Annonce
Aarhus

Hver 10. sygeplejerskestuderende sexchikaneres

De studerende på Sygeplejerskeuddannelsen i Aarhus mangler uddannelse i at kunne klare sexchikane på arbejdspladsen.

»Du ligner en, der kan håndtere et lem.«

Sådan lød det, da den 20-årige sygeplejerske Ida Deichmann åbnede for det varme vand og bøjede sig forover for at samle shampooen op, mens hun var ved at hjælpe en ældre mandlig patient i bad.

Dagen efter oplevede Ida Deichmann en lignende episode med samme patient, men ingen tog affære. De andre sygeplejesker på hospitalet grinede bare. Og Ida Deichmann er ikke den eneste.

Annonce

Fire ud af fem danske kvinder har på et tidspunkt i deres liv oplevet sexchikane, viser en undersøgelse fra EU. Samtidig er risikoen for sexchikane tre gange så stor hos 18-24 årige beskæftigede kvinder, hvor særligt sygeplejesker er udsatte, viser undersøgelser fra Videnscenter for Arbejdsmiljø og FOA.

Sygeplejerskeuddannelsen skal blive bedre

Sexchikanen kan have store konsekvenser for ofrene, mener professor i psykisk arbejdsmiljø ved Københavns Universitet Annie Høgh.

»Sexchikane kan give stress, der på sigt kan udvikle depression hos ofrene. Problemet er typisk stort for unge sygeplejesker på afdelinger med mentalt lidende mænd. Det vil derfor være en god idé for eksempelvis Sygeplejerskeuddannelsen at undervise i håndteringen af sexchikane,« siger Annie Høgh.

Hos fagforeningerne FOA, 3F og HK er de bevidste om problemet og ønsker, at der bliver sat mere fokus på håndtering af sexchikanen blandt de unge kvinder. Jo yngre, jo sværere kan sexchikanen være at håndtere. Det kan Ida Deichmann nikke genkendende til.

»Jeg vidste ikke, hvad jeg skulle gøre. Er det bare mig, der er sart? Eller havde de andre også et problemer med det?« fortæller Ida Deichmann

Hændelsen skete imens Ida Deichmann var i praktik på et sygehus, og hun ville ønske, at nogen havde lært hende at håndtere situationer som den, hun var udsat for. Men på sygeplejerskeuddannelsen i Aarhus, hvor hun studerer, er der ingenkurser i sexchikane til rådighed.

Uddannelsesinstitution fralægger sig ansvaret

»Vi underviser vores studerende i at håndtere blufærdighed, så de kan hjælpe patienter med at tisse i en flaske. Men vi lærer dem ikke, hvordan de skal reagere, hvis en patient klapper dem bagi. Jeg kender ikke statistikkerne, så jeg ved ikke om, det er et problem,« siger Anne Munck, uddannelsesleder på Sygeplejerskeuddannelsen i Aarhus.

Sygeplejerskeuddannelsen i Aarhus mener, at problemet skal behandles af Aarhus Universitetshospital, men hospitalets arbejdsmiljøkonsulenter er ikke bekendt med problemet. Det skal tackles i de enkelte afdelinger, lyder svaret. Men hos de adspurgte afdelinger vurderer de ikke sexchikane som et problem. På hospitalet har de heller ingen kurser i håndtering af sexchikane. Sascha Munch Petersen, der er konsulent ved Omsorg og Sundhed i Aarhus Kommune, mener, at skolerne skal tage problemet mere alvorligt.

»Jeg tror, at uddannelserne fralægger sig ansvaret på grund af en usikkerhed om, hvordan de skal gribe emnet an. Den samme usikkerhed føler de studerende. De har i høj grad brug for nogle redskaber og retningslinjer for, hvordan de skal håndtere patienternes seksualitet,« siger hun.

Aarhus Kommunenedsatte i efteråret 2013 en gruppe, der i dag arbejder frem mod en bedre håndtering af sexchikanen for byens arbejdsstyrke. Sascha Munch Petersen er i spidsen for gruppen, som har fokus på at skabe åbenhed om problemet og sikre, at de studerende får kompetencer allerede på uddannelsen til håndtering af sexchikane.

»Den grænseoverskridende adfærd, som de ældre patienter udviser, kan blandt andet skyldes, at de er blevet gjort aseksuelle. Derfor handler det om at ruste de unge studerende til mødet med de ældre og deres seksualitet,« siger Sascha Munch Petersen

Det uhåndterbare møde for de studerende med sexchikanen kan vise sig at være et meget større problem, end undersøgelserne giver udtryk for, mener professor i psykisk arbejdsmiljø Annie Høgh. Hun forklarer, at den manglende åbenhed omkring emnet kan have skyggelagt mange tilfælde i de nuværende statistikker.

I dag går Ida Deichmann stadig på Sygeplejerskeuddannelsen i Aarhus uden at vide, hvordan hun skal håndtere problemet. Hun håber dog, at hendes medstuderende får bedre hjælp til håndteringen af sexchikane efter Aarhus Kommunes nyfundne fokus.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce