AARHUS: Aros skal have ny direktør. Men hvem skal styre det århusianske kunstmuseum fra 1. januar 2022? Det ser ud som om, kvinderne står i kø.
Mest oplagte er Gitte Ørskou og Marie Nipper, som begge er tidligere medarbejdere på Aros. Outsidere kan være Karin Hindsbo og Lise Pennington.
Men når den type job bliver opslået, vil der altid komme kandidater, som er umulige at forudse.
Nogle kan være mere oplagte end andre til topposten på Danmarks næstmest besøgte kunstmuseum. Aros er i besøgstal kun overgået af Louisiana i Humlebæk, ja, et år - 2017 - var Aros største i landet med lidt over 658.000 gæster.
Så det er et stort, internationalt museum at blive leder for og et eftertragtet job for mange. Lønnen er i omegnen af 1,5 millioner kroner om året - det var, hvad Erlend Høyersten fik.
Et bud på emner
Vi forsøger her at give et bud på, hvem der kunne være kandidater. Vi ved ikke, om de vil søge jobbet, så dette handler udelukkende om deres kvalifikationer.
Bestyrelsen for kunstmuseet Aros har endnu ikke beskrevet profilen på den nye direktør.
Carsten FodeVi nedsætter snarest et ansættelsesudvalg, som får som sin første opgave at beskrive den ønskede profil.
- Vi nedsætter snarest et ansættelsesudvalg, som får som sin første opgave at beskrive den ønskede profil, siger formand Carsten Fode.
Erlend Høyersten har straks forladt posten efter den undersøgelse, som det uafhængige konsulentfirma Crecea har lavet. Den konkluderer, at en del medarbejdere oplever udfordringer med ledelses- og organisationskulturen på Aros, og der er sket krænkende handlinger.
Overinspektør Lise Pennington har indtil videre overtaget museets daglige ledelse, mens Høyersten står til rådighed for bestyrelsen indtil 31. december.
Gitte Ørskou
Gitte Ørskou er lige nu direktør på Nordens største kunstmuseum, Moderna Museet i Stockholm.
Det er et spørgsmål, om hun vil betragte Aros som et skridt nedad, fordi hun kan være interessant for andre større europæiske museer.
Gitte Ørskou er kunsthistoriker og var ansat som inspektør på Aros indtil 2009.
Her scorede hun jobbet som direktør på Nordjyllands Kunstmuseum i Aalborg. Det hedder nu Kunsten Museum of Modern Art Aalborg.
Tiden i det nordjyske var en tordnende succes for Gitte Ørskou. Hun var i stand til at hente penge til både en modernisering af museet, der er tegnet af den kendte finske arkitekt Alvar Aalto, og til glimrende udstillinger. I hendes tid som chef steg besøgstallet kraftigt.
Hun er 49 og fylder 50 år 18. oktober. Familien på seks bor i Helenelyst i Brabrand, og Gitte Ørskou pendler mellem Danmark og den svenske hovedstad, hvor hun har en lejlighed. Hendes mand Dan Bøndergaard er gymnasielærer, og parret har tilsammen fire børn mellem 13 og 29 år. Lige nu planlægger de at flytte til Sverige.
Gitte Ørskou er ikke kun kompetent og dygtig til sit job i museumsverdenen. Hun er også efterspurgt til poster uden for denne, for eksempel hos Statens Kunstfond, Aarhus Universitets bestyrelse, Spar Nord Fonden, Aarhus Festuge, Det Jyske Kunstakademi, Kulturmødet Mors, Danske Museer og Overgaden Institut for Samtidskunst.
På Aros havde hun blandt andet ansvar for udstillinger med Michael Kvium og den japanske kunstner Mariko Mori.
Ørskou er opvokset i Frejlev i Nordjylland og blev student fra Aalborg Katedralskoles billedkunstlinje i 1990.
Hun er mag.art. i kunsthistorie fra Aarhus Universitet i 2000 og blev samme år ansat som inspektør ved Esbjerg Kunstmuseum. 2001-2009 var hun inspektør og overinspektør ved Aros Aarhus Kunstmuseum. 2009-2019 var hun direktør for Kunsten Museum of Modern Art Aalborg, og i september 2019 tiltrådte hun som direktør for Moderna Museet i Stockholm.
Tv-seere kan have oplevet hende i DR's kunstquiz.
Marie Nipper
En anden tidligere medarbejder på Aros er også en god kandidat. Marie Nipper er 42 år og dermed syv år yngre end Gitte Ørskou og har af den grund ikke erfaring på samme niveau.
Men hun har vist sine store evner i kunstlivet og er ret ny direktør på udstillingsstedet Copenhagen Contemporary. Her afløste hun den tidligere Aros-direktør Jens Erik Sørensen, som efter tiden på Aros blev hentet til at bygge stedet op i København.
Marie Nippers format bliver understreget af, at hun har været hentet til England som senior kurator og direktør for kunstmuseet Tate Liverpool. Hun har kurateret en lang række internationale udstillinger og fungeret som konsulent på større og mindre udsmykningsopgaver for både offentlige og private institutioner og virksomheder.
Hun var ekstern kurator på Aros-triennalen "The Garden" i 2017. Det var hende, som fandt den tyske kunstner Katharina Grosse, som skabte enorm debat, da hun malede Mindeparken og Strandvejen pink og hvid.
Der er også bud efter hende udefra. Hun er med i bestyrelsen for Bikubenfonden og bistår professionelle kunstnere og kulturinstitutioner med at gå nye veje.
Marie Nipper og hendes mand Simon Frise Eriksen, der er direktør for arkitekturvirksomheden Chart, har et vældig godt kendskab til Aarhus. Begge er vokset op i Risskov.
Copenhagen Contemporary er oprindelig opbygget på Papirøen i København, men ligger nu i skibsværftet B&W’s gamle svejsehal på Refshaleøen i 7000 kvadratmeter højloftede industrihaller.
Marie Nipper har tidligere været overinspektør og medlem af ledelsen på Aros Aarhus Kunstmuseum. Hun er stærkt interesseret i samtidskunst, ofte med store installationer.
Hun har også medvirket i DR's kunstquiz.
Lise Pennington
Lige nu er Lise Pennington fungerende chef for Aros Aarhus Kunstmuseum. Hun har stor faglig viden, men ingen erfaring som museumsleder og har stået i skyggen af Erlend Høyersten på Aros.
Hun har blandt meget andet været kurator på udstillinger med J.F. Willumsen, Douglas Gordon og Wes Lang.
Pennington virker som en stærk nummer to i en ledelse. Hun er mag.art. og blev overinspektør på Aros 1. januar 2016 efter Marie Nipper. Erlend Høyersten sagde dengang, at Lise Pennington ville blive en central spiller i arbejdet med at nå Aros' mål i visionsplan 2020. Hun blev på det tidspunkt en del af ledelsen.
Hun blev mag.art. i 2003 fra Aarhus Universitet og har været tilknyttet Aros siden 2007, hvor hun startede som inspektør.
Karin Hindsbo
Fra Norge kan måske komme en overraskende ansøgning.
På Nasjonalmuseret i Oslo er Karin Hindsbo direktør. Hun har en fortid i Aarhus, blandt andet i Kunstbygningen, der nu hedder Kunsthal Aarhus. Hun er 47 år og uddannet cand.mag. i kunsthistorie og idéhistorie fra Aarhus Universitet i 2002.
Siden var hun skribent, redaktør, forelæser og udstillingsleder i dansk kunstliv. Hun var leder af Sørlandets Kunstmuseum i Kristiansand fra 2012 til 2013 og fra januar 2014 til 2017 var hun direktør ved KODE Museerne i Bergen. Her afløste hun, ja, hvem mon ... Erlend Høyersten.
I 2017 blev hun direktør for Nasjonalmuseet.
Chefer på kunstmuseer i Danmark
Direktørposterne på andre af landets kunstmuseer og kunsthaller er besat med:
Poul Erik Tøjner, Louisiana, Humlebæk
Mikkel Bogh på Statens Museum for Kunst, København
Gertrud Hvidberg-Hansen, Ny Carlsberg Glyptotek, København
Christian Gether, Arken, Museum for Moderne Kunst, Ishøj
Jacob Thage, Museum Jorn i Silkeborg
Lise Jeppesen, Randers Kunstmuseum
Claus Hagedorn-Olsen, Horsens Kunstmuseum
Holger Reenberg, Heart-museet i Herning
Ove Sørensen, Vejle Kunstmuseum
Karen Grøn, Trapholt i Kolding
Inge Merete Kjeldgaard, Esbjerg Kunstmuseum
Lasse Andersen, Kunsten i Aalborg
Stine Høholt, Kunsthallen Brandts, Museet for Fotokunst og Fyns Kunstmuseum i Odense
Andrea Rygg Karberg, Nivaagaards Malerisamling
Anne-Birgitte Fonsmark, Ordrupgaard
Ulrikke Neergaard, KØS Museum for kunst i det offentlige rum i Køge
Lisette Vind Ebbesen, Skagens Kunstmuseer
Anders Gaardboe Jensen, Holstebro Kunstmuseum.