Annonce
Aarhus

Hvad skal der ske med kunsten?

Posthuslukning. Byens sidste posthus er spækket med kvalitetskunst. Men noget af det kan næppe flyttes.

Annonce

Posthuset på Banegårdspladsen er et af de få steder, hvor det kan være en fornøjelse at vente. For så får man tid til at lade øjnene gå på opdagelse på væggene i ekspeditionslokalet.

Her hænger der malerier af den anerkendte kunstner Axel P. Jensen. Og her er der store vægmalerier med lokale motiver. Blandt andet et 32 kvadratmeter stort motiv fra Sydhavnen af K.F. Hansen-Reistrup, som Foreningen for Bykultur i Aarhus har betegnet som »meget bevaringsværdigt.«

Hvad skal der nu ske med dem, når posthuset lukker og erstattes af en postbutik i Føtex?

Og hvad skal der ske med de fire kopier af malerier, som posthuset modtog for år tilbage?

Kopier?

Jo, den er god nok.

I 2008 fik posthuset tilbudt en noget ualmindelig gave: Fire kopier af billeder, som posthuset i forvejen havde hængende. Blandt andet to af Axel P. Jensens værker.

Det var et tilbud, som blev mødt med en vis skepsis på posthuset, Hvad i alverden skulle posthuset, som var spækket med kvalitetskunst, med kopier?

Men efterhånden som den rette sammenhæng gik op for ledelsen, blev man mere og mere interesserede.

De fire billeder var malet af Wanda Andersen, som dengang var en anerkendt kunstmaler. Hun var gift med overpostinspektør Jacob Andersen, som fra 1933 til 1940 havde tjenestebolig på 2. sal i den nuværende postbygning. Hun blev så fascineret af Axel P. Jensen og to andre kunstnere, at hun bad om lov til at kopiere deres billeder, og det fik hun lov til.

Giveren, Erik With-Pedersen fra Vejle, gav posthuset billederne med én klausul: De skal hænge på anden sal, hvor de blev malet. Og nu begynder så problemerne at melde sig. Eller udfordringerne, som PostDanmarks kommunikationsafdeling sikkert ville formulere det:

For hvad skal der ske med vægmalerierne, hvis bygningen skal sælges? Hvor skal de flytbare malerier flyttes hen?

Og hvad med Wanja Andersens fire kopier, som er klausuleret til at hænge på 2. sal i bygningen?

Svaret er, at - det kan der ikke svares på endnu. Dog ligger det fast, at malerierne ikke skal flyttes op til Føtex, hvor afløseren for posthuset åbner 22. oktober. Hvis nogen skulle have fået den tanke.

»Vi kan simpelhen ikke sige noget endnu. Som sagt er det ikke engang afklaret, om vi vil sælge bygningen. Hvis det sker, vil vi gøre en stor indsats for at finde den bedste løsning for kunsten på posthuset,« siger Jørgen Fischer, chef for posthusene i Danmark.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Klumme: Få nu fingeren ud af næsen

Aarhus

Børn og unge hårdt ramt: Omkring 30 smittede og 300 børn er sendt hjem fra århusianske skoler og dagtilbud

Coronavirus

Ny aftale om genåbningen på plads: Forsamlingsforbud opretholdes og baråbningstider udvides

Annonce