efteruddannelse, manglende forberedelsestid og uoverskuelig klassesammensætning bedriver vellykket pædagogik og undervisning - de fortjener stor tak og bedre arbejdsforhold.

Men de er så ufatteligt få, og vi i Landsforeningen Autisme Kreds Østjylland hører, hvor galt det går, når man forsøger at jage fisken op i træet - nogle slår sig så hårdt, at de aldrig rejser sig igen, resten går rundt og tror, de er dumme og uduelige, fordi de ikke kan imødekomme kravet om at klare sig på den tørre jord.

Børn i de rette rammer trives, og vi vil rigtigt gerne endnu engang mødes med dig, Thomas Medom, så vi kan berige hinandens synspunkter - og ikke skal gøre det via Stiften.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Debat: Værdig tilbagetrækning

Coronavirus

Live: Over halvdelen af de corona-ramte kender ikke selv smittekilden

Annonce