Annonce
Debat

Hvad skal der ske med landsbyerne, hvis skolerne lukker?

Daniel Aage Holm, næstformand i Dansk Folkepartis Ungdom Århus/Østjylland. Pressefoto
Annonce

Læserbrev:  Som medlem af Dansk Folkeparti og kandidat til det kommende kommunevalg i 2021 har jeg med stor interesse fulgt med i debatten om en ny skolestruktur i Skanderborg Kommune. Og her er jeg rigtig glad for, at DF's byrådsmedlemmer har rettet blikket mod vores landsbyer og de skoler, vi har dér.

For mig er det vigtigt, at vi bevarer vores skoler i landsbyerne og netop derfor ikke sætter udviklingen i stå i disse. Vi har set i mange kommuner, hvor det er sket, at det har betydet, at byerne lige så stille er blevet til spøgelsesbyer, og alt foreningsliv ligesådan - stille og roligt uddør.

I Skanderborg Kommune har man valgt at sætte fokus på vores centerlandsbyer, men alligevel er der byrådsmedlemmer, der vil lukke udskolingen både i Herskind og Stjær. Det hænger ikke sammen. De borgerlige partier forslog før sommerferien, at der skulle sættes yderligere fokus på landsbyerne. Desværre ville ”rød blok” ikke være med til dette, og det er uforståeligt, når så en stor del af kommunens befolkning bor i landsbyerne.


Nu er det på tide at få livet tilbage til landsbyerne og væk fra den stigende centralisering.

Daniel Holm


I Ry vil man bygge en ny skole, som så skal modtage eleverne fra indskolingen (0.-3 klasse) fra Knudsøskolen og Bjedstrup skole. Begge skoler skal lukke og laves om til specialtilbud for Låsby og Hørning Skole, hvilket rent logistisk ikke vil give nogen mening, hvis man spørger mig. Foruden de to ovennævnte skoler skal den nye også modtage indskolingen fra Mølleskolen, som så i bytte vil modtage udskolingen fra begge.

Det er heller ikke rimeligt over for lokalsamfundet, som kommer til mærke de manglende skoler. Elever, der er vant til at cykle til og fra skole, skal enten med bus eller køres af deres forældre til skole i Ry (eller cykle langs/og over trafikerede veje). Hvem skal så tage ansvaret for dette?

Jeg ville hellere, at man undersøgte mulighederne for at udvide de to landsbyskoler, undersøge, om ikke nogen af eleverne på Mølleskolen kunne flyttes til dem uden at rykke dem langt væk. Det virker for mig til at være en bedre og billigere løsning. I alt for mange år har det været den omvendte vej, så nu er det på tide at få livet tilbage til landsbyerne og væk fra den stigende centralisering.

Der er ingen tvivl om, at Mølleskolen er for stor. Det har vi set i flere tilfælde, hvor problemer blandt eleverne ikke er blevet opdaget i tide og dermed har udviklet sig til store sociale problemer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce