Annonce
Aarhus

Hvem har skyld i sammenstød - politiet eller letbanen? Sådan er reglerne

Et letbanetog og en patrulje fra Østjyllands Politi stødte mandag sammen ved Østbanetorvet. Skyldsspørgsmålet afgøres i den sidste ende af Statsadvokaten. Foto: Presse-fotos.dk
En politipatrulje under udrykning må naturligvis gerne køre over for rødt, men skal ifølge bekendtgørelsen om udrykningskørsel nedsætte hastigheden så meget, at der straks kan standses for eventuel tværgående trafik.

AARHUS: Mandag eftermiddag endte en udrykning med en af Østjyllands Politis patruljer brat, da politibilen stødte sammen med et letbanetog i overkørslen på Hjortholmsvej ved Østbanetorvet.

Knud Ditlev Molbæk var i området og fortalte mandag til Århus Stiftstidende, at han bemærkede en politipatruljevogn, der startede udrykning, og at der lige efter lød et brag, da politipatruljen kørte sammen med et letbanetog.

Sammenstødet var voldsomt nok til, at politibilens airbags blev udløst og ifølge Østjyllands Politi blev den ene betjent i patruljebilen lettere kvæstet og modtog behandling på skadestuen, mens den anden betjent umiddelbart slap fra uheldet med nogle knubs.

Annonce

Ifølge dagens døgnrapport fra Østjyllands Politi tyder de foreløbige undersøgelser på, at patruljebilen var i færd med at krydse letbanesporene, da den blev ramt i siden af toget.

Men eftersom Østjyllands Politi er part i uheldet, ligger det opklarende arbejde hos Havarikommissionen og Bilinspektøren. Østjyllands Politi har derfor ingen yderligere kommentarer til sammenstødet.

Det samlede materiale fra efterforskningen af uheldet vil blive overleveret til Den Uafhængige Politiklagemyndighed, som laver en indstilling til Statsadvokaten, der skal træffe den endelige afgørelse i forhold til, om der skal rejses tiltale eller udstedes bødeforlæg for overtrædelse af færdsels- eller udrykningsregler.

Vanvidsbilister?

På diverse sociale medier blev der allerede mandag spekuleret i, hvem der har skylden i den slags uheld eller ulykker. Flere mente, at man som letbanefører har pligt til at standse for udrykningskøretøjer, og at det derfor måtte være der forseelsen lå, mens andre med en blanding af hån og humor påpegede, at politiet må se at få standset de vanvidsbilister, der kører rundt i politibilerne.

Det endeligt skyldsspørgsmål afgøres naturligvis først, når Statsadvokaten kommer med sin afgørelse. Århus Stiftstidende har derfor set nærmere på 'Bekendtgørelsen om udrykningskørsel'.

I bekendtgørelsens § 8 hedder det: "Under udrykningskørsel kan føreren af køretøjet i tilfælde, hvor det skønnes påtrængende nødvendigt, og hvis der samtidig udvises ganske særlig forsigtighed, undlade at følge reglerne i færdselsloven ..."

§ 8 Stk. 3 siger: "Ved fremkørsel i lysreguleret kryds mod rødt eller gult lys skal føreren endvidere nedsætte hastigheden så meget, at der straks kan standses for eventuel tværgående trafik."

Endelig hedder det i § 8 Stk. 4, at anvendelse af udrykningssignal ikke fritager føreren for pligten til at optræde hensynsfuldt og udvise agtpågivenhed over for andre trafikanter.

Annonce

Lang bremselængde

Det hører dog med, at det endnu ikke fastslået, om der var grønt for letbanen eller for politipatruljen.

Sammenstødet skete i et lysreguleret kryds, hvor oversigtsforholdene ikke er for gode, og hvor der forgår meget trafik både på langs og på tværs af vejen. Det kan derfor være svært for både bilister og letbanefører at se hinanden, inden man kører ud i krydset.

Direktør hos Aarhus Letbane, Michael Borre, ønsker ikke at kommentere tirsdagens konkrete uheld. Han vurdere dog, at et letbanetog i retning mod Aarhus typisk vil køre over Hjortholmsvej med højest 30 km/t.

Aktiveres letbanetogets farebremse ved den hastighed er bremselængden 18 meter, oplyser Aarhus Letbane.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Kvinde forsvandt fra demensplejehjem og døde: - Afdækning af forløbet viser, at der er begået en fejl undervejs

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Byudvikling

Udsigt til motorvejsramper splitter lokalområde: Nu kommer grundejerforening med et mere spiseligt forslag

Aarhus For abonnenter

Campingplads til foræringspris bygger nyt: - Det kan være de samme kunder, der lejer en campinghytte den ene weekend og tager på storbyferie den næste

Debat

Tag med på en togtur, Gert Bjerregaard: Letbanen er ikke totalt forældet, men fremtiden for kollektiv trafik

Sport

Antonsen og Axelsen får bøde på 25.000 for DM-afbud

Hanne blev overfuset af chefen og fik hjertesvigt: - Det er et grufuldt eksempel på et ødelæggende psykisk arbejdsmiljø

AGF For abonnenter

Stiften mener: Derfor er det en god ide at et nyt stadion 'kun' får plads til 20.000

AGF

Jon Dagur er en hemmelighedsfuld AGF'er: - Jeg har ikke besluttet mig for noget som helst

Aarhus

Faxe Kondi-kviktest: Sådan prøver de unge at fuppe sig til en corona-pjækkedag

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Alarm 112

Raserianfald i bus og tog: Passagerer flippede ud da de blev snuppet i at 'køre på røven'

Byudvikling For abonnenter

Stor udvidelse af Den Permanente på vej: Kan blive et aktiv for hele Aarhus

Kultur

Museernes Oscar: Aarhus-museum er nomineret til fornem pris efter to års knoklen med ny udstilling

Annonce