Annonce
AGF

Hvem er Larne FC? Her er det, du skal vide om AGF's nordirske modstandere

Larne kom videre fra første kvalrunde efter to sejre mod walisiske Bala Town. Her fejres Ronan Hales scoring i returopgøret, der blev spillet i Nordirland. Arkivfoto: Larne FC
Det er nok de færreste AGF-tilhængere, der før lodtrækningen til anden kvalrunde af Uefas nye Conference League-turnering vidste det mindste om nordirske Larne FC. Fortvivl ej, for her får du det vigtigste, der er værd at vide om torsdagens nordirske modstandere.

FODBOLD: Da AGF for lidt over en måned siden blev trukket op af bowlen i schweiziske Nyon for at finde modstanderen i anden kvalrunde af Conference League, var der nok ikke så mange århusianere, der kunne nikke genkendende til de to mulige modstandere.

AGF skulle nemlig møde vinderen af opgøret mellem walisiske Bala Town og nordirske Larne FC. Ikke ligefrem to hold, der er hverdagskost for en dansk fodboldfan.

Nordirerne endte som fortjente vindere efter to 1-0 sejre, og derfor er det altså Larne, AGF torsdag aften skal forsøge at slå på udebane.

Annonce

Men hvem er Larne? Hvad er det for en klub, hvordan spiller de, hvem er deres profiler? For at forsøge at besvare spørgsmålene, tog Stiften.dk en snak med Darren Fullerton, der til daglig dækker blandt andre Larne for det nordirske medie Belfast Live såvel som den nordirske del Daily Mirror.

Rigmanden

Selvom Larne FC har eksisteret i 132 år har klubben aldrig for alvor oplevet succes. I hvert fald ikke i den bedste nordirske række. Faktisk spillede Larne ikke engang i den nordirske Premiership mellem 2008 og 2019.

- Men så kom Kenny Bruce til og overtog klubben i 2017. Han er en rigmand, der har skabt sin formue på en online ejendomsportal. Han er fra området og han ønskede at investere i klubben, og det har han virkelig gjort både på og udenfor banen, fortæller Darren Fullerton.

Blandt de investeringer Kenny Bruce har bidraget med er en ny kunstgræsbane på Inver Park, klubbens stadion. Det er også blevet til to nye tribuner i hver deres ende af banen, nye og moderne projektører, samt et nyt klubhus.

Det ser ikke videre glamourøst ud, men her skal torsdagens europæiske slag mellem Larne og AGF altså ikke desto mindre foregå. Foto: Google Streetview

- Men også på banen har han investeret tungt, så de rykkede op for to år siden, og i sidste sæson blev de så nummer fire i ligaen. Det er kun fjerde gang siden Anden Verdenskrig, at de bliver nummer fire, siger Darren Fullerton.

Dertil vandt klubben endda også sit første seniortrofæ siden 1987, da de sejrede i den såkaldte County Antrim Shield, der er en turnering for holdene i North East Ulster området.

Med fjerdepladsen i ligaen fulgte også playoffkampe for at nå europæisk fodbold, og her slog Larne først Glenavon - som AGF som sidebemærkning har mødt fire gange - og derefter Cliftonville. Men ambitionerne ender ikke ved Conference League. Slet ikke.

- Kenny Bruce har aldrig lagt skjul på, at han vil høre Champions League hymnen på Inver Park. Det er hans drøm. Og taget i betragtning at sidste sæson kun var deres anden sæson tilbage i toprækken, så ser de ud til at være på rette vej i forhold til deres ambitioner, påpeger Darren Fullerton.

Annonce

Spillestilen

Hvordan har Larne så formået at nå dertil, hvor de er nu? Europæisk fodbold efter blot to sæsoner tilbage i den bedste nordirske række, det første seniortrofæ siden 1987, avancement fra første kvalrunde i klubbens første europæiske eventyr efter 132 års levetid.

Alt sammen meget imponerende præstationer for en klub i åbenlys vækst. Alt sammen opnået med en positiv tilgang til spillet.

- Deres spillestil er meget påvirket af deres manager, Tiernan Lynch. Han er en ung træner, der er meget moderne i sit udtryk. Mange i Nordirland vil anerkende, at Larne sandsynligvis spiller det mest attraktive fodbold i den nordirske liga.

Sådan stillede Larne op til deres seneste opgør mod walisiske Bala Town. Opgøret blev vundet 1-0 af Larne på mål af indskiftede Ronan Hale. Grafik: buildlineup.com

- Det er flydende fodbold, der er meget boldbesiddelsesorienteret. Det har vist sig at være meget effektivt, især på deres hjemmebane med kunstgræsset. Det er hurtig fodbold, de holder fast i bolden, spiller den ud af forsvaret og bygger op nedefra, kommer det fra Darren Fullerton.

Mens Larne ofte har stillet op i en 4-3-3 i den hjemlige liga, blev der spillet en 3-5-2 formation i de to opgør mod Bala Town, hvor særligt de to wingbacks, Tomas Cosgrove og Dean Jarvis, er vigtige med overlap og offensive løb.

- Det er i det hele taget en attraktiv spillestil sammenlignet med mange andre hold herovre, pointerer Darren Fullerton.

Annonce

Profilerne

I de to sejre mod Bala Town sørgede de to angribere David McDaid og Ronan Hale for at skrive sig ind i klubbens historiebøger. Førstnævnte scorede kampens enlige mål i det første opgør, mens sidstnævnte kanonerede et langskud ind i returen.

Mens de to spydspidser begge har et godt øje for målet, har Larne i det hele taget en række teknisk stærke spillere. Særligt midtbaneduoen Fuad Sule og Mark Randall er teknisk begavede spillere.

Her ligger Larne, markeret med en rød plet. Onsdag morgen fløj AGF fra Billund til Belfast, der ligger cirka en halv times kørsel syd for Larne. Larne er en havneby med omkring 20.000 indbyggere. Foto: Google Maps

- Mark Randall er deres playmaker. Han er teknisk meget stærk på bolden og rigtig god til at slå dødboldene. Han startede sin karriere i Arsenal, hvor han fik 13 kampe på førsteholdet, hvor han spillede med navne som Aaron Ramsey og Samir Nasri, lyder det fra Darren Fullerton om nordirernes stærke midtbaneprofil.

Også John Herron har oplevet lidt af hvert. Den 27-årige skotte startede karrieren i Celtic. Her blev det kun til to kampe. I den ene spillede John Herron på højrebacken, og her var det ingen ringere end Virgil Van Dijk, der optrådte i midterforsvaret ved siden af John Herron. Skotten var ligeledes på bænken i 2012, da Celtic sensationelt besejrede Barcelona på Celtic Park i Glasgow.

Anfører Jeff Hughes (i rødt) har lagt vejen forbi en del engelske klubber, blandt andet Crystal Palace, hvor også AGFs engelske assistent Dave Reddington har været i en del år. Arkivfoto: Larne FC

Sidst peger Darren Fullerton på kaptajn Jeff Hughes. Nordireren er født og opvokset i Larne, og var med da Larne i 2005 tabte i finalen af den nordirske pokalturnering. Herefter rejste den nu 36-årige anfører til England, hvor det blev til ophold i blandt andet Crystal Palace, Tranmere Rovers og Bristol Rovers, inden han i 2018 rejste hjem til Larne.

Annonce

Underdogs

Nu står Larne så overfor AGF i torsdagens opgør, før der venter et returopgør på Ceres Park en uge senere. Selvom Larne imponerede med en dybt professionel indsats mod Bala Town, er der dog ingen tvivl om, hvem der er favoritterne i torsdagens opgør.

- Folk her ved, at AGF spillede uafgjort med Brøndby i første runde. De ved også, at AGF blev nummer fire sidste sæson efter Brøndby, FC Midtjylland og FC København. Så når man nævner AGF i samme sætning som netop de tre klubber, så ved folk udmærket godt, at det bliver en kæmpe udfordring for Larne, fortæller Darren Fullerton.


For at give et billede af Larnes niveau, så har Linfield - der har domineret den nordirske liga med tre titler i streg - tabt tre af deres seneste fire udebanekampe i Larne. Larne gør det ret godt mod topklubberne i Nordirland, især på hjemmebane.

Darren Fullerton, nordirsk journalist


- Og AGF vil i alles øjne være favoritter til at gå videre til næste runde. Men Larne tror rigtig meget på sig selv, og de vil forsøge i det mindste at holde liv i opgøret indtil næste uge. De vil håbe, at de kan tage et positivt resultat med til returopgøret, lyder det fra den nordirske journalist.

Bookmakerne har samme holdning som Darren Fullerton. AGF er massive favoritter. Men Larne starter på hjemmebane, og selvom det traditionelt ikke har været nogen fordel, taget regel om udebanemål i betragtning, ser Larne ikke nødvendigvis sådan på det - især da reglen om udebanemål ikke gælder i årets Conference League.

- Jeg tror, det er positivt for Larne, at de starter på hjemmebane. De er komfortable på eget græs, hvor de kan spille sin egen form for fodbold foran et hjemmepublikum, så de vil gøre alt for at holde live i opgøret, kommer det fra Darren Fullerton.

Torsdagens kamp fløjtes i gang klokken 20.30 dansk tid. Den kan, naturligvis, følges på Stiften.dks liveblog.

Annonce
AGF For abonnenter

Stiften finder historiens bedste AGF-spillere: Se nummer 31 til 40

Danmark

Ny smitterekord: Onsdagens coronatal er det højeste på et døgn under hele epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Pressemøde afledte frustration hos eventarrangør: Hvem skal betale for aflysninger?

Aarhus For abonnenter

Få overblikket: Her er det nye byråd og alle udvalgsposterne

Kultur

Se video: Handy kronprins indviede nyt Sports- og Kulturcampus

Sport

Kendt forening lukker og efterlader sig pengegave: Her er modtagerne af overskudsformuen

DR-chef stopper efter sag om grænseoverskridende adfærd

AGF For abonnenter

Afsløring: Bjarke Ingels og adskillige verdensberømte arkitekter står i kø for at tegne det nye stadion i Aarhus

AGF

Ung AGF-spiller solgt til Horsens

Østjylland

Se den vilde video: Flere hundrede krondyr krydser vejen foran Thomas' bil - nu tager folk på hjorte-safari

Vaccine tilpasset Omikron kan være klar til marts

Alarm 112

53-årig mand måtte køre i grøften: Spøgelsesbilist kom ud af det blå

Aarhus For abonnenter

Trukket ud af klasseværelset og trampet i hovedet: Volden er stigende og voldsom på Aarhus' folkeskoler

Erhverv

Se video med Mads: Papchef i Løvbjerg og udviklingshæmmet humørspreder

Annonce