Annonce
Erhverv

Hvad skal fremtidens danske landmænd få ud af jorden?

Deltagerne ved Future Farmings første møde i advisory boardet i juni var - fra venstre mod højre - Ejnar Schultz, Just Jensen, Svend Christensen, Ole Green, Jakob Lave (udviklingschef i Seges - ikke i boardet), Lars Hvidtfeldt, Søren Bisp (chefkonsulent Future Farming/Seges - ikke i boardet), Hanne C. Bertram, Malthe C. Holst, Nicolai Hansen, Henrik Jørgen Andersen og Louise Helmer. Board-medlemmerne Sebastian Søderberg, Søren Tinggaard, Jesper Pagh og Lene Lange var alle forhindret i at være fysisk til stede og er derfor ikke med på billedet. Pressefoto

En tænketank med branchens tunge mænd og kvinder og et forum for såkaldt 'crazy youngsters' skal vise vejen for dansk fødevareproduktion fem år eller mere frem i tiden. Tovholder er Seges - landbrugets videnscenter.

Dansk landbrug har historisk set stået stærkt - også internationalt - båret blandt andet af andelsbevægelsen, godt købmandskab og stor knowhow.

Fødevaresektoren bidrager stadig med omkring en fjerdedel af den samlede danske vareeksport. I 2016 lød klyngens eksport-total på 156,4 mia. kroner, og det er en styrkeposition, som landbruget som minimum gerne vil fastholde.

Men landmændene er udfordret på flere fronter. Innovation i landbruget er typisk gået indefra egne rækker og ud i markedet og generelt fanget mellem en tidskrævende omstilling og en kort udviklingshorisont. Samtidig stiller globaliseringen, den teknologiske udvikling og øget transparens i værdikæden større krav til evnen til at se ind i fremtiden.

Derfor er de fra Jens Hansens og de andre bondegårde begyndt at efterspørge et større udsyn, for hvad skal de - og vi - leve af i fremtiden, når mælkepriser og svinenoteringer er under konstant pres, og buræg bliver udfaset fra dag til dag?

Future Farmings advisory board

Lars Hvidtfeldt (formand), landmand og viceformand i Landbrug & FødevarerLouise Helmer, adm. direktør, Centrovice (rådgivning for landbrug og erhverv på Fyn)

Nicolai Hansen, adm. direktør, KMC (Kartoffelmelcentralen)

Sebastian Søderberg, VP New Business Devl., Incubation & Acquisitions, Novozymes

Ole Green, adm. direktør, Agro Intelligence

Hanne C. Bertram, professor, differentierede og biofunktionelle fødevarer, AU

Jesper Pagh, Group VP, Animal Nutrition, DLG

Lene Lange, forskningsleder, bioøkonomi, DTU

Malthe C. Holst, landmand, Vrejlev Kloster og Ingstrup Mejeri

Just Jensen, professor, genetik, AU

Henrik Jørgen Andersen, Senior Manager R&D, Arla Foods Ingredients

Svend Christensen, institutleder, Plante- & Miljøvidenskab, KU

Søren Tinggaard, VP Export, Danish Crown

Ejnar Schultz, direktør, Innovation, Seges

Forretning frem for forskning

Svaret fra landmændenes egen organisation, Landbrug & Fødevarer og videnscentret Seges, hedder Future Farming. Et nyt initiativ, hvor formålet er at sikre, at dansk landbrug fortsat er i front for udviklingen af fremtidens fødevareproduktion gennem banebrydende idéer og nye forretningskoncepter via samarbejde mellem forskning og forretning.

Men først og fremmest med fokus på forretningsdelen.

- Målet er at skabe mere værdi for den landmandsejede værdikæde. Det er hele tiden med en forretningsmæssig vurdering for øje og ikke bare for forskningens skyld. Der skal komme penge ud af initiativet inden for fødevareklyngen, forklarer Søren Bisp, chefkonsulent i Future Farming.

Tidshorisonten for arbejdet i Future Farming-regi er fem år plus.

I første omgang er der sammensat et advisory board på tværs af virksomheder, organisationer og institutioner - 14 personer i alt - som et krydsfelt for innovation med ret til at udfordre og provokere tankerne om fremtidens landbrugsproduktion i Danmark, som det officielt hedder sig. De mødte hinanden første gang i begyndelsen af juni med tre spørgsmål på dagsordenen:

Hvilke faktorer vil påvirke dansk landbrug mest dramatisk om fem år? Hvilke helt nye markedsmuligheder og nye forskningsbehov kalder det på? Og hvilke aktiviteter, projekter og nye tilgange bør Future Farming arbejde videre med?

Annonce

De tunges drenge tænketank

- Fremtiden er det helt store guldæg. Derude, hvor vi ikke ved, hvad vi skal. Vi snakker ikke næste år, for det kan de fleste godt overskue, såp opgaven for vores advisory board bliver at rådgive os om, i hvilken retning vi skal arbejde og holde os på sporet i forhold til fremtiden. Derfor er der også tale om folk med et stort kendskab inden for fødevarer, og målet er ikke enighed om bordet, men at vi kommer hele vejen rundt, siger Søren Bisp.

Nicolai Hansen, administrerende direktør i KMC, Søren Tinggaard, VP Export - Danish Crown, Henrik Jørgen Andersen, Senior Manager R&D - Arla Foods Ingrediens og Hanne C. Bertram, professor, Institut for Fødevarer ved Aarhus Universitet er nogle af board-medlemmerne.

Søren Bisp har en fortid hos blandt andet Danpo og Jysk og er nyansat i Seges, hvor han blandt andet skal sørge for, at idéerne i Future Farming-initiativet bliver kanaliseret ud og arbejdet videre med i fødevareklyngen:

- De frø, der bliver sået, skal plejes, og vores vigtigste opgave er i første omgang at få sat nogle projekter i gang her i huset. Idealet er så, at projekterne er aktive ude hos landmændene om fem år.

Annonce

Forum for 'crazy youngsters'

5Og selv om landbrugets nye advisory board arbejder på den lange bane, som er fem år frem i tiden eller længere, så blev de første tre indsatsområdet peget ud allerede på det første møde - nemlig dataanvendelse, cirkulær økonomi og planteproteiner.

- Dansk landbrug er et af de mest datatunge i verdenen allerede, men vi skal få endnu mere ud af vores data, og lære at bruge det endnu bedre. Samtidig er det også ret forskelligt, hvor meget man anvender data inden for forskellige segmenter for eksempel mellem planter, svin og kvæg, siger Søren Bisp og fortsætter:

- Alle siger cirkulær økonomi for tiden, og det gør vi også. Hvordan tænker vi alle led i fødevarens værdikæde med fokus på ansvarlig og bæredygtig produktion? Og endelig er der planteproteiner. Vi har brug for mere viden om bionedbrydelige, ikke-fossile råvarer, og om hvordan vi kan splitte råvarer som græs eller roer op i værdifulde enkeltdele.

Udover det nye advisory board er Future Farming også i gang med at nedsætte et forum af 'Crazy Youngsters' - otte-ti unge landmænd, etnografer eller studerende med indblik og interesse i fødevarer og produktionsteknologi. De skal reelt køre deres eget forløb, men samtidig fungerer som 'modvægt' både alders- og erfaringsmæssigt til advisory board-medlemmerne.

Annonce

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

AGF For abonnenter

Stiftens analyse: Det er ikke mange AGF-spillere, der kan se sig selv i spejlet - holdet skal finde en decideret måltyv, hvis de vil tilbage til den sjove ende af tabellen

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Rikke-Marie skal scannes for alvorlig sygdom, men hospitalet har først tid i 2024: - Jeg troede ikke mine egne øjne

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Et af byens ældste spisesteder har kendt rigmand som erklæret stamkunde - det forstår man

Aarhus

Aarhus Pride lukker flere centrale gader: Få seneste nyt om trafik og politi

Debat

Vi sad med ryggen mod muren foran politikerne: Jeg er rystet over, hvordan det lokale demokrati fungerer

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Aarhus

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Aarhus For abonnenter

Rådmand afviste fællesråds repræsentant til møde om havneudvidelse: Det beklager han nu

Erhverv

Frø-virksomhed er blevet en blomstrende forretning: Vækstkurven er stejl, fortæller direktør

Kultur

En læser undrer sig: Hvorfor dropper Friheden ikke musikere, som Tivoli i København aflyser af frygt for slåskampe?

Ministerium vil sælge bolig i New York på 353 kvadratmeter

Aarhus

Køreplanen er klar: Letbanen skruer op for trafikken

Aarhus For abonnenter

Fra Napoleons generaler til Jægergårdsgade: På Klassisk 65 er de danmarksmestre i at sable champagne

Alarm 112

Tidligere ansat i politiet tiltalt for hacking og børneporno: Skaffede sig ulovlig adgang til 140 kollegers mobiltelefoner

Annonce