Annonce
Aarhus

Hvem bliver Aros' næste direktør? Kvinderne står i kø

Gitte Ørskou vil værre en oplagt kandidat til direktørposten på Aros - hvis hun er interesseret. Hun er direktør for Nordens største kunstmuseum, Moderna Museet i Stockholm. På sin tidlligere arbejdsplads Kunsten i Aalborg viser hun her Dronning Margrethe rundt i udstillingen Nordisk modernisme i 2019. Bag dem borgmester Thomas Kastrup-Larsen og kunstsamler og forretningsmand Stein Erik Hagen. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
ANALYSE: Kunstmuseet leder efter ny direktør, efter at rapport om bl.a. krænkelser satte en stopper for Erlend Høyersten. Flere oplagte kandidater kender museet indefra. Vi giver her et bud på, hvem der kan blive ny chef.

AARHUS: Aros skal have ny direktør. Men hvem skal styre det århusianske kunstmuseum fra 1. januar 2022? Det ser ud som om, kvinderne står i kø.

Mest oplagte er Gitte Ørskou og Marie Nipper, som begge er tidligere medarbejdere på Aros. Outsidere kan være Karin Hindsbo og Lise Pennington.

Men når den type job bliver opslået, vil der altid komme kandidater, som er umulige at forudse.

Annonce

Nogle kan være mere oplagte end andre til topposten på Danmarks næstmest besøgte kunstmuseum. Aros er i besøgstal kun overgået af Louisiana i Humlebæk, ja, et år - 2017 - var Aros største i landet med lidt over 658.000 gæster.

Så det er et stort, internationalt museum at blive leder for og et eftertragtet job for mange. Lønnen er i omegnen af 1,5 millioner kroner om året - det var, hvad Erlend Høyersten fik.

Et bud på emner

Vi forsøger her at give et bud på, hvem der kunne være kandidater. Vi ved ikke, om de vil søge jobbet, så dette handler udelukkende om deres kvalifikationer.

Bestyrelsen for kunstmuseet Aros har endnu ikke beskrevet profilen på den nye direktør.


Vi nedsætter snarest et ansættelsesudvalg, som får som sin første opgave at beskrive den ønskede profil.

Carsten Fode


- Vi nedsætter snarest et ansættelsesudvalg, som får som sin første opgave at beskrive den ønskede profil, siger formand Carsten Fode.

Erlend Høyersten har straks forladt posten efter den undersøgelse, som det uafhængige konsulentfirma Crecea har lavet. Den konkluderer, at en del medarbejdere oplever udfordringer med ledelses- og organisationskulturen på Aros, og der er sket krænkende handlinger.

Overinspektør Lise Pennington har indtil videre overtaget museets daglige ledelse, mens Høyersten står til rådighed for bestyrelsen indtil 31. december.

Annonce

Gitte Ørskou

Gitte Ørskou er lige nu direktør på Nordens største kunstmuseum, Moderna Museet i Stockholm.

Det er et spørgsmål, om hun vil betragte Aros som et skridt nedad, fordi hun kan være interessant for andre større europæiske museer.

Gitte Ørskou er kunsthistoriker og var ansat som inspektør på Aros indtil 2009.

Her scorede hun jobbet som direktør på Nordjyllands Kunstmuseum i Aalborg. Det hedder nu Kunsten Museum of Modern Art Aalborg.

Tiden i det nordjyske var en tordnende succes for Gitte Ørskou. Hun var i stand til at hente penge til både en modernisering af museet, der er tegnet af den kendte finske arkitekt Alvar Aalto, og til glimrende udstillinger. I hendes tid som chef steg besøgstallet kraftigt.

Hun er 49 og fylder 50 år 18. oktober. Familien på seks bor i Helenelyst i Brabrand, og Gitte Ørskou pendler mellem Danmark og den svenske hovedstad, hvor hun har en lejlighed. Hendes mand Dan Bøndergaard er gymnasielærer, og parret har tilsammen fire børn mellem 13 og 29 år. Lige nu planlægger de at flytte til Sverige.

Gitte Ørskou er ikke kun kompetent og dygtig til sit job i museumsverdenen. Hun er også efterspurgt til poster uden for denne, for eksempel hos Statens Kunstfond, Aarhus Universitets bestyrelse, Spar Nord Fonden, Aarhus Festuge, Det Jyske Kunstakademi, Kulturmødet Mors, Danske Museer og Overgaden Institut for Samtidskunst.

På Aros havde hun blandt andet ansvar for udstillinger med Michael Kvium og den japanske kunstner Mariko Mori.

Ørskou er opvokset i Frejlev i Nordjylland og blev student fra Aalborg Katedralskoles billedkunstlinje i 1990.

Hun er mag.art. i kunsthistorie fra Aarhus Universitet i 2000 og blev samme år ansat som inspektør ved Esbjerg Kunstmuseum. 2001-2009 var hun inspektør og overinspektør ved Aros Aarhus Kunstmuseum. 2009-2019 var hun direktør for Kunsten Museum of Modern Art Aalborg, og i september 2019 tiltrådte hun som direktør for Moderna Museet i Stockholm.

Tv-seere kan have oplevet hende i DR's kunstquiz.

Annonce

Marie Nipper

En anden tidligere medarbejder på Aros er også en god kandidat. Marie Nipper er 42 år og dermed syv år yngre end Gitte Ørskou og har af den grund ikke erfaring på samme niveau.

Men hun har vist sine store evner i kunstlivet og er ret ny direktør på udstillingsstedet Copenhagen Contemporary. Her afløste hun den tidligere Aros-direktør Jens Erik Sørensen, som efter tiden på Aros blev hentet til at bygge stedet op i København.

Da der var ballade ved The Garden i Mindeparken. Marie Nipper forklarer om Katharina Grosses kunstværk, mens Erlend Høyersten ser betænkelig ud. The Garden i Mindeparken. Foto: Annelene Petersen

Marie Nippers format bliver understreget af, at hun har været hentet til England som senior kurator og direktør for kunstmuseet Tate Liverpool. Hun har kurateret en lang række internationale udstillinger og fungeret som konsulent på større og mindre udsmykningsopgaver for både offentlige og private institutioner og virksomheder.

Hun var ekstern kurator på Aros-triennalen "The Garden" i 2017. Det var hende, som fandt den tyske kunstner Katharina Grosse, som skabte enorm debat, da hun malede Mindeparken og Strandvejen pink og hvid.

Der er også bud efter hende udefra. Hun er med i bestyrelsen for Bikubenfonden og bistår professionelle kunstnere og kulturinstitutioner med at gå nye veje.

Marie Nipper og hendes mand Simon Frise Eriksen, der er direktør for arkitekturvirksomheden Chart, har et vældig godt kendskab til Aarhus. Begge er vokset op i Risskov.

Copenhagen Contemporary er oprindelig opbygget på Papirøen i København, men  ligger nu i skibsværftet B&W’s gamle svejsehal på Refshaleøen i 7000 kvadratmeter højloftede industrihaller.

Marie Nipper har tidligere været overinspektør og medlem af ledelsen på Aros Aarhus Kunstmuseum. Hun er stærkt interesseret i samtidskunst, ofte med store installationer.

Hun har også medvirket i DR's kunstquiz.

Annonce

Lise Pennington

Lige nu er Lise Pennington fungerende chef for Aros Aarhus Kunstmuseum. Hun har stor faglig viden, men ingen erfaring som museumsleder og har stået i skyggen af Erlend Høyersten på Aros.

Hun har blandt meget andet været kurator på udstillinger med J.F. Willumsen, Douglas Gordon og Wes Lang.

Lise Pennington i udstillingen på Aros med J.F. Willumsens værker. Foto: Flemming Krogh

Pennington virker som en stærk nummer to i en ledelse. Hun er mag.art. og blev overinspektør på Aros 1. januar 2016 efter Marie Nipper. Erlend Høyersten sagde dengang, at Lise Pennington ville blive en central spiller i arbejdet med at nå Aros' mål i visionsplan 2020. Hun blev på det tidspunkt en del af ledelsen.

Hun blev mag.art. i 2003 fra Aarhus Universitet og har været tilknyttet Aros siden 2007, hvor hun startede som inspektør.

Annonce

Karin Hindsbo

Fra Norge kan måske komme en overraskende ansøgning.

På Nasjonalmuseret i Oslo er Karin Hindsbo direktør. Hun har en fortid i Aarhus, blandt andet i Kunstbygningen, der nu hedder Kunsthal Aarhus. Hun er 47 år og uddannet cand.mag. i kunsthistorie og idéhistorie fra Aarhus Universitet i 2002.

Karin Hindsbo har en fortid i Aarhus og er nu direktør for Nasjonalmuseet i Oslo, Norge. Foto: Berit Roald / NTB scanpix.

Siden var hun skribent, redaktør, forelæser og udstillingsleder i dansk kunstliv.  Hun var leder af Sørlandets Kunstmuseum i Kristiansand fra 2012 til 2013 og fra januar 2014 til 2017 var hun direktør ved KODE Museerne i Bergen. Her afløste hun, ja, hvem mon ... Erlend Høyersten.

I 2017 blev hun direktør for Nasjonalmuseet.

Chefer på kunstmuseer i Danmark

Direktørposterne på andre af landets kunstmuseer og kunsthaller er besat med:

Poul Erik Tøjner, Louisiana, Humlebæk

Mikkel Bogh på Statens Museum for Kunst, København

Gertrud Hvidberg-Hansen, Ny Carlsberg Glyptotek, København

Christian Gether, Arken, Museum for Moderne Kunst, Ishøj

Jacob Thage, Museum Jorn i Silkeborg

Lise Jeppesen, Randers Kunstmuseum

Claus Hagedorn-Olsen, Horsens Kunstmuseum

Holger Reenberg, Heart-museet i Herning

Ove Sørensen, Vejle Kunstmuseum

Karen Grøn, Trapholt i Kolding

Inge Merete Kjeldgaard, Esbjerg Kunstmuseum

Lasse Andersen, Kunsten i Aalborg

Stine Høholt, Kunsthallen Brandts, Museet for Fotokunst og Fyns Kunstmuseum i Odense

Andrea Rygg Karberg, Nivaagaards Malerisamling

Anne-Birgitte Fonsmark, Ordrupgaard

Ulrikke Neergaard, KØS Museum for kunst i det offentlige rum i Køge

Lisette Vind Ebbesen, Skagens Kunstmuseer

Anders Gaardboe Jensen, Holstebro Kunstmuseum.

Annonce
AGF For abonnenter

Stiftens analyse: Det er ikke mange AGF-spillere, der kan se sig selv i spejlet - holdet skal finde en decideret måltyv, hvis de vil tilbage til den sjove ende af tabellen

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Se video og alle billederne: Regnbuen regerede igen i Aarhus til pride-parade - uden frygt for corona eller abekopper

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Et af byens ældste spisesteder har kendt rigmand som erklæret stamkunde - det forstår man

AGF

Sprudlende AGF slår publikumsrekord i Kvindeligaen

Aarhus

Få seneste nyt om trafik og politi

Statsministeren mødte læserne: Se Mette Frederiksen forklare, hvorfor hun vil af med forsvarsforbeholdet

Aarhus

Rikke-Marie skal scannes for alvorlig sygdom, men hospitalet har først tid i 2024: - Jeg troede ikke mine egne øjne

Aarhus For abonnenter

Rådmand afviste fællesråds repræsentant til møde om havneudvidelse: Det beklager han nu

Debat

I dømmer os, selvom vi har overskud til at tænke på andre: Giv plads til ukrainske flygtninge i Gellerup

Aarhus

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Debat

Vi sad med ryggen mod muren foran politikerne: Jeg er rystet over, hvordan det lokale demokrati fungerer

Aarhus For abonnenter

Billund Lufthavn har forslag, der kan gøre det lettere for rejsende at komme til Aarhus: Derfor siger borgmesteren nej tak

Aarhus

Køreplanen er klar: Letbanen skruer op for trafikken

Annonce